fbpx

Συνεπιμέλεια: Όταν το παιδί μένει στον ένα γονιό μπορεί να το βλέπει ο άλλος;

| 23 Σεπτεμβρίου 2015
ADVERTISEMENT

“Στην κοινή επιμέλεια του τριών ετών γιου μας, αποφασίσαμε μοίρασμα της εβδομάδας μ’ εναλλαγή αφού τα σπίτια με τον πρώην είναι γειτονικά. Θα πρέπει να τηρείται αυστηρά το πρόγραμμα για να μην μπερδεύεται το παιδί, χωρίς να υπάρχει ενδιάμεση επικοινωνία; Πχ. όταν μένει στο μπαμπά θα κάνει καλό στο παιδί να το επισκεφθεί η μαμά ή όχι; Τι είναι καλό για την ψυχική υγεία του; Ευχαριστώ”.

Απαντάει η ψυχολόγος κυρία Βασιλική Τσούτσου


ADVERTISEMENT

Το θέμα της κοινής επιμέλειας είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς γονείς. Τα παιδιά καλούνται να προσαρμοστούν σε μια νέα κατάσταση και αυτό προκαλεί και καινούρια συναισθήματα.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να κατανοούμε την ανάγκη του παιδιού για σταθερό περιβάλλον. Πάντα βέβαια αναλογιζόμενοι την ηλικία του παιδιού και την ιδιοσυγκρασία του, προσπαθούμε να εφαρμόσουμε ένα σταθερό πρόγραμμα στην καθημερινότητα.

Δείτε σχετικά: Πόσο ωφέλιμη είναι η κοινή επιμέλεια για το παιδί;


ADVERTISEMENT

Στην ηλικία των τριών ετών η ανάγκη για σταθερότητα είναι πολύ μεγάλη. Επομένως καλό είναι όταν βρίσκεται στο σπίτι του μπαμπά να απολαμβάνει τη συντροφιά του μπαμπά και αντίστροφα. Οι διαφορετικοί χώρο στους οποίους θα μένει το παιδί είναι απαραίτητο να συνδεθούν με το αντίστοιχο πρόσωπο (πχ. το σπίτι του μπαμπά, το σπίτι της μαμάς).

Αυτό δεν σημαίνει ότι η επίσκεψη από τη μητέρα θα “βλάψει” το παιδί, αλλά είναι πιθανό να δυσκολέψει την οριοθέτηση της νέας καθημερινότητας. Σε αυτή την ηλικία, το παιδί προσπαθεί να κατανοήσει ποιο θα είναι το νέο πρόγραμμα και να προσαρμοστεί σε αυτό. Ο ρόλος των γονέων είναι να το βοηθήσουν να αντιληφθεί τις νέες συνθήκες. Όταν υπάρχουν αλλαγές στο πρόγραμμα της κοινής επιμέλειας, είναι πιθανό το παιδί να μπερδευτεί και να δημιουργήσει προσδοκίες για την επανασύνδεση των γονιών του.

Η κοινή επιμέλεια είναι μια μορφή επιμέλειας που ενισχύει τη συχνή επαφή και με τους δύο γονείς και έτσι προκύπτουν πολλά θετικά στοιχεία στα πλαίσια ενός διαζυγίου. Ωστόσο, αν δεν τηρηθούν και εφαρμοστούν τα απαραίτητα όρια στις καθημερινές συνήθειες, τα παιδιά και ιδιαίτερα τα μικρότερα, δημιουργούν μη ξεκάθαρες εικόνες για την νέα κατάσταση γεγονός που μπορεί να προκαλέσει εσωτερική σύγκρουση και άγχος. Καλό είναι επομένως οι γονείς να βοηθούν το παιδί στην προσαρμογή ιδιαίτερα στην αρχή.

Βασιλική Τσούτσου
Ψυχολόγος, M.Sc. Παιδαγωγική Ψυχολογία
Περικλέους 11 , 15122, Μαρούσι
Τηλέφωνο: 216 7001793
Web: www.psychology4kids.gr

Αν έχεις οποιαδήποτε απορία για το θέμα, μπορείς να στείλεις το ερώτημά σου εδώ ενώ αν σου άρεσε αυτό το άρθρο, συμπλήρωσε την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να λαμβάνεις περισσότερα, στο email σου!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ