Νέος/α σύντροφος: Ασφαλής επιλογή ή απειλή για το παιδί;

0

Στις μέρες μας δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για την ασφάλεια των παιδιών του. Αν και δεν υπάρχει τεστ που να εξακριβώνει με σιγουριά κατά πόσο ο/η νέος/α σας σύντροφος είναι άτομο εμπιστοσύνης ή όχι, υπάρχουν κάποια σημάδια που μπορούν να σας δείξουν πολλά για το μέλλον αν θελήσετε να τα δείτε και να τα λάβετε υπόψιν. Οι παρακάτω συμβουλές αλλά και οι απαντήσεις που θα δώσετε στις ερωτήσεις που ακολουθούν, θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε πόσο αξιόπιστος/η για τα παιδιά σας, είναι ο άνθρωπος με τον οποίο συνδέεστε!

Ερωτήσεις

Τον/την γνωρίζετε καιρό;
Εάν δεν γνωρίζεστε τουλάχιστον ένα χρόνο, δεν υπάρχει λόγος να αφήσετε τα παιδιά σας με μία/έναν άγνωστη/άγνωστο.

Τον/την έχετε δεί πως αντιδρά υπό πίεση;
Πώς χειρίζεται αυτό το άτομο μία στρεσογόνο κατάσταση; Πώς αντιδρά όταν τα πράγματα βγαίνουν εκτός προγράμματος; Είναι καλό να έχετε την αίσθηση σχετικά με το πώς, τα απρόσμενα γεγονότα, αλλάζουν τη προσωπικότητα του/της συντρόφου σας.

Γνωρίζετε τα ελαττώματά του/της;
Δυστυχώς αν κάποιος/α φαίνεται πολύ καλός/η για να είναι αληθινός/ή, συνήθως είναι!

Του/της εμπιστεύεστε τη δική σας ασφάλεια;
Εάν δεν του/της εμπιστεύεστε τη δική σας ασφάλεια, τότε καλό είναι να μη συνεχίσετε τη σχέση σας μαζί του/της, ποσώ δε μάλλον να τον/την αφήσετε μόνη/ο του με τα παιδιά σας!

Ανησυχείτε για τη προσωπικότητά του/της;
Αν για παράδειγμα αισθάνεστε ότι σας χειρίζεται ή αντιληφθείτε ότι το άτομο αυτό δεν έχει καμία ευαισθησία για τις ανάγκες των άλλων, καλό είναι ένα τέτοιο χαρακτηριστικό, να μην το αφήσετε να περάσει έτσι.

Μιλάτε ανοιχτά μεταξύ σας;
Εάν προσέχετε υπερβολικά τι θα πείτε ή τι θα κάνετε όταν εσίτε μαζί του/της, τότε πρόκειται για ένδειξη ότι δεν πιστεύετε πως αποδέχεται εσάς και τα παιδιά σας.

Οι φίλοι σας τον/την εμπιστεύονται;
Μπορεί η έγκριση του/της συντρόφου σας από τους φίλους σας, να ακούγεται λίγο ακραία. Ωστόσο οι φίλοι σας θα τον/την δούν εντελώς αντικειμενικά χωρίς συναισθηματισμούς, που σημαίνει ότι μπορούν να δούν επάνω του/της πράγματα που μπορεί να επισκιάζονται στα μάτια σας,εξαιτίας του ενθυσιασμού σας.

Έχετε γνωρίσει την οικογένειά του/της;
Αν και δεν είναι υποχρεωτικό, μια τέτοια συγκυρία θα σας δώσει σαφέστερη εικόνα σχετικά με το άτομο που έχετε δίπλα σας.

Μία άλλη παράμετρος που πρέπει να υπολογίσετε είναι το ένστικτο, δηλαδή τι λέει η εσωτερική σας φωνή και διαίσθηση για αυτόν τον άνθρωπο, λαμβάνοντας όμως υπόψιν και άλλες παραμέτρους. Θα πρέπει λοιπόν να είστε πολύ προσεκτικοί στη σχέση σας με κάποιον/α που εμφανίζει μία από τις ακόλουθες συμπεριφορές:

  • Εμμένει στο να περνάει χρόνο με το παιδί σας.
  • Θέλει να γίνει οπωσδήποτε φίλος με το παιδί σας.
  • Παροτρύνει το παιδί να κρατάει μυστικά από εσάς.
  • Αλληλεπιδρά με το παιδί σε σωματικό επίπεδο, με ένα ανάρμοστο τρόπο ή με τρόπο που κάνει το παιδί σας να νιώθει άβολα.
  • Επιδιώκει απευθείας επαφή με το παιδί σας μέσω τηλεφώνουν ή ίντερνετ.
  • Θέλει να περνάει χρόνο με το παιδί, μόνος/η του/της.
  • Σας ζητάει να κάνει μπέιμπι σίτινγκ.
  • Δείχνει ασυνήθιστα ενθουσιασμένος/η όταν βλέπει ή είναι με το παιδί σας.
  • Προσφέρει απεριόριστα δώρα και προσοχή στο παιδί, ερήμην σας.
  • Χειρίζεται τις καταστάσεις με τέτοιο τρόπο που να είναι υπέρ του/της.

Η επιλογή συντρόφου είναι μια υπόθεση διπλά σημαντική, όταν σε αυτή φέρνετε και το παιδί σας. Η κινδυνολογία δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν και δεν σας συνιστούμε να τα βλέπετε όλα με καχυποψία γιατί πιθανόν να διώξετε από τη ζωή σας, ανθρώπους που αξίζουν. Υπάρχουν όμως πράγματα που, κυρίως για το καλό του παιδιού, πρέπει να σας χτυπήσουν το καμπανάκι. Στο χέρι σας είναι να βγάλετε τις ωτοασπίδες της καρδιάς και να το ακούσετε!

Πηγή: Singleparents.about.com