Ο μπαμπάς της κόρης μου εμφανίζεται και εξαφανίζεται. Τί να κάνω;

0

«Είμαι Single mom από το τρίτο μήνα εγκυμοσύνης οπότε και ο πατέρας της κόρης μου εξαφανίστηκε και εμφανίστηκε τη μέρα που γέννησα. Τον δέχτηκα στο σπίτι για να έχει επαφή με το παιδί γιατί η σχέση μας έτσι κι αλλιώς ήταν πάντα τελειωμένη. Ήθελα να είναι εκεί παρών για να συνηθίσει το μωρό και το μωρό να συνηθίσει τον πατέρα.

Μετά από 6 μήνες μετακόμισε γιατί η συγκατοίκησή μας ήταν δήθεν χάλια. Έβλεπε τη μικρή μέρα παρά μέρα για 6 μήνες όταν το παιδί έφτασε ενάμιση ετών οπότε και πάλι εξαφανίστηκε για 45 μέρες (βρήκε μια κοπέλα και ήθελε να παντρευτεί οπότε είχε πολλά στο μυαλό του είπε). Ευτυχώς η κόρη μου δεν ρωτούσε επειδή ήταν μικρή, όμως το καταλάβαινε γιατί κάθε φορά που έβλεπε κόκκινο αυτοκίνητο σαν του μπαμπά της, φώναζε «Μπαμπά!».

Αφού το παιδί μεγάλωσε, διανυκτέρευε σπίτι του μια φορά την εβδομάδα. Μετά από 6 μήνες αυτό έγινε 2 φορές την εβδομάδα και μετά τα τρία της χρόνια, έγινε 3 φορές την εβδομάδα. Διατροφή δεν έδωσε ποτέ ούτε αναγνώρισε ποτέ το παιδί. Το πρόβλημά μου τώρα είναι ότι εδώ και 10 μέρες εξαφανίστηκε ξανά, χωρίς καν να χαιρετίσει τη κόρη μας. Είναι λέει στην Αμερική και δεν ξέρει αν και πότε θα γυρίσει. Το παιδί περιέργως δεν ρωτάει τίποτα και δεν τον αναφέρει ενώ του έχει τρελή αδυναμία, γεγονός που με ανησυχεί. Τί να της πω; Πώς να το χειριστώ;»

Απαντάει η ψυχολόγος-M.Sc.Έλεγχος του Στρες και Προαγωγή της Υγείας κυρία Ελίνα Σιακαντάρη

Το σημαντικό είναι να συγχωρήσετε μέσα σας τον πρώην σύζυγο και πατέρα του παιδιού της. Το γεγονός ότι εκείνος έρχεται και φεύγει είναι ότι δυσκολεύεται ο ίδιος με κάποια θέματα που αγγίζουν τον ίδιο και δεν μας αφορούν. Η συγχώρεση αυτή δεν μπορεί να γίνει μέσω email, αλλά απαιτεί χρόνο και ενδεχομένως πόνο. Όσον αφορά το τι θα πρέπει να πείτε στο παιδί σας, η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη επιλογή, εφόσον ο πατέρας της δεν θέλει πλέον να έχει καμία επαφή μαζί σας και μαζί της. Θα μπορούσατε να της πείτε πχ ότι «O μπαμπάς αποφάσισε να μείνει  μακριά μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν σε αγαπάει».

Ο σεβασμός του ενός προς τον άλλον , είναι το πιο σημαντικό ίσως κομμάτι για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Σέβομαι τον άλλον για ό,τι μου έχει προσφέρει ακόμη κι αν απουσιάζει. Η παρουσία του πατέρα μπορεί να μην είναι αισθητή στην κυριολεξία, αλλά οι αναφορές της μητέρας και ο σεβασμός της προς το πρόσωπό του είναι σημαντικά για την εικόνα που θα σχηματίσει το παιδί για τον πατέρα του.

Ελίνα Σιακαντάρη
Ψυχολόγος-M.Sc.Έλεγχος του Στρες και Προαγωγή της Υγείας 
Ηφαίστου 18Β, Μελίσσια, Τ.Κ. 15127
Τηλ: 210-8035386
Κιν: 6973-298195
Email: elinaval_psy@yahoo.gr
Web: http://siakantari.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!