fbpx

Η απάντηση του Singleparent στη Ράνια Θρασκιά που γράφει ότι ένα παιδί χωρίς μπαμπά δεν είναι ισορροπημένο!

| 16 Φεβρουαρίου 2016
ADVERTISEMENT

Update: Για να ξεκαθαρίζουμε κάποια πράγματα: 
α) Τη κυρία Θρασκιά ούτε που τη ξέρω.
Δεν έχω τίποτα προσωπικό μαζί της. Θεώρησα ατυχή τη φράση της και ως εκεί. Δεν έχω άποψη για το άτομό της γιατί δεν τη γνωρίζω.
β) Το άρθρο της δεν έχει καμία σχέση με τις μονογονεϊκές οικογένειες ούτε επιτίθεται σε αυτές. Δεν έχω γράψει πουθενά κάτι τέτοιο και μέσα στο κείμενο υπάρχει και link που οδηγεί στο άρθρο. Δεν το κρύβουμε. Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη φράση ακόμη και αν ειπώθηκε για άλλο θέμα, αφορά παιδιά και στη βάση της είναι λάθος.
γ) Για τον κύριο στο κανάλι Έψιλον που αναφέρθηκε στο κείμενό μου και είπε πως όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται. Δεν είναι θέμα μύγας. Είναι θέμα ότι έχει περάσει στο dna μας-στα κείμενά μας-στην ύπαρξή μας όλη, πως όλες οι οικογένειες (πρέπει να) έχουν δύο γονείς. Κι αυτό πρέπει να αρχίσει να αλλάζει γιατί οι οικογένειες με ένα γονιό υπάρχουν, είναι πολλές και μάλιστα μεγαλώνουν υγιή παιδιά που είναι μια χαρά. Αν ως κοινωνία και ως άνθρωποι αφήνουμε να “περνάνε” τέτοιες φράσεις έστω και κατά λάθος, μην παραπονιόμαστε μετά για προκαταλήψεις, στερεότυπα και την άδικη κακούργα κοινωνία.

Αυτά από μένα. Καλημέρα σε όλους! [divider]


ADVERTISEMENT

 photo FullSizeRender_zps1cwtttwc.jpgΠρίν λίγο έπεσε στην αντίληψή μου ένα άρθρο της κυρίας Ράνιας Θρασκιά που δημοσιεύθηκε στις 12/02/2015 στο Paidorama με τίτλο “Για σένα που χρειάζεσαι δύο γονείς για να σε μεγαλώσουν…”.

Διαβάζοντας τον τίτλο στην αρχή χάρηκα, γιατί σκέφτηκα αμέσως πως με το άρθρο της υπερασπιζόταν όσους πιστεύουν πως τα παιδιά χρειάζονται οπωσδήποτε δύο γονείς για να μεγαλώσουν. Δυστυχώς για μένα έπεσα έξω διότι η κυρία Θρασκιά πιστεύει ακριβώς αυτό που λέει και ο τίτλος. Συγκεκριμένα, η ίδια μέσα στο κείμενό της γράφει “Χωρίς τον μπαμπά του όμως, δεν μπορεί ποτέ να είναι ολοκληρωτικά χαρούμενο και ισορροπημένο ένα παιδί!”.

Μάλιστα….πώς να νιώθει άραγε μια μητέρα που διαβάζει κάτι τέτοιο και που μεγαλώνει μόνη τα παιδιά της, επειδή έχασε τον άντρα της; Πώς να νιώθει ένας ενήλικος που μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, επειδή τους εγκατέλειψε; Και για να μην πάμε πολύ μακριά: Πώς να νιώθει ίσως η γυναίκα του συγκυβερνήτη που σκοτώθηκε προχθές στη Κίναρο και σε λίγους μήνες θα γεννήσει μόνη της το δεύτερο παιδί τους;


ADVERTISEMENT

Κάθε άνθρωπος έχει την άποψή του και είναι σεβαστή. Όταν όμως με τη γνώμη μας επηρεάζουμε έστω και λίγο τη κοινή γνώμη, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Ή τουλάχιστον να μελετάμε λίγο πρίν γράψουμε οτιδήποτε που μπορεί να στενοχωρήσει ή άθελά μας να μειώσει μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, ειδικά όταν μιλάμε μες από ιστοσελίδες που απευθύνονται σε γονείς.

Να ενημερώσουμε λοιπόν όσους δεν το γνωρίζουν, πως στην Ελλάδα μία στις 5 οικογένειες είναι μονογονεϊκή.  Συγκεκριμένα, από το 1950 και μετά, ο αριθμός των μονογονεϊκών οικογενειών διεθνώς έχει αυξηθεί σημαντικά. Το 1970, περίπου το 11% των παιδιών στον κόσμο ζούσαν σε μονογονεϊκές οικογένειες. Το 1996, το ποσοστό είχε φτάσει το 31%. Φαίνεται, επίσης, ότι με το πέρασμα του χρόνου, οι μεταβαλλόμενες κοινωνικές συνθήκες τροποποιούν και τους επικρατέστερους λόγους, για τους οποίους δημιουργούνται οι μονογονεϊκές οικογένειες.

Στα μέσα του 20ου αιώνα, οι περισσότερες μονογονεϊκές οικογένειες οφείλονταν στον θάνατο ενός συζύγου, ενώ στις δεκαετίες του 1970 και 1980, οι περισσότερες μονογονεϊκές οικογένειες ήταν αποτέλεσμα διαζυγίων. Από τις αρχές του 21ου αιώνα, ο αριθμός των γονέων που δεν παντρεύονται συνεχώς αυξάνεται.

Σύμφωνα μάλιστα με τη κυρία Βασιλική Κονδύλη, Παιδοψυχίατρο – Σύμβουλο Τηλεφωνικής Γραμμής Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. σε άρθρο της που μπορείτε να δείτε εδώ, επισημαίνει ότι: “παρότι τα παιδιά των μονογονεϊκών οικογενειών αντιμετωπίζουν συχνά περισσότερα οικονομικά και ψυχολογικά προβλήματα, μπορεί να μεγαλώσουν με πολύ πιο υγιή τρόπο και να αποκτήσουν καλή κοινωνικοποίηση και πρότυπα συμπεριφοράς σε σχέση με τα παιδιά εκείνα που μεγαλώνουν και με τους δύο γονείς, αλλά δεν υπάρχει δομή, οργάνωση και ισορροπία στην οικογένεια, οι γονείς είναι απόντες, αδιάφοροι ή και κακοποιητικοί”.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη παιδοψυχίατρο – διευθύντρια Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου του Βενιζελείου Νοσοκομείου κυρία Ιωάννα Πινακουλάκη που συμμετείχε στην ημερίδα για τις μονογονεϊκές οικογένειες στα Χανιά όπου συμμετείχε και το Singleparent.gr, “όπως όλα τα παιδιά κι αυτά τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν διαταραχές συμπεριφοράς ή προβλήματα στη μάθηση”. Όχι λοιπόν, μόνο τα παιδιά που ζουν με ένα γονιό, αλλά όπως όλα τα παιδιά!

Αγαπητή κυρία Θρασκιά,

θα μπορούσα να σας παραθέσω χιλιάδες επιστημονικές μελέτες και έρευνες που δείχνουν ότι τα παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών είναι το ίδιο -και σε ορισμένες περιπτώσεις περισσότερο- ισορροπημένα και χαρούμενα από τα παιδιά διπυρηνικών οικογενειών ή από παιδιά οικογενειών που μεγαλώνουν με νταντάδες επειδή οι γονείς τους, είναι πολύ απασχολημένοι με τη καριέρα τους. Δεν θα το αναλύσω περαιτέρω γιατί θα είναι σαν να ευλογώ τα γένια της σελίδας μας και γιατί θα φανεί σαν προσωπική επίθεση ενώ σκοπός μου δεν είναι να σας επιτεθώ, να σας εκθέσω ή να σας αλλάξω γνώμη.

Σκοπός μου είναι να ενημερώσω τους γονείς που μεγαλώνουν τα παιδιά τους μόνοι και που ένιωσαν άσχημα διαβάζοντας το άρθρο σας, ότι αυτό που γράψατε δεν ισχύει ούτε επιστημονικά ούτε κοινωνικά και πως, αν μου επιτρέπετε, είναι και λίγο χοντρό να το “πετάτε” στα μούτρα των παιδιών που μεγάλωσαν χωρίς πατέρα ή των μαμάδων τους που έμειναν πίσω να τραβάνε μόνες τους, κουπί. Θέλω να πιστεύω πως εννοούσατε κάτι άλλο και ζητώ συγγνώμη εκ των προτέρων αν σας παρεξήγησα.

Το ιδανικό σενάριο είναι δύο ευτυχισμένοι γονείς. Όχι δυο γονείς να΄ναι κι ότι να΄ναι! Κι αν αυτοί οι δύο γονείς είναι κακοποιητικοί ή δυστυχισμένοι και κάνουν δυστυχισμένους και τους άλλους, καλύτερα το παιδί να μεγαλώνει με έναν και όχι απαραίτητα με τη μητέρα όπως τα μίντια είθισται να πλασάρουν επειδή η μητρότητα “πουλάει”.

Τέλος, αξίζει να επισημάνουμε αυτό που πρόσφατα έγραψε πολύ εύστοχα ο συνεργάτης-ψυχολόγος μας, κύριος Ιωάννης Ζήνδρος στο άρθρο του “Αυτό που χρειάζονται τα παιδιά είναι μπαμπά και μαμά;”

“Αν ένας από τους 2 γονείς δεν είναι έτοιμος ή δεν μπορεί να κάνει αυτό το ταξίδι, τότε το παιδί είναι καλύτερο να κάνει το ταξίδι με αυτόν που μπορεί. Με αυτόν που θα του δώσει την αγάπη, την φροντίδα, την αποδοχή και την ασφάλεια!”.

Με εκτίμηση,

Κυριακή Χαριτάκη
Ιδρύτρια-Διαχειρίστρια Singleparent.gr

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Να μας ζήσει η μικρή Ζωή, καλοφώτιστη και τυχερή στη ζωή της! 🌹 (Links για φούστα και πέδιλα θα σας βάλω στα σχόλια μετά, τρώω τώρα 😋)

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kiriaki Charitaki (@kiriakicharitaki) στις

ADVERTISEMENT

Είχα παράλληλη σχέση με παντρεμένο αλλά εκείνος επέλεξε την οικογένειά του. Φοβάμαι την τρελλή γυναίκα του, τί να κάνω;

Singleparent.gr 29 Μαΐου 2020

Είχα παράλληλη σχέση με κάποιον περίπου ένα χρόνο.Παντρεμενοι και οι δύο και είχαμε πει πως στο έμμεσο μέλλον να μείνουμε μαζί.Απο δική του απροσεξία η σχέση έγινε γνωστή και από...