fbpx

Αποχωρισμός από το παιδί όταν πάει διακοπές με τον άλλον γονιό

| 20 Ιουνίου 2014
ADVERTISEMENT

Για πολλούς διαζευγμένους γονείς, καλοκαίρι δεν σημαίνει παραλίες, ποτάκια και beach bar αλλά αρκετός χρόνος μακριά απ’ το παιδί που εύλογα, θα περάσει ένα μεγάλο μέρος των διακοπών με τον άλλο γονιό. Ναι είναι δύσκολο αλλά είναι και μέρος της νέας σας πραγματικότητας ως οικογένεια και δείγμα μιας υγιούς συμπεριφοράς και δύο γονιών που είναι κοντά στα παιδιά τους. Μην ξεχνάς ότι τα παιδιά παίρνουν παράδειγμα από εμάς και φαντάζομαι δεν θα ήθελες, μεγαλώνοντας να σου χρεώσουν ότι τους στερούσες την επαφή με τον πατέρα ή τη μητέρα τους ούτε θα ήθελες να κάνουν κάτι αντίστοιχο στα δικά τους παιδιά.

Παρακάτω θα δείς μερικές προτάσεις για το πώς να βοηθήσεις ο παιδί αλλά και τον εαυτό σου, σε αυτή τη θερινή μετάβαση.


ADVERTISEMENT

Πρόσεχε τη συμπεριφορά σου
Το παιδί δεν πάει να επισκεφθεί τον άλλο γονιό, πάει να μείνει μαζί του για ένα μεγάλο διάστημα. Ο άλλος γονιός πρέπει να δεί το ζήτημα με υπευθυνότητα καθώς τα παιδιά χρειάζεται να ανανεώσουν τη σχέση τους με τον γονιό που δεν μένουν μόνιμα μαζί. Από την άλλη, μπορείς αυτό το διάστημα να το δείς ως χρόνο για σένα, για να κάνεις τις καθημερινές δουλειές με μεγαλύτερη άνεση χρόνου και να εργάζεσαι χωρίς να φεύγεις με τη ψυχή στο στόμα για να προλάβεις τη μπέιμπι σίτερ. Οι διακοπές του παιδιού με τον άλλον γονιό είναι όφελος για όλους σας.

Ενημέρωσε τον άλλο γονιό για όλα τα σημαντικά πράγματα που αφορούν το παιδί ώστε να μη βρεθεί προ εκπλήξεως
Αν για παράδειγμα το παιδί αντιμετωπίζει κάποιο θέμα υγείας ή έχει αλλάξει διατροφικές συνήθειες ή ακόμη και συμπεριφορά σε ορισμένα ζητήματα (αν π.χ. έχει αλλάξει ο φιλικός του κύκλος ) καλό είναι να ενημερώσεις τον άλλο γονιό για να είναι προετοιμασμένος.

Πέρασε λίγο παραπάνω χρόνο με το παιδί πρίν φύγει
Αν μπορείς, πάρε μερικές μέρες άδεια από τη δουλειά ή πέρνα όλο το Σαββατοκύριακο μαζί του, ώστε όταν έρθει η ώρα να φύγει, να διαχειριστείτε καλύτερα τον αποχωρισμό.


ADVERTISEMENT

Χρησιμοποίησε ένα συγκεκριμένο «τελετουργικό» αποχωρισμού που θα χρησιμοποιείς κάθε χρόνο
Τα “τελετουργικά” μέσα στην οικογένεια, κάνουν τα παιδιά να νιώθουν ασφαλή. Θα μπορούσε να είναι ένα μικρό δωράκι (π.χ. ένα καπέλο για τη θάλασσα ή ένα σωσίβιο με ωραία χρώματα ή ένα μίνι επιτραπέζιο για να παίζουν με τον άλλο γονιό) ή απλά μια ξεχωριστή αγκαλιά.

Σχεδίασε πώς θα κρατήσεις επαφή
Θέλεις να μιλάς μαζί του χωρίς όμως να επεμβαίνεις. Μίλησε με τα παιδιά σου και τον/τη πρώην σύζυγο, για το πόση επικοινωνία θεωρείτε εσείς πολύ ή λίγη. Έχει ανάγκη το παιδί να σας ακούει λίγο πρίν κοιμηθεί; Μπορεί να συνδέεται ο άλλος γονιός μέσω skype και να βλέπεις το παιδί κάθε 3-4 μέρες;  Ιδανικά, η ρύθμιση της επικοινωνίας κατά τη διάρκεια των διακοπών, θα πρέπει να μοιάζει με την επικοινωνία που είχε ο άλλος γονιός με το παιδί τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου.

Και τώρα ήρθε η ώρα να χαλαρώσεις και κυρίως να ηρεμήσεις στην ιδέα ότι ο άλλος γονιός αγαπάει το παιδί εξίσου και θα κάνει ό,τι καλύτερο για εκείνο. Εκμεταλλεύσου τον ελεύθερο χρόνο προς όφελός σου, δες φίλους που είχες να δείς καιρό, πήγαινε πιο τακτικά στο γυμναστήριο ή ξεκουράσου παραπάνω. Πρίν καν το καταλάβεις το παιδί θα έχει γυρίσει, θα τρέχετε για σχολικά κι εσύ θα τρέχεις πάλι…γενικώς!

Πηγή: http://www.divorceandchildren.com/


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ