Με έχει αντικαταστήσει ο νέος σύντροφος της πρώην συζύγου;

0

Πώς αντιδράτε όταν ανακαλύπτετε ότι τα παιδιά σας περνάνε πολύ χρόνο με τον νέο σύντροφο της πρώην συζύγου; Σταδιακά οι περισσότεροι φρεσκο-χωρισμένοι μπαμπάδες, αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι τόσο οι ίδιοι όσο και οι πρώην συζυγοί τους, είναι αναπόφευκτο κάποια στιγμή να προχωρήσουν και να κάνουν νέες σχέσεις. Σε αυτή τη περίπτωση θα σας μιλήσω για τη δική μου προσωπική εμπειρία και πώς ήταν όταν ένιωσα ότι αντικαταστάθηκα από τον νέο σύντροφο της πρώην συζύγου. Επίσης, αυτή η εμπειρία με δίδαξε πώς να ξεπεράσω το άγχος και να συνειδητοποιήσω ότι η αγάπη και η υποστήριξη του πατέρα είναι πολύ σημαντική για το νέο περιβάλλον των παιδιών. Παρακάτω θα δείτε τα βήματα για να μην τα χάσετε!

Βήμα 1: Συστηθείτε
Είναι απόλυτα φυσιολογικό να είστε περίεργοι. Το όνομα του νέου συντρόφου έχει αρχίσει να ακούγεται τη στιγμή που παραλαμβάνετε τα παιδιά ή στις συζητήσεις των παιδιών. Επικοινωνήστε με την πρώην σύζυγο και εκφράστε όχι μόνο τα συναισθήματά σας αλλά και τις ανησυχίες σας αναφορικά με τα παιδιά αλλά και την γενικότερη ευημερία όλων. Ρωτήστε αν μπορείτε κάποια στιγμή να τον γνωρίσετε εντελώς απλά και ανεπίσημα και ξεκαθαρίστε ότι δεν έχετε πρόβλημα να είναι και η πρώην σύζυγος παρούσα. Εάν παρ’ όλα αυτά, είστε ακόμη στη φάση της έχθρας και του θυμού, δεν θα σας πρότεινα να επιδιώξετε μια τέτοια συνάντηση, ούτε καν να διαβάσετε αυτό το άρθρο.

Ωστόσο, αν είστε σε θέση να σκεφτείτε τα παιδιά και το συμφέρον τους τότε επιδιώξτε αυτή τη συνάντηση. Στη δική μου περίπτωση, όχι μόνο πέρασα καλά με τον νέο σύντροφο της πρώην γυναίκας μου αλλά ένιωσα και κάπως πιο ανακουφισμένος, σχετικά με την ασφάλεια και την ευτυχία των παιδιών μου. Μιλήσαμε για την επικοινωνία μου με τα παιδιά, για το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζω με ποιους συναναστρέφονται και ο άνθρωπος ήταν πολύ υποστηρικτικός και έδειχνε να το κατανοεί απόλυτα. Μπορεί όλο αυτό να σας φαίνεται εντελώς έξω από εσάς ή και εντελώς Αμερικανιά, αλλά δεν είναι όλοι αγροίκοι και τριτοκοσμικοί. Στο κάτω κάτω δεν το κάνετε για να γίνετε φίλοι μαζί του ή επειδή είστε κουτσομπόληδες και θέλετε να χώνετε τη μύτη σας. Το κάνετε αποκλειστικά και μόνο για το καλό των παιδιών σας.

Βήμα 2: Μείνετε θετικοί
Είναι εύκολο να είστε αρνητικοί και επικριτικοί απέναντι στον νέο σύντροφο που συναναστρέφονται τα παιδιά σας, Για παράδειγμα, ο γιός μου πρόσφατα μου έδειξε ένα βραβείο που πήρε στο σχολείο σε μια εργασία που τον βοήθησε ο νέος σύντροφος της πρώην μου. Και το έχω στο σπίτι αυτό το βραβείο, στο ράφι της βιβλιοθήκης μου και είμαι χαρούμενος για το παιδί μου. Μην σκεφτείτε ότι είμαι υπεράνω και ότι δεν ζήλεψα ή ότι δεν ένιωσα εκτός. Όμως το ζήτημα ήταν και είναι το βραβείο του παιδιού μου, όχι το εγώ μου. Θυμηθείτε ότι δεν ήταν το παιδί σας που επέλεξε το διαζύγιο και ότι ήταν επιλογή δική σας όλο αυτό, επομένως το παιδί δεν ευθύνεται για τον νέο τρόπο ζωής που ουσιαστικά του επιβλήθηκε. Η καλύτερη συμβουλή για κάθε διαζευγμένο μπαμπά σε αυτή τη κατάσταση, είναι να παραμείνει ήρεμος και υποστηρικτικός σε κάθε θέμα που προκύπτει. Από τότε που τα παιδιά μου, έγιναν 16, 14 και 10 ετών, έχω μεγαλύτερο πλεονέκτημα στο κομμάτι της επικοινωνίας, καθώς λόγω ηλικίας, είναι πλέον πιο εύκολο να μιλάω μαζί τους σε επίπεδο ενηλίκου και να γίνομαι κατανοητός. Μόλις αποκτήσετε αυτού του είδους την εμπιστοσύνη στη σχέση σας με τα παιδιά σας, θα χαρείτε πολύ με τα αποτελέσματα σε όλες τις σχέσεις κα τις πλευρές του διαζυγίου.

Βήμα 3: Δείξτε σεβασμό
Ανεξάρτητα από το πόσο εύκολο είναι για το «εγώ» σας, να γίνεται το δικό σας, καλό είναι να δείχνετε σεβασμό πρίν, κατά τη διάρκεια και μετά τη σχέση του/της πρώην συζύγου σας. Πρέπει να θυμάστε ότι ως γονείς, αποτελείτε παράδειγμα για τα παιδιά σας, σχετικά με το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στους ανθρώπους. Θυμάμαι ότι ο χωρισμός από τη πρώτη σχέση που έκανα μετά το διαζύγιο, με αναστάτωσε τόσο πολύ που τηλεφώνησα στην πρώην γυναίκα μου. Φυσικά δεν την πήρα με σκοπό να τα ξαναβρούμε αλλά περισσότερο από ανάγκη επειδή δεν ήξερα τι να κάνω και σε ποιόν να μιλήσω. Εκείνη αντί να με χλευάσει ή να μου «χτυπήσει» τα λάθη που είχα κάνει στη δική μας σχέση όταν ήμασταν παντρεμένοι, με άκουσε και μου μίλησε με κατανόηση. Δεν γίναμε κολλητοί αλλά εκτίμησα το γεγονός ότι με σεβάστηκε και δεν μου έριξε άλλη μία να πάω παρακάτω!

Θεωρώ ότι για όλους τους μονογονείς, υπάρχει εκείνη η στιγμή που τους ωθεί να προχωρήσουν στη ζωή τους. Πρέπει να θυμάστε πάντα ότι δεν είστε μόνοι, ούτε οι μόνοι και ότι όλοι-είτε μονογονείς είτε όχι-προχωράμε μπροστά, θέλοντας και μη. Τα παιδιά σας χρειάζονται στήριξη και αγάπη, ειδικά όταν ο/η πρώην σύζυγος, προχωρήσει με μία/έναν νέο/α σύντροφο στη ζωή. Γιατί η αγάπη και η στήριξη είναι προς το συμφέρον όλων!

Πηγή: http://www.empoweringparents.com/