Ποιές δουλειές του σπιτιού μπορούν να κάνουν τα παιδιά

0

Οι δουλειές του σπιτιού, διδάσκουν στα παιδιά ότι ως ισότιμα μέλη της οικογένειας, όλοι πρέπει να τις μοιράζονται ενώ παράλληλα, διδάσκουν στα παιδιά την υπευθυνότητα.

Η πειθαρχία διδάσκει τα παιδιά πώς να γίνουν υπεύθυνοι στην ενήλικη ζωή τους και είναι σημαντικό για τα παιδιά να το γνωρίζουν αυτό από πολύ μικρή ηλικία. Τα παιδιά μπορούν να αρχίσουν να έχουν δικές τους αρμοδιότητες μέσα στο σπίτι μέχρι την ηλικία των 4 ετών οι οποίες μπορούν να είναι πιο σύνθετες, όσο μεγαλώνουν.

Οι δουλειές του σπιτιού στα παιδιά προσχολικής ηλικίας
Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούν να ανατεθούν απλές δουλειές όπως το να μαζεύουν τα πράγματα μόνα τους, όπως είναι τα παιχνίδια τους. Μπορούν επίσης να ξεκινήσουν να μαζεύουν το δωμάτιό τους και να βάζουν το πιάτο τους στο νεροχύτη, όταν τελειώνουν το φαγητό. Αυτού του είδους οι αρμοδιότητες, τα διδάσκουν να είναι υπεύθυνα για τις ακαταστασίες τους.

Τα μικρά παιδιά, μπορούν επίσης να θυμούνται τις δουλειές που πρέπει να κάνουν, με αυτοκόλλητα. Επειδή τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν είναι σε θέση να διαβάζουν, μια τεράστια λευκή κόλλα με εικόνες σε αυτοκόλλητα, μπορεί να είναι μία εξαιρετική υπενθύμιση για εκείνα. Για παράδειγμα μπορείτε να χωρίσετε το χαρτί σε 7 ημέρες της εβδομάδος και για παράδειγμα στη Τρίτη, να κολλήσετε ένα αυτοκόλλητο με αρκουδάκια για να θυμίσετε στο παιδί ότι πρέπει να μαζέψει τα αρκουδάκια του. Μόλις το παιδί τελειώσει τη συγκεκριμένη δουλειά, μπορείτε να το ανταμείβετε με κάποιο άλλο αυτοκόλλητο, π.χ. αστεράκι, που θα μπαίνει πάνω από το αυτοκόλλητο με τη δουλειά που έχει ήδη γίνει. Το αυτοκόλλητο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ανταμοιβή σε μικρής ηλικίας παιδιά ενώ για τα μεγαλύτερης ηλικίας, τα κίνητρα είναι διαφορετικά.

Οι δουλειές του σπιτιού στα παιδιά σχολικής ηλικίας
Όταν τα παιδιά αρχίζουν να πηγαίνουν σχολείο, η ευθύνη που έχουν για τις δουλειές του σπιτιού, θα πρέπει να μεγαλώνει. Μπορείτε για παράδειγμα να τους μάθετε να βάζουν τα παπούτσια τους στη παπουτσοθήκη και τη σάκα τους σε ένα συγκεκριμένο σημείο, όταν έρχονται από το σχολείο ενώ υπάρχουν και επιπλέον αρμοδιότητες που μπορείτε να τους αναθέσετε. Για παράδειγμα αν τα παιδιά θέλουν πολύ να πάρουν ένα σκύλο, τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να τα μάθετε να φροντίζουν και κάποιον άλλον εκτός από τον εαυτό του και να γίνουν περισσότερο υπεύθυνα. Όσο οι αρμοδιότητες γίνονται και πιο πολύπλοκες, πρέπει να τους δείξετε με έναν τρόπο βήμα προς βήμα, πώς να κάνουν κάθε δουλειά. Για παράδειγμα, εάν τα παιδιά πρέπει να βγάλουν τα ρούχα τους, διδάξτε τα πού να τα τοποθετήσουν και συζητήστε μαζί τους, τι περιμένετε από εκείνα. Σιγουρευτείτε ότι τα επαινείτε για τις προσπάθειές τους και ότι τα ενθαρρύνετε να συνεχίσουν. Μην περιμένετε να είναι τέλεια!

Οι δουλειές του σπιτιού στα παιδιά της προ-εφηβείας
Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν και περνάνε στο στάδιο της προ-εφηβείας, η ικανότητά τους για δουλειές μέσα στο σπίτι, αυξάνεται. Ξεκινήστε να τους δίνετε αρμοδιότητες όπως το να καθαρίζουν το πάτωμα, να βγάζουν τα σκουπίδια ακόμη και να πλένουν το αυτοκίνητο.
Τα παιδιά σε αυτή την ηλικιακή φάση, κινητοποιούνται πολύ από τα χρήματα και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Επομένως, μπορείτε να τα επιβραβεύετε με χρόνο σε κάποιο βιντεοπαιχνίδι αν π.χ. συγυρίσουν το δωμάτιό τους, τότε θα κερδίσουν 15 λεπτά βιντεοπαιχνίδι κλπ. Επίσης, το μυστικό είναι να μην μπείτε στη διαδικασία να τσακωθείτε αν τα παιδιά αρνούνται να κάνουν δουλειές. Για παράδειγμα, αν η μεγάλη σας κόρη αρνηθεί να βγάλει τα σκουπίδια, μην αρχίσετε να μαλώνετε μαζί της. Απλά δεν θα της επιτρέψετε να βγεί ή να δεί τηλεόραση, δεν θα την ανταμείψετε δηλαδή ανάλογα. Αυτό ακριβώς, θα δώσει στα παιδιά μια ρεαλιστική εικόνα σχετικά με τις συνέπειες που έχουν οι άνθρωποι στη ζωή και στη καθημερινότητά τους, όταν για παράδειγμα ένας ενήλικος δεν πάει στη δουλειά του άρα δεν πληρώνεται.

Οι δουλειές του σπιτιού στα έφηβα παιδιά
Οι έφηβοι, χρειάζονται αρμοδιότητες που θα τα προετοιμάσουν για τον αληθινό κόσμο. Για παράδειγμα, το μαγείρεμα, το καθάρισμα του μπάνιου, το πλύσιμο των ρούχων, είναι δουλειές που θα τα βοηθήσουν στο να γίνουν περισσότερο αυτόνομα και θα τα προετοιμάσουν για την ενηλικίωση και τη φοιτητική τους ζωή. Εάν παράλληλα θέλετε να μάθετε στα παιδιά πως βγαίνουν τα χρήματα, μπορείτε να τα συνδυάσετε με τις δουλειές του σπιτιού. Για παράδειγμα, τα παιδιά θα κάνουν συγκεκριμένες δουλειές μέσα στο σπίτι αλλά θα φτιάξετε και μια λίστα με έξτρα δουλειές (π.χ. το πλύσιμο του αυτοκινήτου ή το καθάρισμα της αποθήκης) που αν τις κάνουν θα τα ανταμείβετε οικονομικά. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά θα μάθουν την αξία της εργατικότητας αλλά και του χρήματος, λαμβάνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι αν δεν δουλέψεις, δεν ζείς.

Ακολουθεί αναλυτικός πίνακας, που βρήκαμε στην αγαπημένη μας «Λεξιμάθεια»

 photo leximatheia_zps684bc29e.jpg

Πηγή: http://discipline.about.com/