fbpx

Παραχώρησα το σπίτι μου στη πρωην σύζυγο και στα παιδιά μας. Μπορώ τώρα να το πουλήσω;

ADVERTISEMENT

Είμαι ιδιωτικός υπάλληλος. Η πρώην συζυγός μου εν ενεργεία στρατιωτικός. Πριν από 10 μήνες υπογράψαμε πράξη συναινετικής λύσης γάμου και ρύθμισης επιμέλειας και διατροφής των δύο ανηλίκων τέκνων μας, Συμφωνήθηκε στην πιο πάνω πράξη το μηνιαίο ποσό που καταβάλλω ως διατροφή για τα τέκνα μας.

Κατά τη διάρκεια του γάμου μας μέναμε σε οικία της οποίας κατέχω την πλήρη κυριότητα σε ποσοστό 100%. Η εν λόγω οικία αγοράστηκε από εμένα αρκετά χρόνια πριν το γάμο μας και τη γνωριμία μας. Την επιμέλεια των τέκνων μας έχει η πρώην συζυγός μου, ενώ τη γονική μέριμνα ασκούμε από κοινού και οι δύο γονείς.


ADVERTISEMENT

Μετά τη λύση του γάμου μας με γνώμονα το συμφέρον των ανηλίκων τέκνων μας συμφώνησα και αποχώρησα από την προανφερόμενη οικία ιδιοκτησίας μου παραχωρωντας τη χρήση αυτής για διαμονή στην πρώην συζυγό μου και τα τέκνα μας μέχρις το έτος ενηλικίωσης αυτών.

Σήμερα 10 μήνες μετά λόγω οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζω, επιθυμώ να πουλήσω την πιο πάνω οικία .
Το ερώτημά μου είναι αν μπορώ να προβώ στην πώληση της πιο πάνω οικίας .

Απαιτείται κάποια συγκατάθεση από την πρώην συζυγό μου για να προβώ στην πώληση της οικίας που μου ανήκει ολοσχερώς;
Η απόφασή μου για πώληση της οικίας χρειάζεται να κοινοποιηθεί με δικαστικό επιμελητή στην πρώην συζυγό μου και πόσο χρονικό περιθώριο έχει από το νόμο για να φύγει απο την εν λόγω οικία;


ADVERTISEMENT


Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου

Το δικαίωμα της κυριότητας δίνει την εξουσία στον κύριο του πράγματος να το διαθέτει κατ’ αρέσκειαν. Ωστόσο και το δικαίωμα της κυριότητας υπόκειται σε περιορισμούς, βάσει διατάξεων νόμων, αλλά και αρχών, που διέπουν τις συναλλαγές, όπως η καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη.

Με βάση τα δεδομένα του ερωτήματός σας, μεταξύ υμών και της πρώην συζύγου σας έχει συναφθεί σύμβαση χρησιδανείου, με την οποία της παραχωρήσατε για ορισμένο χρόνο και δη έως την ενηλικίωση των παιδιών σας, χωρίς αντάλλαγμα το ακίνητο, με την υποχρέωση αυτής να σας το αποδώσει μετά τη λήξη της σύμβασης.

Κανονικά το χρησιδάνειο θα έληγε με την ενηλικίωση των παιδιών σας, βάσει της συμφωνίας σας και του νόμου.
Ωστόσο, ο νόμος δίνει το δικαίωμα να απαιτηθεί το πράγμα που έχει χρησιδανεισθεί μεταξύ άλλων και σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, που δεν μπορούσε να προβλεφθεί και συγκεκριμένα κατά το γράμμα της διάταξης του 817 ΑΚ «αν ο ίδιος ο χρήστης χρειάστηκε επειγόντως το πράγμα και δεν μπορούσε να προβλέψει αυτήν την ανάγκη».

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει η ανάγκη να είναι υπαρκτή και επείγουσα γιατί το δικαίωμα αυτό για αναζήτηση του πράγματος πρέπει να ασκείται, όπως επιβάλλεται από την καλή πίστη και επομένως, δεν μπορεί να ασκηθεί ακαίρως και κατά τρόπο προσκρούοντα στην αρχή της καλής πίστης.

Συνεπώς, ως ιδιοκτήτης, έχετε μεν δικαίωμα να εκποιήσετε το ακίνητο, ωστόσο με βάση τη σύμβαση χρησιδανείου και κατά τις επιταγές του νόμου και των αρχών, που διέπουν τις συναλλαγές θα πρέπει εγκαίρως και εγγράφως να ειδοποιήσετε την πρώην σύζυγό σας, που έχει και την επιμέλεια των τέκνων σας, για την κίνησή σας αυτή, τάσσοντάς της εύλογη προθεσμία, για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της οικογενειακής στέγης, ώστε να μην θεωρηθεί ότι το δικαίωμά σας αυτό το ασκείτε καταχρηστικά.

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com
Web: http://avlawyers.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει απιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ