fbpx

Δεν μπορώ να δηλώσω το μωρό διότι ο πρώην σύζυγος ειναι εξαφανισμένος και δεν υπογράφει. Τί να κάνω;

ADVERTISEMENT

Πριν από 5 μήνες βγήκε το διαζύγιο μου. Γέννησα πρόσφατα και με τον πατέρα του παιδιού δεν έχουμε γάμο ακόμη.

Από το μαιευτήριο μου λένε ότι δεν μπορούν να δηλώσουν το μωρό επειδή ο πρώην σύζυγος είναι εξαφανισμένος και δεν είναι παρών για να υπογράψει.


ADVERTISEMENT

Επίσης από την χώρα μου δεν μου εκδίδουν νέο πιστοποιητικό οικογ. κατάστασης γιατί πρέπει να υπογράψει ο πρώην σύζυγος.

Πώς μπορώ να δηλώσω το παιδί στο μαιευτήριο; Ευχαριστώ.

Απαντά η δικηγόρος, κυρία Παναγιώτα Λουκάκου


ADVERTISEMENT

Η δήλωση της γέννησης τέκνου στο μαιευτήριο όπου έγινε ο τοκετός πραγματοποιείται υποχρεωτικά είτε από τους γονείς του νεογνού από κοινού είτε από τον πατέρα του νεογνού, σε περίπτωση θανάτου της μητέρας ή εκ μέρους της υπαίτιας εγκατάλειψης, είτε από τη μητέρα σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας.

Ο τρόπος δήλωσης είναι εξαιρετικά απλός, καθώς οι δύο γονείς αυτοπροσώπως προσκομίζουν τα απαραίτητα έγγραφα ταυτοποίησης, ήτοι:
1. για Έλληνες πολίτες, το δελτίο ταυτότητας ή το διαβατήριο ή η άδεια οδήγησης
2. για πολίτες Κράτους-Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ισχύον δελτίο ταυτότητας ή το διαβατήριο της Χώρας τους,
3. για υπηκόους τρίτης χώρας, το ισχύον διαβατήριο ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο που αναγνωρίζεται από διεθνείς συμβάσεις, καθώς και τη θεώρηση εισόδου στη Χώρα μας ή η άδεια διαμονής που αποδεικνύει ότι έχουν εισέλθει και διαμένουν νόμιμα στη Χώρα, το Δελτίο Αιτούντος Διεθνή Προστασία σε όσους έχει χορηγηθεί άσυλο.
Παράλληλα, την ίδια στιγμή γίνεται δήλωση του αριθμού του κινητού τους τηλεφώνου, της ηλεκτρονική τους διεύθυνση (email) και του IBAN του τραπεζικού λογαριασμού πιστωτικού ιδρύματος που λειτουργεί στην Ελλάδα όπου δικαιούχος ή συνδικαιούχος είναι η μητέρα, προκειμένου ν κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για το επίδομα τέκνου.
Προαιρετικά κατατίθεται ληξιαρχική πράξη γάμου, ληξιαρχική πράξη συμφώνου συμβίωσης ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης σε περίπτωση που η μητέρα είναι εκτός γάμου.

Σύμφωνα με το άρθρο 1465 παρ. 1 του Αστικού Κώδικα «το τέκνο που γεννήθηκε … μέσα σε τρακόσιες μέρες από τη λύση ή την ακύρωσή του τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα τον σύζυγο της μητέρας (τέκνο γεννημένο σε γάμο).» Πρόκειται για ένα μαχητό τεκμήριο, το οποίο θεσπίστηκε έτσι ώστε να θεμελιωθεί η συγγένεια μεταξύ πατέρα και τέκνου.

Ωστόσο, η ιδιότητα του τέκνου σύμφωνα με το προαναφερθέν άρθρο μπορεί να προσβληθεί δικαστικώς, αν αποδειχθεί ότι η μητέρα δεν συνέλαβε πράγματι από τον σύζυγό της ή ότι κατά το κρίσιμο διάστημα της σύλληψης ήταν φανερά αδύνατο να συλλάβει από τον σύζυγό της σύμφωνα με το άρθρο 1467 ΑΚ.

Στην δική σας συγκεκριμένη περίπτωση και με βάσει τις περιορισμένες πληροφορίες που μας δίνετε, προκειμένου να καμφθεί το εμπόδιο της δήλωσης γέννησης του τέκνου και για να αποκατασταθεί η βιολογική αλήθεια που αφορά στη σχέση τέκνου και βιολογικού πατέρα, θα πρέπει να γίνει δικαστικώς η προσβολή της τεκμαρτής πατρότητα του τέως συζύγου σας είτε από εσάς την ίδια είτε από τον άνδρα με τον οποίο είχατε σαρκική συνάφεια κατά το κρίσιμο διάστημα της σύλληψης (άρθρο 1469 ΑΚ). Η προθεσμία της δικαστικής προσβολής είναι εξαιρετικά σύντομη, καθώς πρέπει να γίνει από εσάς την μητέρα μέσα σ’ ένα έτος από τον τοκετό ή από τον πατέρα του τέκνου που είχε μαζί σας σαρκική συνάφεια μέσα σε δύο χρόνια από τον τοκετό (άρθρο 1470 ΑΚ). Έτσι, όπως ορίζει το άρθρο 1471 του Αστικού Κώδικα, το τέκνο χάνει την ιδιότητα τέκνου που γεννήθηκε σε γάμο, αναδρομικά από την γέννησή του, μόλις γίνει αμετάκλητη η απόφαση που δέχεται την προσβολή αυτής της ιδιότητας του (ως τέκνου γεννημένου σε γάμο).

Στη συνέχεια, θα μπορέσετε να δηλώσετε μαζί με τον σύντροφό σας την γέννηση του τέκνου σας. Μετά την υποβολή της αίτησης στο μαιευτήριο, αυτόματα, εκδίδεται η ληξιαρχική πράξη γέννησης, αποδίδεται ΑΜΚΑ στο νεογνό, εγγράφεται το τέκνο στην οικογενειακή μερίδα, εγγράφεται το τέκνο στον αντίστοιχο ασφαλιστικό φορέα, δημιουργείται αίτηση για το επίδομα γέννησης. Σε κάθε περίπτωση για το ερώτημα σας πως θα δηλωθεί το παιδί θα πρέπει να κανονίσετε εσείς ή ο/η δικηγόρος σας ραντεβού με το συγκεκριμένο ληξιαρχείο του τόπου γέννησης του παιδιού, προκειμένου κατόπιν συζήτησης με τη συγκεκριμένο/νη ληξίαρχο να αναζητηθεί ποιες είναι οι δυνατές λύσεις για τη δήλωση του παιδιού.

Παναγιώτα Λουκάκου | Panagiota Loukakou 
Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω  | Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Attorney-at-Law | Accredited Mediator of the Ministry of Justice, Transparency and Human Rights
Μέλος της εταιρείας Εμπορικής και Οικογενειακής Διαμεσολάβησης “ΔΙΑΛΟΓΟΣ”
Λεωφ. Σταδίου 61 | 61, Stadiou str.
Αθήνα 10559 | Athens 10551
Ελλάδα | Greece
Tel: +30 210 3217637
Mob.: +30 6977367340
Fax: +30 210 3000104 

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ