Χρόνος με το παιδί: Πώς να τον διαθέσετε, χωρίς να τον έχετε!

0

Εάν η ζωή σας είναι διαμορφωμένη όπως των περισσότερων γονιών, τότε ο χρόνος σας, είναι πολύτιμος. Είτε πρόκειται για νέα δουλειά, νέο μέλος στην οικογένεια ή απλώς ετοιμάζεστε να φτιάξετε καφέ ή να στρώσετε  το κρεβάτι, σίγουρα από μέσα σας εύχεστε να είχατε λίγο περισσότερο χρόνο. Γιατί χρειάζεστε περισσότερο, θέλετε περισσότερο και νιώθετε πως δεν έχετε, ειδικά όταν μεγαλώνετε το παιδί σας, μόνοι. Αυτό σημαίνει πως δεν αγαπάτε τα παιδιά σας; Φυσικά και όχι!

Ο ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη και την ευτυχία τους. Έχω μιλήσει με χιλιάδες παιδιά ανά τον κόσμο και μου έχουν πεί πως ο χρόνος που τους αφιερώνουν οι γονείς δεν χρειάζεται να είναι πολύς αρκεί οι γονείς να είναι εκεί, να μην μιλάνε παράλληλα στο τηλέφωνο ή να μην γράφουν παράλληλα στον υπολογιστή. Να είναι εκεί 100%. Πρέπει λοιπόν να βρείτε τρόπους να κατεβάσετε ταχύτητα και να εξασφαλίσετε λίγο παραπάνω χρόνο με τα παιδιά σας που θα τους δώσει περισσότερες αναμνήσεις και θα τους δείξει πως πραγματικά τα αγαπάτε και τα νοιάζεστε!

Πολλά παιδιά , όταν δεν τους δίνετε τη προσοχή που χρειάζονται, θα σας το δείξουν με το δικό τους τρόπο.  Ορισμένα θα κάνουν πίσω και άλλα θα προσπαθήσουν να σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον. Θα το καταλάβετε αν δείτε ξαφνικά το παιδί σας να αντιδρά επιθετικά, να βγάζει γλώσσα στους δασκάλους, να μαλώνει με τους συμμαθητές του ή να επιστρέφει σε συμπεριφορές των πρώιμων σταδίων  της ανάπτυξής του όπως το να κλαίει περισσότερο και με μεγαλύτερη ένταση, να βρέχει το κρεβάτι του ή να χτυπιέται στο πάτωμα επειδή δεν έγινε το δικό του. Αυτός είναι ένας τρόπος να σας τραβήξει τη προσοχή με τη «λογική» «Εάν δεν μπορώ να της τραβήξω τη προσοχή κάνοντας κάτι καλό, θα κάνω κάτι κακό». Κανείς δεν το θέλει αυτό. Επομένως, πώς μπορείτε να βρείτε χρόνο όταν αισθάνεστε ή πράγματι δεν έχετε καθόλου;

1. Χρόνος ένας προς έναν

Ο χρόνος σας με το παιδί, είναι καλύτερος όταν κάνετε κάτι που αρέσει και στους δύο. Εάν έχετε δύο παιδιά στην οικογένεια, ίσως ήρθε η ώρα ο ένας γονέας (ή οι παππούδες αν είστε ο μόνος γονέας) να κρατήσει το μικρότερο παιδί για να ασχοληθείτε εσείς με το μεγαλύτερο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να πάτε σινεμά ή σε μια παιδική παράσταση ή απλώς να κάτσετε σε ένα πάρκο και να μιλήσετε. Ο αριθμός των φορών που θα το κάνετε αυτό, προφανώς ποικίλει ανάλογα με το πρόγραμμά σας αλλά βάση συζητήσεων που έχω κάνει με πολλά παιδιά, το minimum είναι μια φορά την εβδομάδα. Εάν είστε μονογονέας με περισσότερα από ένα παιδιά, μπορείτε να κανονίσετε για λίγες ώρες το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα να το περνάτε με το ένα παιδί και το τελευταίο Σάββατο του μήνα με το άλλο ή με όλη την οικογένεια. Καταγράφοντας  τις ημερομηνίες στο ημερολόγιό σας, είναι μια πολλή καλή ιδέα που δείχνει στα παιδιά πως ο χρόνος σας μαζί τους είναι προτεραιότητα.

2.Ζητήστε τη συμμετοχή του, στο καθημερινό σας πρόγραμμα

Τα παιδιά τρελαίνονται να βοηθούν. Έχετε αλληλογραφία που πρέπει να τακτοποιήσετε; Πείτε του να βάλει τα γράμματα στις ανάλογες θέσεις. Θέλετε να πάτε για ψώνια; Πάρτε το μαζί σας και ζητήστε του να βάζει τα φρούτα στις χάρτινες σακούλες. Θέλετε να μαγειρέψετε; Αφήστε το να βοηθήσει στη προετοιμασία, π.χ. να πλύνει τα λαχανικά ή να βγάλει από το ψυγείο το κρέας. Μπορεί στην αρχή η συμμετοχή του να σας «πηγαίνει πίσω» χρονικά ή να κάνει την κουζίνα χάλια. Στη πορεία όμως θα δείτε κι εσείς πως ένα παιδί μπορεί να γίνε εξαιρετικός βοηθός που όταν μεγαλώσει θα θυμάται ότι η προετοιμασία του φαγητού ήταν πάντα η δική σας ώρα!

3. Η ώρα που βγαίνουν τα φαντάσματα!

Δεν έχετε καθόλου χρόνο να διαθέσετε μέχρι τις 3 το πρωί; Και πάλι μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας να καταλάβει ότι νοιάζεστε. Γράψτε σημειωματάκια και βάλτε τα στη τσάντα ή στη τσέπη του μπουφάν τους. Αυτό ήταν το νούμερο ένα πράγμα που μου έλεγαν τα παιδιά ότι τους έδειχνε πως οι γονείς τους, τα αγαπούσαν και νοιάζονταν για αυτά. Άλλη ιδέα είναι να φτιάξετε ένα μικρό video, χρησιμοποιώντας τη κάμερά σας και να την αφήσετε στο τραπέζι που πίνει το γάλα του. Σκεφτείτε κι άλλες δημιουργικές ιδέες για να καλύψετε με κάποιο τρόπο, το κενό της επιτακτικής σας απουσίας!

4. Ώρα για διάλειμμα

Σχεδόν όλοι είναι απασχολημένοι αλλά κάποιοι γονείς είναι περισσότερο απασχολημένοι από άλλους. Κάντε ένα 15λεπτο ή 30λεπτο διάλειμμα και περάστε το μαζί και για να το θυμάστε, βάλτε ξυπνητήρι που να χτυπάει όποτε έχει έρθει η ώρα να κάνετε διάλειμμα. 2 λεπτά πρίν τελειώσει το διάλειμμα άρα και ο χρόνος σας με το παιδί, ενημερώστε το για να μην του έρθει ξαφνικό. Δεν έχετε ούτε 5 λεπτά διαθέσιμα; Ξυπνήστε το παιδί 15 λεπτά νωρίτερα το πρωί και γεμίστε το χάδια και αγκαλιές ή φτιάξτε του το γάλα του και καθίστε μαζί του, την ώρα που το πίνει. Μπορεί να σκέφτεστε ότι 15 λεπτά δεν είναι σπουδαίος χρόνος αλλά για ένα παιδί αυτά τα 15 λεπτά είναι extra και μόνο μαζί σας , χωρίς εσείς να κάνετε παράλληλα κάτι άλλο.

Ο χρόνος με το παιδί, του δίνει  την ευκαιρία να μαθαίνει και να ακούγεται. Πιο πολύ απ’ όλα όμως δίνει χρόνο σε εσάς και τα παιδιά να δεθείτε. Και είναι αυτό το δέσιμο που κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται πως τα αγαπάνε. Επομένως, αφήστε το κρεβάτι ξέστρωτο για λίγο ακόμη, δεν χάλασε και ο κόσμος, και βάλτε αυτόματο timer στη καφετιέρα. Κερδίστε αυτές τις μικρές στιγμές με το παιδί σας γιατί μετά από μερικά χρόνια, όταν το παιδί θα έχει ανοίξει τα φτερά του και θα ασχολείται με τις εξεταστικές, τις παρέες και  το/τη σύντροφό του, θα κοιτάτε πίσω και θα θυμάστε αυτές τις στιγμές με αγάπη.

Erin Kurt
Ειδικός Lifehack
Πηγή: Lifehack.org