fbpx

Ο πρώην σύζυγος μου απαγορεύει να πάμε με το παιδί μου εξωσχολική εκδρομή. Έχει τέτοιο δικαίωμα;

ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας,με τον πρώην σύζυγο έχουμε πάρει διαζύγιο από το 2019 την επιμέλεια του τέκνου μας έχω έχω,και ασκούμε από κοινού τη γονική μέριμνα.

Ο ίδιος διαμένει σε άλλη πόλη και με το παιδί έχει πάρα πολύ συχνή επικοινωνία αφού εγώ πηγαίνω το παιδί τουλάχιστον 3-4 φορές το χρόνο σε αυτόν όπου διαμένει μαζί του για μια βδομάδα κάθε φορά και επίσης ο ίδιος έρχεται στην πόλη μας οπότε αυτός επιθυμεί και έχει το παιδί μαζί του για όσες μέρες θελησει.


ADVERTISEMENT

Υστερα από το νόμο που ψηφίστηκε για την συνεπιμελεια ο πρώην σύζυγος αναφερόμενος σε αυτόν και παίρνοντας γνώμες από διάφορες ομάδες στο διαδίκτυο έχει καταστήσει πολύ δύσκολη την λήψη αποφάσεων σχετικά με το παιδί.Τελευταια το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι απαιτεί να εγκρίνει και αυτός οτιδήποτε έχει σχέση με το παιδί μέχρι και μικρολεπτομέρειες.

Την προηγούμενη εβδομα διοργανώθηκε από το Σύλλογο του σχολείου μας εξωσχολικη εκδρομή σε γειτονική πόλη ,στη οποία εκδρομή θα συνοδεύσω εγώ το παιδί μας .Ο πρώην σύζυγος διαφωνεί στο να συμμετέχουμε και υποστηρίζει ότι αν δεν δώσει την έγκριση του δεν μπορώ να πάω κάπου εκτός κατοικίας μου με το παιδί.

Να τονίσω ότι εγώ ουδέποτε έχω φέρει αντιρρήση για το τι θα κάνουν όταν είναι μαζί.
Μπορεί να μου το απαγορεύει?
Σας ευχαριστω.


ADVERTISEMENT


Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου

Η μέριμνα για το ανήλικο τέκνο είναι καθήκον και δικαίωμα των γονέων (γονική μέριμνα), οι οποίοι την ασκούν από κοινού και εξίσου, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις.

Στις περιπτώσεις διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου ή λύσης ή ακύρωσης του συμφώνου συμβίωσης ή διακοπής της συμβίωσης των συζύγων ή των μερών του συμφώνου συμβίωσης και εφόσον ζουν και οι δύο γονείς, εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνα.

Η έννοια του όρου «εξίσου» δεν έχει την έννοια της «ισόχρονης» κατανομής της διαμονής του τέκνου στις οικίες και των δύο γονέων, η οποία άλλωστε εξαρτάται από συγκεκριμένους βιοτικούς ή και συγκυριακούς παράγοντες και η οποία ούτε και υπό το καθεστώς της έγγαμης συμβίωσης είναι δεδομένη, αλλά σημαίνει την εξακολούθηση της κοινής τους ευθύνης στην ανατροφή του τέκνου τους, η οποία εκφράζεται με την ισότιμη συμμετοχή τους στις κρίσιμες αποφάσεις, που αφορούν στην επιμέλεια του ανηλίκου, στη διοίκηση της περιουσίας του, στην εκπροσώπησή του σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη, που αφορούν το ίδιο ή στην περιουσία του και στην εν γένει επίλυση των καθημερινών προβλημάτων του (1510 παρ. 1 εδ. β’ σε συνδυασμό με 1512 ΑΚ- βλ. σχετ. Χρηστίδου, ο.π).

Οι λόγοι για τους οποίους δεν μπορεί να λειτουργήσει η κοινή μέριμνα μπορεί να είναι είτε ανυπαίτιοι για τον έναν ή και τους δύο γονείς (πχ παντελώς διαφορετικές απόψεις σε θέματα διαπαιδαγώγησης, μεγάλη απόσταση του τόπου διαμονής των δύο γονέων, έντονη επαγγελματική απασχόληση του ενός γονέα, μακροχρόνια απουσία του ενός γονέα) είτε υπαίτιοι (λ.χ. πλήρης αποδόμηση των μεταξύ των μερών σχέσεων χωρίς να υφίσταται καμία πρόθεση και δυνατότητα συνεννόησης, χρησιμοποίηση της άσκησης της επιμέλειας ως πρόσχημα για την εκδήλωση αισθημάτων εκδίκησης του άλλου γονέα, κοκ).

Το άρθρο 1516 του Αστικού Κώδικα ορίζει ότι: “Ο καθένας από τους γονείς επιχειρεί και μόνος του πράξεις αναφερόμενες στην άσκηση της γονικής μέριμνας:
1. Όταν πρόκειται για συνήθεις πράξεις επιμέλειας του προσώπου του τέκνου ή για την τρέχουσα διαχείριση της περιουσίας του ή για πράξεις, που έχουν επείγοντα χαρακτήρα.
2. Όταν πρόκειται για τη λήψη δήλωσης της βούλησης που είναι απευθυντέα προς το τέκνο”.
Το άρθρο 1519 προβλέπει ότι: “Όταν η επιμέλεια ασκείται από τον έναν γονέα ή έχει γίνει κατανομή της μεταξύ των γονέων, οι αποφάσεις για την ονοματοδοσία του τέκνου, για το θρήσκευμα, για ζητήματα της υγείας του, εκτός από τα επείγοντα και τα εντελώς τρέχοντα, καθώς και για ζητήματα εκπαίδευσης, που επιδρούν αποφασιστικά στο μέλλον του, λαμβάνονται από τους δύο γονείς από κοινού”.

Εάν για παράδειγμα ένας γονέας, ενώ ισχύει η εκ του νόμου πρόβλεψη της συνεπιμέλειας, μολονότι δεν συντρέχει λόγος κατεπείγοντος, λαμβάνει επανειλημμένα πρωτοβουλίες για τη ζωή του παιδιού, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του άλλου γονέα, αν επανειλημμένα δεν ενημερώνει τον άλλο γονέα για ζητήματα, που αφορούν στο παιδί (π.χ. ζητήματα υγείας, εθισμό στη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών κ.λπ.) τούτο συνιστά κακή και καταχρηστική άσκηση της γονικής μέριμνας, που λαμβάνεται υπόψη στα πλαίσια του άρθρου 1514 Α.Κ και που είναι δυνατόν να επισύρει ακόμη και τις συνέπειες του άρθρου 1532 Α.Κ (ως «διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του παιδιού με τον γονέα»).

Στην περίπτωση σας, αν ο πρώην σύζυγός σας δημιουργεί διαρκώς αναίτια προβλήματα και σας εμποδίζει να ασκείτε την επιμέλεια του τέκνου σας με τον προσήκοντα τρόπο, τότε μπορείτε να του υπενθυμίσετε ότι λειτουργείτε προς το συμφέρον του παιδιού σας και πως και ο νόμος σας δίνει το δικαίωμα να επιλύετε τις άμεσες καταστάσεις, που δημιουργούνται, εφόσον διαμένετε μ’ αυτό.

Σε σημαντικά θέματα, όμως, είναι απαραίτητο να συνεργάζονται οι γονείς και να συναποφασίζουν για το καλό του παιδιού τους. Αν ο πατέρας του παιδιού θεωρήσει ότι δεν λαμβάνετε υπ’ όψιν τη γνώμη του για άκρως σημαντικά ζητήματα, μπορεί να καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για ανάθεση συνεπιμέλειας, αλλά λόγω της χιλιομετρικής απόστασης είναι δύσκολο να γίνει δεκτή, εκτός αν αποφασιστεί να γίνει κατανομή αυτής. Στη δικαστική, συνεπώς, κρίση καταλείπεται ευρύ πεδίο ώστε, αφού ληφθούν υπ΄όψιν, όλες οι σχέσεις και οι περιστάσεις, να καταλήξει στην ρύθμιση εκείνη, με την οποία εξυπηρετείται καλύτερα το συμφέρον του παιδιού καθ’ όλην τη διάρκεια της ανηλικότητας του, εξετάζοντας όλα τα επωφελή και πρόσφορα στοιχεία.

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com
Web: http://avlawyers.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει απιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ