fbpx

“Γιατί το παιδί μου κάνει πάντα το αντίθετο από αυτό που λέω;” και τί σημαίνει αυτό για το πρωτότοκο παιδί

| 24 Νοεμβρίου 2023
ADVERTISEMENT

Κάθε παιδί μπορεί να φέρει ένα γονιό στα όρια του. Καθένα από αυτά έχει μοναδική προσωπικότητα, η οποία μπορεί να καταργήσει κάθε κανόνα. Η διαφορά είναι ότι ένα παιδί με δυνατό χαρακτήρα, θα αποδειχτεί μεγαλύτερη πρόκληση όταν έρθει η ώρα της διαπαιδαγώγησης.

Συνήθως το μεγαλύτερο παιδί στην οικογένεια, είναι εκείνο που έχει έλλειψη φόβου, καθώς γεννήθηκε πρώτο και έχει αρχηγική θέση.

Σαν γονιός θα πρέπει να καταλάβεις τους κανόνες που θα πρέπει να εφαρμόσεις, και είναι σημαντικό για το μεγαλύτερο παιδί σου να μάθει να φέρεται ανάλογα με το χώρο και το χρόνο που βρίσκεται. Ένα κομμάτι σου σίγουρα θαυμάζει την αποφασιστικότητα του – το οποίο όμως θα εξαιρέσεις όταν έρθει η ώρα να βάλεις όρια στο σπίτι σου.


ADVERTISEMENT

Μια τέτοια μάχη συνήθως διαδραματίζεται κάπως έτσι:

  • Yπάρχουν όρια, και το παιδί προσπαθεί να τα δοκιμάσει.
  • Του θυμίζεις μονίμως τους κανόνες που υπάρχουν.
  • Το παιδί θα ξεπεράσει όλα όσα του έχεις ορίσει.
  • Θα του πάρεις κάτι που αγαπά μακρυά.
  • Θα αρχίσει να γκρινιάζει και να τσιρίζει ασταμάτητα.
  • Οι άμυνες σου μπροστά σε ένα τέτοιο θέαμα υποχωρούν και ενδίδεις.
  • Ο κύκλος επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά.
  • Καταλήγεις στο τέλος της ημέρας να νιώθεις ότι απέτυχες σαν γονιός.

Είναι ένας φαύλος κύκλος που σε εξοργίζει, αλλά είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι δεν είσαι μόνος/η – και πως δεν έχεις αποτύχει σαν γονιός.

Ζητήσαμε από τους ειδικούς να μοιραστούν μαζί μας τα συχνότερα παράπονα που ακούνε από γονείς. Τα παρακάτω, είναι τα 2 μεγαλύτερα προβλήματα που συναντούν πιο συχνά, και μας δίνουν λύσεις στο πως να τα διορθώσουμε ώστε να επανέλθει η γαλήνη και η ηρεμία στο σπίτι μας.


ADVERTISEMENT

Παράπονο Νο1: Το παιδί μου νευριάζει/θυμώνει συνέχεια και ειδικά όταν του πάρω το tablet από τα χέρια.

Η οθόνη συχνά κεντρίζει το νευρικό σύστημα του παιδιού με τον ίδιο τρόπο που οι ναρκωτικές ουσίες εισχωρούν στο σώμα μας, κάτι που αμέσως ερεθίζει το κεντρικό σημείο του εγκεφάλου.

Οι αρνητικές συμπεριφορές που κάνουν τους γονείς να απογοητεύονται, είναι ουσιαστικά συμπτώματα στέρησης, οπότε αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μειώσουμε δραστικά το χρόνο που περνάει ένα παιδί μπροστά σε μια οθόνη, και να αυξήσουμε τις δραστηριότητες οι οποίες κάνουν καλό και στο μυαλό αλλά και στο σώμα του παιδιού.

Δραστηριότητες όπως μια βόλτα στο δάσος, εξωτερικά αθλήματα όπως ποδήλατο, και παιχνίδια τα οποία ενεργοποιούν την φαντασία του παιδιού με κίνηση π.χ. μια στολή για θεατρικό. Φανταστείτε ότι είστε πειρατές ή ότι κάνετε προετοιμασία σαν αθλητές για το χρυσό μετάλλιο!

Υπάρχουν αρκετοί όμορφοι τρόποι ώστε να πάρετε το παιδί μπροστά από την οθόνη και να κάνετε αυτόματα τη ζωή πιο εύκολη για όλους μέσα στο σπίτι. Ένας ακόμη τρόπος είναι να μειώσεις και εσύ το χρόνο που περνάς μπροστά από την οθόνη, και να αυξήσεις το χρόνο που παίζεις με το παιδί, να προσπαθήσεις να το ακούς και να μιλάς μαζί του. Ο καλύτερος τρόπος για να λύσεις αυτό το κοινό πρόβλημα που μονίμως αυξάνεται, είναι να βρείς δραστηριότητες που θα σας αρέσουν, θα σας φέρουν πιο κοντά στη φύση, θα μπορείτε να κινείστε περισσότερο και θα σας βοηθήσει να εξασκήσετε το μυαλό, το σώμα, την ομιλία και την συμπεριφορά σας.

Παράπονο Νο2: Γιατί το παιδί μου κάνει, το ακριβώς αντίθετο από αυτό που του λέω; 

Για παράδειγμα, το βλέπω να τρέχει και του φωνάζω ” Μην τρέχεις, θα πέσεις!” και αμέσως το ακούω να πέφτει! Πιάνω το κεφάλι μου με απογοήτευση και σκέφτομαι, ” Μα μόλις του το είπα!”.

Ο λόγος που το παιδί σου κάνει κάτι τέτοιο είναι γιατί περιγράφεις την συμπεριφορά που δεν θες να κάνει, προσθέτοντας το ” Όχι”, το “Μη!” ή το “Σταμάτα τώρα”. Το μυαλό λειτουργεί με εικόνες, οπότε δεν ακούει αρνητικές εντολές, και είναι πολύ πιθανό να κάνει αυτό που βλέπει. 

Για να διορθώσεις αυτό το κοινό πρόβλημα, το μόνο που θα πρέπει να κάνεις είναι να περιγράψεις μια εικόνα  της συμπεριφοράς που θες να δείς, και να του μάθεις πως να κάνει αυτό που θες σε περίπτωση που δεν το γνωρίζει. Σε αυτό το παράδειγμα αν πείς “Προσπάθησε να περπατάς μπροστά!” ή “Πρόσεξε όταν περπατάς”, ή ” Προσπάθησε να περπατάς προσεκτικά” σίγουρα θα έχεις πιο επιθυμητά αποτελέσματα.

Πηγή : http://www.yourtango.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ