fbpx

Το παιδί μου είδε το σύντροφο μου ημίγυμνο. Φοβάμαι μήπως το πεί στον πατέρα του!

| 29 Σεπτεμβρίου 2016
ADVERTISEMENT

Είμαι χωρισμένη μητέρα εδώ και τέσσερα χρόνια, και έχω μια σχέση τρία χρόνια με έναν άνθρωπο, ο οποίος γνωρίζει το γιό μου που είναι 7 ετών. Πρίν από κάποιες ημέρες, ο μικρός άνοιξε την πόρτα και είδε τον σύντροφο μου ημίγυμνο, αλλά όχι εμένα. Όπως και να έχει είμαι πολύ αγχωμένη, και φοβάμαι μην το πεί στον πατέρα του. Βέβαια σηκώθηκα και πήγα στο δωμάτιο του, όπου και με φώναξε να ξαπλώσω μαζί του. Είμαι πολύ προβληματισμένη για το πως να συμπεριφερθώ, και νιώθω ενοχές. Το παιδί δεν με ρώτησε κάτι παραπάνω, απλά μου είπε ότι είδε τον σύντροφο μου. Είναι πολύ άβολη όλη αυτή η κατάσταση. Θα ήθελα τη γνώμη σας.

Απαντάει η ψυχολόγος κυρία Βασιλική Τσούτσου


ADVERTISEMENT

Η σχέση ανάμεσα στο παιδί και στο νέο σύντροφο του παιδιού είναι πολύ σημαντική τόσο για το παιδί όσο και για τον γονέα που έχει επιλέξει να ξαναφτιάξει τη ζωή του ύστερα από ένα χωρισμό. Βασική προϋπόθεση για την καλή σχέση ανάμεσα στο παιδί και στο νέο σύντροφο είναι η σταδιακή γνωριμία και η σταδιακή επαφή. Όταν πρόκειται για τη συγκατοίκηση με το νέο σύντροφο του γονέα που έχει την επιμέλεια, τον πρώτο λόγο τον έχει το παιδί. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι το παιδί καλείται να μοιραστεί τον χώρο του σπιτιού του, ένα περιβάλλον που προσφέρει ασφάλεια, με έναν άγνωστο άνθρωπο. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό η σχέση που θα δημιουργηθεί ανάμεσα τους να είναι σταθερή και θετική.

Όταν πρόκειται για συγκατοίκηση είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν κάποιες στιγμές αμηχανίας. Ο τρόπος που τις αντιμετωπίζουμε, όμως, βοηθάει το παιδί να τις διαχειριστεί καλύτερα. Σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι καλό να ακολουθούμε τις ανάγκες του παιδιού. Αν δηλαδή το συζητάει ή αν ρωτάει για να μάθει κάτι συγκεκριμένο, του απαντάμε ειλικρινά, ανάλογα πάντα με την ηλικία του.

Η θέση του γονέα πρέπει να είναι σταθερή και ειλικρινής. Αν ο γονιός δείχνει ένοχος, τότε το παιδί αντιλαμβάνεται ότι αυτό που συμβαίνει είναι κάτι κακό και δεν θα μπορέσει εύκολα να το αποδεχθεί. Μπορεί ωστόσο ο γονιός να δείξει κατανόηση απέναντι στο σοκ που ίσως προκλήθηκε και να εξηγήσει ότι δεν ήταν στις προθέσεις του. Μπορούν επίσης να βρεθούν πρακτικές και κοινά αποδεκτές λύσεις για την διευκόλυνση της συγκατοίκησης (όπως να χτυπάει την πόρτα στο δωμάτιο).


ADVERTISEMENT

Οι ισορροπίες είναι αρκετά εύθραυστες όταν πρόκειται για τη συμβίωση με το νέο σύντροφο. Για αυτό χρειάζεται αρκετή συζήτηση με το παιδί ώστε να γίνει όσο πιο ομαλά γίνεται.

Βασιλική Τσούτσου
Ψυχολόγος, M.Sc. Παιδαγωγική Ψυχολογία
Περικλέους 11 , 15122, Μαρούσι
Τηλέφωνο: 216 7001793
Web: www.psychology4kids.gr

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ