fbpx

Μπορώ μετά το διαζύγιο να πάρω τα παιδιά μου και να γυρισω στην Ελλάδα;

ADVERTISEMENT

Με τον συζηγο μου δεν τα πηγαίνουμε καλά και σκέφτομαι να χωρίσω. Εχουμε παντρευτεί στην Ελλάδα και έχουμε μαζί 2 ανήλικα παιδιά.
Ζούμε στην Ολλανδία εδώ και 5 χρόνια.

Εφόσον χωρίσουμε θα διεκδικήσει και ο πατέρας την επιμέλεια των παιδιών μου το έχει δηλώσει.
Εγώ έχω σκοπό μετά το διαζύγιο να φύγω ξανά στην Ελλάδα με τα παιδιά μου, στο πατρικό μου.
Είναι εφικτό κατι τέτοιο?


ADVERTISEMENT

Επίσης, εάν δωθεί η επιμέλεια και στους 2 γονείς, γίνεται εγώ να φύγω στην Ελλάδα με τα παιδιά μου και ο πατέρας να μείνει στην Ολλανδία και να εχουμε την επιμέλεια από κοινού?
Να συμπληρώσω πως ο πατέρας εφόσον θα έχει την επιμέλεια, έστω και μισή, θα θέλει να μείνει στην Ολλανδία με τα παιδιά.

Απαντά η δικηγόρος, κυρία Παναγιώτα Λουκάκου

Οι διαφορές αναφορικά με το διαζύγιο και την γονική μέριμνα και αφορούν πολίτες οι οποίοι ζουν σε κάποια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέπονται από τις διατάξεις του Κανονισμού ΕΕ 2019/1111 του Συμβουλίου της της 25ης Ιουνίου 2019.


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του τμήματος 1 του άνω Κανονισμό για θέματα διαζυγίου έχουν αρμοδιότητα τα δικαστήρια του κράτους μέλους στο έδαφος του οποίου ευρίσκεται: α)η συνήθης διαμονή των συζύγων ή β) η τελευταία συνήθης διαμονή των συζύγων εφόσον ένας εκ των συζύγων έχει ακόμα αυτή τη διαμονή, ή γ) η συνήθης διαμονή του εναγομένου ή δ) σε περίπτωση κοινής αιτήσεως, η συνήθης διαμονή του ενός ή του άλλου των συζύγων ή ε) η συνήθης διαμονή του ενάγοντος εάν είχε αυτή τη διαμονή επί τουλάχιστον ένα χρόνο αμέσως πριν από την άσκηση της αγωγής, ή στ) η συνήθης διαμονή του ενάγοντος εάν είχε αυτή τη διαμονή επί τουλάχιστον έξι μήνες αμέσως πριν από την άσκηση της αγωγής και αν είναι υπήκοος του εν λόγω κράτους μέλους, ή ζ) της ιθαγένειας των δύο συζύγων.

Αναφορικά με την γονική μέριμνα των ανήλικων παιδιών στο άρθρο 7 του ίδιου ως άνω Κανονισμού ορίζεται ότι τα δικαστήρια κράτους μέλους έχουν δικαιοδοσία επί θεμάτων που αφορούν τη γονική μέριμνα παιδιού το οποίο έχει συνήθη διαμονή σε αυτό το κράτος μέλος κατά τον χρόνο κατά τον οποίο επιλαμβάνεται το δικαστήριο.

Κριτήριο για την επιλογή του δικαστηρίου του κράτους μέλους το οποίο πρέπει να επιληφθεί είναι συνήθως α)το παιδί έχει στενή σχέση με αυτό το κράτος μέλος, λόγω, ιδίως, του ότι i) ένας τουλάχιστον εκ των δικαιούχων της γονικής μέριμνας έχει τη συνήθη διαμονή του σε αυτό το κράτος μέλος ii) το παιδί είχε την προηγούμενη συνήθη διαμονή του σε αυτό το κράτος μέλος, ή iii)το παιδί έχει την ιθαγένεια αυτού του κράτους μέλους· ή) τα μέρη, καθώς και κάθε άλλος δικαιούχος γονικής μέριμνας i)συμφώνησαν ελεύθερα επί της αρμοδιότητας του δικαστηρίου, το αργότερο κατά τον χρόνο που επελήφθη το δικαστήριο· ή ii)δέχθηκαν ρητά την αρμοδιότητα του δικαστηρίου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, και το δικαστήριο έχει εξασφαλίσει ότι όλα τα μέρη έχουν ενημερωθεί για το δικαίωμά τους να μην αποδεχθούν την αρμοδιότητα του δικαστηρίου· και η άσκηση της αρμοδιότητας είναι προς το συμφέρον του παιδιού. Σε περίπτωση που οι γονείς αποφασίσουν να επιλέξουν την αρμοδιότητα συγκεκριμένου δικαστηρίου η συμφωνία τους αυτή θα πρέπει να είναι γραπτή και φέρει να ημερομηνία και υπογραφή των ενδιαφερομένων μερών ή συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και διαδικασία. Με βάση τον κανονισμό αυτό, τα διαζύγια που έχουν εκδοθεί στα άλλα κράτη μέλη (εκτός της Δανίας) αναγνωρίζονται χωρίς καμία διαδικασία και στα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ .

Η υπόθεση του δικαστικού χωρισμού δηλαδή του διαζυγίου ή και της γονικής μέριμνας θα κριθεί με το δίκαιο του τόπου όπου θα υποβληθεί η αίτηση του διαζυγίου. Βεβαίως οι σύζυγοι μπορούν να επιλέξουν το δίκαιο της κοινής τους ιθαγένειας εφόσον έχουν κοινή ιθαγένεια. Σε περίπτωση που η απόφαση του δικαστηρίου ορίζει κοινή επιμέλεια αλλά ακόμη και εάν ορίζει αποκλειστική επιμέλεια στον ένα γονέα και επικοινωνία στον άλλο γονέα, ο γονέας δεν έχει το δικαίωμα να μεταβάλλει τον τόπο της συνήθους κατοικίας του παιδιού χωρίς την έγγραφη συναίνεση του άλλου γονέα ή χωρίς απόφαση του δικαστηρίου. Σε περίπτωση που ό άλλος γονέας δεν συμφωνεί και παραταύτα ο γονέας που έχει την επιμέλεια αλλάξει τόπο διαμονής διαπράττει παράνομη μετακίνηση ή κατακράτηση του παιδιού ( διεθνή απαγωγή παιδιού) οπότε και συνεχίζουν να έχουν δικαιοδοσία τα δικαστήρια του κράτους μέλους στο οποίο το παιδί είχε τη συνήθη διαμονή του αμέσως πριν από την παράνομη μετακίνηση ή κατακράτησή.

Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζονται οι διατάξεις για την διεθνή απαγωγή του άρθρου 22 επ του ως άνω Κανονισμού. Στη δική σας συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να επιλέξετε το δικαστήριο του κράτους μέλους στο οποίο θα απευθυνθείτε το οποίο θα είναι ή της Ολλανδίας όπου έχετε τη συνήθη διαμονή σας ή της Ελλάδος εάν έχετε και οι δύο σύζυγοι Ελληνική ιθαγένεια.

Επίσης εφόσον συμφωνείται μπορείτε να επιλέξετε και το δίκαιο το οποίο θα εφαρμοστεί στην υπόθεση σας. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα με το εάν θα αιτηθείτε εσείς αποκλειστική επιμέλεια και ο σύζυγος σας συνεπιμέλεια το παιδί δεν μπορεί να μετακινηθεί νομίμως στην Ελλάδα χωρίς να υπάρχει γραπτή συμφωνία των γονέων για το θέμα αυτό ή σε περίπτωση που δεν συμφωνούν οι γονείς πρέπει να υποβληθεί σχετικό αίτημα προς το δικαστήριο για την παροχή άδειας μετακίνησης της μητέρας με το παιδί η οποία χορηγείται με δικαστική απόφαση. Σε περίπτωση που μετακινηθείτε στην Ελλάδα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του πατέρα ή χωρίς δικαστική απόφαση διαπράττετε διεθνή απαγωγή παιδιού και εκείνος έχει το δικαίωμα να ζητήσει την επιστροφή του παιδιού στον συνήθη τόπο διαμονής του δηλαδή την Ολλανδία και το δικαστήριο θα διατάξει την επιστροφή του παιδιού.

Παναγιώτα Λουκάκου | Panagiota Loukakou 
Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω  | Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Attorney-at-Law | Accredited Mediator of the Ministry of Justice, Transparency and Human Rights
Μέλος της εταιρείας Εμπορικής και Οικογενειακής Διαμεσολάβησης “ΔΙΑΛΟΓΟΣ”
Λεωφ. Σταδίου 61 | 61, Stadiou str.
Αθήνα 10559 | Athens 10551
Ελλάδα | Greece
Tel: +30 210 3217637
Mob.: +30 6977367340
Fax: +30 210 3000104 

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ