Νέος/α σύντροφος: Τί λέμε στα παιδιά;

0

Μία φίλη μου και μονογονέας, μου τηλεφώνησε αναστατωμένη χθες το βράδυ.
«Χρειάζομαι τη συμβουλή σου για κάτι» μου είπε έντρομη. Σκέφτηκα το χειρότερο. Ό,τι κάτι έπαθε η κόρη της ή ότι χώρισε με τον νέο της σύντροφο. Πάντως δεν περίμενα, αυτό που θα μου έλεγε…
«Ο Κώστας κι εγώ αρραβωνιαζόμαστε!» συνέχισε.
«Συγχαρητήρια, κορίτσι μου, χαίρομαι πολύ για σένα» της είπα, ενθουσιασμένη. «Αλλά ποιο είναι το πρόβλημα;».
«Θέλει να μείνει μαζί μας τον Δεκέμβρη αλλά φοβάμαι πως θα το πάρει η Σοφία. Τόσα χρόνια ήμασταν πάντα και μόνο οι δυο μας. Πώς θα το πάρει τώρα; Θα αναστατωθεί; Εσύ πώς το είπες στον Βασίλη;». με ρώτησε.

Ήταν πολλή ανήσυχη σχεδόν φοβισμένη. Αυτό από μόνο του, μου είπε πως η καρδιά και το μυαλό της ήταν σε πλήρη συμφωνία μεταξύ τους. Εάν μια μαμά νοιάζεται τόσο για τη μετάβαση του παιδιού της στη νέα της σχέση, το πιο πιθανό είναι ότι όλα θα πάνε καλά. Έχω γνωρίσει πολλές μαμάδες που βάζουν τις σχέσεις τους πάνω από τα παιδιά τους. Που δέχονται συντρόφους οι οποίοι τις κακοποιούν τις μεταχειρίζονται και τις κερατώνουν κι όμως τους δέχονται ξανά και ξανά στις ζωές τους και προπάντων στις ζωές των παιδιών τους.

Η Σοφία, η κόρη της φίλης μου, είναι στο νηπιαγωγείο. Ένα γλυκό χαριτωμένο κοριτσάκι που δεν έχει δεί ποτέ τη μαμά της με κάποιο φίλο, ούτε καν με τον ίδιο της τον πατέρα. Και αυτές ήταν οι συμβουλές που της έδωσα:

1. Μην είσαι τόσο φοβισμένη
Η αγάπη είναι ένα θαυμάσιο και όμορφο συναίσθημα. Εάν φοβάσαι, θα φοβηθούν και τα παιδιά σου. Εάν αγχωθείς, θα αγχωθούν και εκείνα, επομένως αν είσαι χαρούμενη θα είναι και αυτά. Είναι τόσο απλό. Νομίζω ότι κάπως έτσι ο γιός μου ο Βασίλης, ξεπέρασε τον χωρισμό μου με τον πρώτο μου σύντροφο. Ήξερε ότι ήμουν χαρούμενη και ότι ο χωρισμός ήταν για το καλό μας. Το πώς βιώνουν τα παιδιά τον πόνο του γονέα όταν χωρίζει, είναι ένα τεράστιο θέμα που θα αναπτύξουμε άλλη φορά, σε άλλο κείμενο!

2. Να είσαι ειλικρινής με τα παιδιά σου
Η φίλη μου ήταν τρομερά ανήσυχη στην προοπτική ότι η σχέση με την κόρη της, θα αλλάξει. «Μοιραζόμαστε τα πάντα και είμαστε πολύ στενά συνδεδεμένες» μου είπε. Αυτό θα αλλάξει , εάν προηγουμένως το αλλάξεις εσύ. Φυσικά δεν θα μοιραστείς με το παιδί τις καυτές λεπτομέρειες ενός ραντεβού αλλά πολλές φορές φτάνουμε στα άκρα και αρνούμαστε να μοιραστούμε μαζί του τις απλές, καθημερινές χαρές της νέας μας σχέσης. Όταν εγώ και ο νέος μου σύντροφος αποφασίσαμε ότι η στιγμή ήταν κατάλληλη, σταματήσαμε να κρύβουμε από τα παιδιά, τις εκδηλώσεις αγάπης μεταξύ μας όπως οι αγκαλιές και τα φιλιά, και αποφασίσαμε ότι θέλαμε τα παιδιά μας να βιώσουν την εικόνα δύο ερωτευμένων γονιών, μια εικόνα που δεν είχαν δεί ποτέ στη μέχρι τότε ζωή τους. Επιπλέον, τα παιδιά μας, είδαν δύο γονείς να διαχειρίζονται τις διαφωνίες τους εποικοδομητικά. Είναι τρομερά σημαντικό, και διόλου ανησυχητικό, να μαθαίνουν τα παιδιά πώς είναι οι υγιείς σχέσεις.

3. Θα υπάρξουν αλλαγές
Η αλλαγή είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής, εκτός αν προτιμάς μια βαρετή ζωή χωρίς καμία προσωπική εξέλιξη. Όταν πρωτο-έγινα μόνη μαμά, φοβήθηκα κι εγώ την αλλαγή πρίν καν συμβεί αλλά όσο προχωρούσα, γινόμουν τόσο χαρούμενη και δυνατή όσο δεν υπήρξα ποτέ.  Από τότε έμαθα πως όλες οι αλλαγές, θετικές και αρνητικές, είναι μέρος της ζωής. Το μυστικό, σαν οικογένεια και σαν ζευγάρι, είναι να σιγουρευτείτε ότι αλλάζετε όλοι μαζί και συμφωνείτε, χωρίς να παραπαίετε ανάμεσα στη σχέση σας με τα παιδιά σας και στη σχέση σας με τον νέο σύντροφο.

4. Πώς να το πείτε στα παιδιά
Σταδιακά, συστήσαμε τα παιδιά μας μεταξύ τους όταν ήταν η κατάλληλη στιγμή. Η κατάλληλη στιγμή, είναι διαφορετική για κάθε οικογένεια. Για εμάς ήταν, όταν τους ανακοινώσαμε πως παντρευόμαστε! Ήταν όλοι ενθουσιασμένοι σε σημείο να μας βοηθήσουν και με τις ετοιμασίες του γάμου. Πιστεύω πως αν βρείς έναν καλό και σωστό άνθρωπο, τα παιδιά σου θα είναι ευτυχισμένα. Εσείς που έχετε μεγαλύτερα παιδιά ή παιδιά στην εφηβεία, θα ήθελα τα σχόλιά σας διότι αντιλαμβάνομαι πως αυτή η περίπτωση είναι εντελώς διαφορετική. Εάν τα παιδιά σας δεν θέλουν τον νέο σας σύντροφο, κατά τη γνώμη μου πάντα, πρέπει ίσως να ψάξετε μήπως έχουν δίκιο. Θυμηθείτε πως είναι πολύ σημαντικό να βρείτε κάποιον που αγαπάτε όλοι μαζί. Υπάρχουν περιπτώσεις που στην πορεία, τα παιδιά αγαπούν τον νέο σύντροφο περισσότερο από ότι τον/την αγαπάει ο γονιός τους, κι αυτό επίσης δεν είναι καλό. Το μυστικό για να λειτουργήσουν οι σχέσεις όλων σας , είναι η ισορροπία.

5. Γρατζουνιές και μώλωπες
Η οικογένειά σας, θα αλλάξει. Καλό είναι να είστε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είστε ρεαλιστές και προσγειωμένοι σχετικά με το τι περιμένετε από αυτή την αλλαγή. Δεν θα είναι όλα ροζ. Θα υπάρχουν και τσακωμοί και συμβιβασμοί, ειδικά αν έχετε και οι δύο παιδιά. Εμείς, όταν περνάει η μπόρα, γινόμαστε πιο χαρούμενοι και δυνατοί. Η διαφορά είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις, προσπαθούμε πολύ περισσότερο να αποφύγουμε τον πόνο με οποιοδήποτε τίμημα αλλά ο πόνος της αλλαγής είναι κάτι αναπόφευκτο. Αγκαλιάστε τον και αντιμετωπίστε τον ως κάτι απολύτως φυσιολογικό. Εάν εσείς και ο/η νέος/α σύντροφος είστε καλά μεταξύ σας, τότε όλα θα είναι καλά. Εάν δεν είστε καλά, προσπαθήστε να γίνετε.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε τα παιδιά σας. Με τον πρώτο μου σύντροφο, αρραβωνιαστήκαμε και λίγο αργότερα χωρίσαμε. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που είπα στον γιό μου πως δεν θα τον ξαναδεί. Ο πόνος που ένιωσα για τον πόνο που του προκάλεσα (και ναι, ακόμα κατηγορώ τον εαυτό μου γι’ αυτό), έχει ριζώσει στην καρδιά μου χρόνια τώρα…

Σαν γυναίκα μόνη, χρειάζεται να δώσετε στον εαυτό σας το δικαίωμα να ερωτευτεί ξανά και ξανά, εωσότου βρείτε το άλλο σας μισό.

Σαν μητέρα μόνη, χρειάζεται να έχετε τη δύναμη να μην εκθέτετε τα παιδιά σας σε όλες τις σχέσεις που κάνετε, παρά μόνο σε αυτές που πραγματικά αξίζουν και πιστέψτε με: Θα είστε σε θέση, να καταλάβετε ποιες είναι αυτές!

Θεμελιώδης κανόνας: Ποτέ μα ποτέ, μην εκθέτετε τα παιδιά σας σε έναν χειριστικό σύντροφο που σας κακοποιεί, που παίρνει ουσίες, που τους φέρεται άσχημα ή τους κάνει κακό. Επίσης θυμηθείτε πως όταν συγχωρείτε τον σύντροφό σας για κάτι κακό, αυτόματα διδάσκετε τα παιδιά σας πως το κακό είναι αποδεκτό!

Πηγή: http://www.beautyandthebiker.com