Το παιδί καταλαβαίνει ποιός γονιός το χρησιμοποίησε εναντίον του άλλου!

0

Άνοιξα ένα email σήμερα το πρωί και έλαβα την εξής ερώτηση από έναν αναγνώστη: “Αν έχω αποδείξεις ότι η πρώην μου χρησιμοποιεί το παιδί μου εναντίον μου τι πρέπει να κάνω;»

Πρόσφατα αντιμετώπισα κάτι αντίστοιχο. Ο πρώην σύζυγος, όχι μόνο έχει χειραγωγήσει το παιδί μας, αλλά και μια ολόκληρη κατάσταση που περιελάμβανε το παιδί. Μπορώ λοιπόν να μιλήσω, για το τι πίστεψα ότι ήταν το καλύτερο να κάνω υπό αυτές τις συνθήκες.

Καταρχάς, πιστεύω ότι είναι σημαντικό σαν γονιός, να αρνηθείς να παίξεις το παιχνίδι του/της πρώην. Επίσης ξέρω ότι σαν γονιός, το πρώτο σου ένστικτο είναι να παλέψεις για το παιδί σου και να πολεμήσεις την φωτιά με φωτιά.

Δείτε σχετικά: Γονεϊκή αποξένωση: Όταν το παιδί χρησιμοποιείται ως όπλο.

Αν σταματήσεις λίγο και το σκεφτείς όμως, αυτό μπορεί να βάλει το παιδί σου στην μέση και να το κάνει θύμα των διαφωνιών των γονιών του. Και ο γιος μου έχει ήδη υπάρξει θύμα, αρκετές φορές.

Ο πατέρας του συχνά απουσίαζε από τη ζωή του για μεγάλα διαστήματα, χωρίς καμία επικοινωνία ενώ είχε πολλές ευκαιρίες να δημιουργήσει μια καλή σχέση με τον γιο του. Έχω ακόμα κάποια από τα μηνύματα που του είχα γράψει ενθαρρύνοντας κάτι τέτοιο, η μητέρα μου τον είχε πάρει μερικές φορές τηλέφωνο για να τον παρακαλέσει να δώσει λίγη προσοχή και χρόνο στον γιο του. Επιπλέον, τέσσερις διαφορετικοί ψυχοθεραπευτές, όλα αυτά τα χρόνια, είχαν προσφερθεί να δουλέψουν μαζί του έτσι ώστε να τον βοηθήσουν να ξαναχτίσει τη σχέση του με τον παιδί του. Επέλεξε να κάνει πίσω, να μην κάνει τίποτα και στο τέλος μάλιστα, με κατηγόρησε ότι τον αποξένωσα από τον γιο του.

Τώρα που τον έχει πάλι στη ζωή του, αποκρύπτει πληροφορίες από εμένα, παίρνει αποφάσεις για εκείνο και την υγεία του που τον βλάπτουν και παρεμβαίνει στην επικοινωνία μου μαζί του, παρά την απόφαση του δικαστηρίου.

Υπήρξε πρόσφατα ένα περιστατικό και η πρώτη μου αντίδραση ήταν να προσλάβω δικηγόρο, ν’ απευθυνθώ στο δικαστήριο και να κάνω ότι μπορούσα για να πάρω πάλι τον γιο μου υπό την φροντίδα μου και μακριά από το άτομο αυτό, που δεν έχει το καλό του γιου μας σαν προτεραιότητα του. Αφού μίλησα με τον δικηγόρο και κανονίσαμε τα διαδικαστικά, επέστρεψα στο σπίτι και άρχισα να σκέφτομαι. Έβαλα τα συναισθήματα μου στην άκρη και σκέφτηκα τι θα σήμαινε για τον γιο μας, μια ακόμα δικαστική διαμάχη μεταξύ εμένα και του πατέρα του, ο οποίος δεν ήθελε εξ αρχής να ζήσει μαζί του.

Τους τελευταίους πέντε μήνες ο γιος μου βρέθηκε σε μια κατάσταση που δεν ήθελε. Αναγκάστηκε να προσαρμοστεί σ’ ένα νέο σπίτι και περιβάλλον. Έφυγε από το σχολείο που ήταν για χρόνια και από το οποίο θ’ αποφοιτούσε φέτος. Απομακρύνθηκε από τους φίλους του,  την οικογένεια του και το περιβάλλον που είχαν υπάρξει μέρος της ζωής του από τη στιγμή που γεννήθηκε.

Αφού το σκέφτηκα λοιπόν προσεκτικά, συνειδητοποίησα ότι είχε ήδη περάσει αρκετά. Έχει προσαρμοστεί στη ζωή με τον πατέρα του και τώρα έπαιρνε πάλι τα φάρμακα του. Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόταν λοιπόν ήταν περισσότερη αναταραχή και άγχος στη ζωή του επειδή οι γονείς του έχουν ξεκινήσει ακόμα μία δικαστική διαμάχη. 

Όταν δεις τον/την πρώην να κάνει κάτι που πιστεύεις ότι μπορεί να βλάψει το παιδί, πρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω και να σκεφτείς τι μπορεί να προκαλέσει η απόφαση σου να πολεμήσεις τον/την πρώην. Εκτός και αν το παιδί κινδυνεύει με κακοποίηση και φοβάσαι για την ασφάλεια του, σε συμβουλεύω να σκεφτείς τις ανάγκες του και όχι ότι θες να τιμωρήσεις τον/την πρώην.

Θα μπορούσα να τον είχα πάει στα δικαστήρια και να είχα κερδίσει αλλά ο γιος μου θα ήταν ο χαμένος και δεν ήμουν διατεθειμένη να κάνω κάτι τέτοιο ώστε να νικήσω τον πρώην σύζυγο. Αποφάσισα λοιπόν να συνεχίσω να δείχνω την αγάπη μου σε εκείνον και να τον διαβεβαιώνω ότι μπορούσε να έρθει σπίτι μου όποτε το θελήσει.

Τα παιδιά μεγαλώνουν, αποκτούν γνώση και σοφία και καταλαβαίνουν τι συνέβη και ποιος γονιός τα χρησιμοποίησε. Το μόνο πράγμα που δεν θέλω να μου πει ποτέ ο γιος μου, είναι ότι τον χρησιμοποίησα εναντίον του πατέρα του.

Κάποιες φορές η ζωή μας φέρνει αντιμέτωπους με καταστάσεις που απαιτούν υπομονή και λογική. Αν βρίσκεσαι σε μια τέτοια κατάσταση, μ’ ένα παιδί και με μια θυμωμένη ή έναν θυμωμένο πρώην σύζυγο, απλά κάνε υπομονή. Μην παίξεις το παιχνίδι του/της και το παιδί σου κάποια μέρα θα καταλάβει ποιος είχε εξ αρχής κατά νου, το δικό του το καλό.

Ενημέρωση: Τέσσερις μήνες αφού έγραψα αυτό το άρθρο, ο γιος μου έκλεισε τα δεκαοκτώ. Λίγο μετά επέστρεψε κοντά μου, στους φίλους του και στο σπίτι που είχε ζήσει για δέκα χρόνια. Έχει προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τον πατέρα του αλλά εκείνος δεν έχει απαντήσει στα μηνύματα του.

Cathy Meyer
Πηγή: http://divorcesupport.about.com