fbpx

Η κόρη μου γράφει στο ημερολόγιό της ότι θέλει να με δείρει. Τί να κάνω;

| 8 Ιουλίου 2015
ADVERTISEMENT

“Καλή σας μέρα. Πρόσφατα διάβασα στο ημερολόγιο της κόρης μου, που είναι 10 ετών, ότι της σπάω τα νεύρα και ότι θέλει να με δείρει αλλά δεν μπορεί γιατί είμαι μεγάλος. Τι μπορώ να κάνω για να βελτιωθούν οι σχέσεις μας; Ευχαριστώ”
Γιάννης

Απαντάει η ψυχολόγος κυρία Βασιλική Τσούτσου

Στην ηλικία των 10 ετών το ημερολόγιο είναι από τις αγαπημένες δραστηριότητες των κοριτσιών.
Στο ημερολόγιο καταγράφουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους και έτσι γνωρίζουν καλύτερα τον εαυτό τους. Επίσης, θέλουν να είναι κάτι προσωπικό ώστε να εκφράζονται ελεύθερα για όσα θέλουν.


ADVERTISEMENT

Είναι καλό να γίνεται σεβαστή αυτή η ανάγκη του παιδιού και να μην παραβιάζεται η ιδιωτικότητα. Ακόμα όμως και αν γίνει αυτό, δεν πρέπει να το πούμε στο παιδί γιατί έτσι χάνεται η εμπιστοσύνη που έχει το παιδί στο γονιό. Είναι δικαίωμα του παιδιού να κρατάει ημερολόγιο όπως είναι και του γονέα να έχει κάποια πράγματα μη προσβάσιμα στο παιδί.

Δείτε σχετικά: Πειράζει να διαβάσω το ημερολόγιο ή να μπω στο facebook της κόρης μου;

Όταν λοιπόν διαβάζουμε το ημερολόγιο και διαπιστώνουμε ότι το παιδί έχει θυμό προς το γονιό, αυτό είναι μια πληροφορία που οφείλουμε να τη διαχειριστούμε με θετικό τρόπο. Προφανώς υπάρχουν κάποιες εντάσεις οι οποίες προκαλούν αυτό το συναίσθημα.


ADVERTISEMENT

Επομένως από τη μία είναι μια καλή ευκαιρία να μάθουμε στο παιδί πώς να διαχειρίζεται το θυμό του και ταυτόχρονα να έρθουμε πιο κοντά του.

Η συζήτηση είναι το πιο βασικό από όλα. Μέσω της συζήτησης το παιδί μαθαίνει να εξωτερικεύει τα συναισθήματά του και να λαμβάνει βοήθεια όταν χρειάζεται. Αυτό γίνεται σταδιακά και μεγάλο ρόλο παίζει τόσο η μέχρι τώρα σχέση που έχετε με το παιδί, όσο και οι σχέσεις όλων των μελών της οικογένειας.

Ξεκινήστε ρωτώντας τη για τα ενδιαφέροντά της, για τους φίλους της και γενικά για όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή της. Ακούστε με προσοχή όσα έχει να πει και μπορείτε να μοιραστείτε και εσείς πράγματα από τη δική σας καθημερινότητα. Μπορείτε να συμμετέχετε στις δραστηριότητες που της αρέσουν (να δείτε μαζί μια ταινία, να φτιάξετε μια κατασκευή που θέλει). Επίσης μπορείτε να συζητήσετε περιστατικά που σας έχουν θυμώσει στην προσωπική σας ζωή (μια διαφωνία με κάποιον από τη δουλειά κλπ) και πώς τα διαχειριστήκατε. Έτσι δίνεται το παράδειγμα για το πώς αντιμετωπίζετε το θυμό.

Οι εντάσεις ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά είναι αναπόφευκτες και δείχνουν ότι υπάρχει αλληλεπίδραση ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας.

Η σωστή διαχείριση είναι το ζητούμενο, καθώς αυτή μαθαίνει στα παιδιά πώς να αντιμετωπίζουν τις εντάσεις στη ζωή τους.

Βασιλική Τσούτσου
Ψυχολόγος, M.Sc. Παιδαγωγική Ψυχολογία
Περικλέους 11 , 15122, Μαρούσι
Τηλέφωνο: 216 7001793
Web: www.psychology4kids.gr

Αν έχεις οποιαδήποτε απορία για το θέμα, μπορείς να στείλεις το ερώτημά σου εδώ 

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ