fbpx

Ο πρώην σύζυγος “στήνει” συχνά το παιδί μας και αυτό πληγώνεται. Πώς να το προφυλάξω;

| 18 Απριλίου 2016
ADVERTISEMENT

Ο πρώην σύζυγος είναι πατέρας μόνο στα λόγια. Σήμερα έκανε ξανά κάτι που το κάνει πολύ συχνά. Μου είπε να ετοιμάσω το παιδί για να το πάει σε ένα παιδικό πάρτυ και ενώ είχε ετοιμαστεί το παιδί και τον περίμενε, αυτός το ακύρωσε λέγοντας ψέματα ότι είναι στη δουλειά, ενώ ήταν σε μια καφετέρια. Το παιδί τον περίμενε και πληγώθηκε. Φυσικά το πήγα σε ένα παιδότοπο και παίξαμε. Πως όμως θα το προφυλάξω από το να μη νιώθει απόρριψη και να μην πληγώνεται;

Απαντάει η ψυχολόγος κυρία Βασιλική Τσούτσου


ADVERTISEMENT

Συνήθως στην περίπτωση που οι γονείς ζουν χώρια υπάρχουν μερικές δυσκολίες στον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων. Είναι αρκετά συχνό να μην μπορεί ένας από τους δύο γονείς να είναι συνεπής στο πρόγραμμα, ωστόσο αυτό είναι κάτι που συμβαίνει και στις οικογένειες που ζουν μαζί. Πολλές φορές και στα ζευγάρια που ζουν μαζί τυχαίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα του παιδιού, λόγω άλλων υποχρεώσεων.

Σαφώς, όταν ο ένας γονιός λείπει από το σπίτι και οι στιγμές μαζί του είναι περιορισμένες, η τήρηση του προγράμματος και των υποσχέσεων είναι πολύ σημαντικές για την υγιή ανάπτυξη της σχέσης του παιδιού με τον γονέα.

Όταν ο γονιός αθετεί μια υπόσχεση που έχει δώσει στο παιδί, η αντίδραση του παιδιού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σίγουρα υπάρχει απογοήτευση, γιατί σε κανένα παιδί δεν αρέσει η αθέτηση των υποσχέσεων, ωστόσο ο βαθμός της ματαίωσης που θα νιώσει το παιδί εξαρτάται από τη συχνότητα που γίνεται αυτό και από την γενικότερη σχέση του γονέα με το παιδί.


ADVERTISEMENT

Εάν για παράδειγμα, η αλλαγή προγράμματος συμβαίνει πολύ συχνά, πιθανότατα το παιδί θα ματαιώνεται λιγότερο κάθε φορά και θα το θεωρεί πιο πιθανόν να μην γίνει κάτι. Επίσης, αν η σχέση με τον γονέα διέπεται από σεβασμό εμπιστοσύνη και εμπνέει ασφάλεια στο παιδί, ίσως να μην ενοχληθεί τόσο.

Σε κάθε περίπτωση, όταν ο γονιός, είτε είναι ο έχων την κηδεμονία είτε ο μη έχων την κηδεμονία, αθετεί κάτι,  κλονίζει την εμπιστοσύνη του παιδιού προς το πρόσωπό του και είναι δική του δουλειά να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη.

Από την άλλη μεριά, το παιδί αποκτά την δεξιότητα της ανοχής στην ματαίωση μέσω των αθετήσεων. Γίνεται λοιπόν πιο “ανθεκτικό” ψυχικά ώστε να αντιμετωπίζει την ματαίωση στην μετέπειτα ζωή του.

Με εκτίμηση,

Βασιλική Τσούτσου
Ψυχολόγος, M.Sc. Παιδαγωγική Ψυχολογία
Περικλέους 11 , 15122, Μαρούσι
Τηλέφωνο: 216 7001793
Web: www.psychology4kids.gr

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ