fbpx

Δεν θέλω να παίρνει το μωρό μας σπίτι του ο πρωην σύντροφός μου. Με καλύπτει καποιος νομος;

ADVERTISEMENT

Καλημέρα σας, είμαι έγκυος 5 μηνών και το μωρό θα γεννηθεί εκτός γάμου, το οποίο θα αναγνωρίσει ο βιολογικός πατέρας του μετά την γέννηση του.

Με τον βιολογικό του πατέρα είχαμε σχέση και τώρα έχουμε χωρίσει. Εκείνος επειδή θέλει να είμαστε μαζί και εγώ δεν επιθυμώ κάτι τέτοιο γιατί δεχόμουν πολλές πιέσεις από τον ίδιο και την οικογένεια του σχετικά με το που θα γεννήσω, που θα μείνουμε μέχρι και αν είναι δικό του το παιδί, λέει ότι θέλει από πολύ νωρίς, αφού σταματήσω να θυλάζω, να παίρνει το παιδί τις μισές μέρες της εβδομάδας και να μένει μαζί του.


ADVERTISEMENT

Θέλω να βλέπει το παιδί αλλά δεν θέλω να το παίρνει στο σπίτι του. Υπάρχει κάποια διαδικάσια που πρέπει να ακολουθήσω με δικηγόρο από τώρα ώστε να είμαι νομικά καλυμμένη ή κάποιος νόμος που να μπορεί να προστατέψει και εμένα και το παιδι; Σαε ευχαριστώ πο΄΄λύ!!

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης

Καλησπέρα σας,


ADVERTISEMENT

Με τον Ν. 4800/2021 (άρθρο 1515 ΑΚ) το τέκνο που γεννήθηκε εκτός γάμου και αναγνωρίστηκε, εξομοιούται με το τέκνο γεννημένο σε γάμο, ήτοι οι γονείς του ασκούν από κοινού το σύνολο της γονικής του μέριμνας του ήτοι και της επιμέλειας αυτού.

Με τον ίδιο νόμο ( άρθρο 1513 ΑΚ) καθιερώθηκε ως νομικό τεκμήριο, μετά την διάσταση ή τον χωρισμό, η συνέχιση της από κοινού και εξίσου άσκησης του συνόλου της γονικής μέριμνας (ήτοι και της επιμέλειας) του ανηλίκου τέκνου από αμφότερους τους γονείς του. Αυτό σημαίνει ότι καταρχήν, μετά την διάσταση ή τον χωρισμό, οι γονείς εξακολουθούν να ασκούν από κοινού την επιμέλεια των τέκνων τους, εκτός αν λόγω συνδρομής εξαιρετικού λόγου δικαιολογείται η απόκλιση από τον ως άνω κανόνα της από κοινού άσκησης.

Εφόσον το παιδί σας δεν έχει ακόμη γεννηθεί η ιδιαίτερα νεαρή ηλικία του ίσως κριθεί ότι δικαιολογεί, καταρχήν και μόνον, έναν όχι ίσο επιμερισμό του χρόνου του. (Ενδεικτικά και μόνον κατά την περίοδο του θηλασμού). Όμως, εφόσον το τέκνο περάσει το στάδιο αυτό (κυρίως του πρώτου χρόνου της ηλικίας του), ο πατέρας μπορεί να διεκδικήσει ισόχρονη ή ιδιαίτερα διευρυμένη χρονικά πρόσβαση σε αυτό. Υφίστανται σήμερα αποφάσεις Ελληνικών Δικαστηρίων που έχουν διατάξει την συνέχιση της από κοινού άσκησης της επιμέλειας με καθεστώς ισόχρονης ή ιδιαίτερα διευρυμένης εναλλασσόμενης διαμονής σε αμφότερες τις οικίες των γονέων, ακόμα και σε ιδιαίτερα μικρά παιδιά ήτοι κάτω των δύο ετών, και συνεπώς, ο επιμερισμός του χρόνου θα κριθεί από τον εκάστοτε Δικαστή, αφού ακούσει αμφότερα τα αιτήματα και ισχυρισμούς των διαδίκων. Τέλος καλό είναι να αποσαφηνιστεί ότι η συνεπιμέλεια ως όρος σημαίνει την ανάγκη συναπόφασης των γονέων, μετά τον χωρισμό, για όλα τα ζητήματα που αφορούν το τέκνο και όχι μόνον τα σημαντικά και ουσιώδη. Συνεπώς, ακόμα και η ιδιαίτερα νεαρή ηλικία του τέκνου δεν θα πρέπει να καθιστά ανεφάρμοστο τον κανόνα της από κοινού άσκησης της επιμέλειας αυτού (συνεπιμέλεια). Είναι διαφορετικό το ζήτημα του επιμερισμού του χρόνου που θα περνά το τέκνο με έκαστο των γονέων του, και αυτό θα κριθεί κατά περίπτωση, από τον εκάστοτε Δικαστή.

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Ραβινέ 17 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ