fbpx

Να διανυκτερεύει ο μπαμπάς κάποιες φορές μαζί μας;

ADVERTISEMENT

Ο Νώντας και η Μαριάννα, γονείς του 3χρονου Αλέξη, χώρισαν πριν από 3 μήνες. Αντιμετωπίζουν όμως δυσκολίες με τον Αλέξη, ο οποίος ζητά συχνά από τον πατέρα του να έρθει στο σπίτι για να παίξουν ή για να τον βάλει στο κρεβάτι για ύπνο. Το κυριότερο όμως είναι ότι τον παρακαλεί να κοιμηθεί εκεί. Ο Νώντας, στην προσπάθειά του να ευχαριστήσει τον γιο του, μία φορά δέχθηκε να κοιμηθεί στο σπίτι.

Το παιδί την άλλη μέρα που ξύπνησε έλαμπε από χαρά βλέποντας τον αγαπημένο του μπαμπά εκεί. Όταν όμως έφθασε η ώρα να φύγει ο πατέρας, το παιδί άρχισε να κλαίει απαρηγόρητα. Δεν ήξεραν τι να κάνουν… Αναρωτιούνται αν είναι σωστό ο πατέρας να ξανακοιμηθεί στο σπίτι τους ή αν είναι καλύτερα να μην ενδώσουν στις πιέσεις του γιου τους.


ADVERTISEMENT

Οι γονείς συχνά αντιμετωπίζουν αυτό το δίλημμα, υποκύπτοντας στις απαιτήσεις ή στους εκβιασμούς του παιδιού ότι δήθεν θέλει να μείνει και ο μπαμπάς στο σπίτι για να το κοιμίσει ή επειδή είναι περασμένη η ώρα. Είναι αναμενόμενο το παιδάκι σας να θέλει να είστε οι δυο γονείς μαζί. Ειδικά στην αρχή, μπορεί να το επιδιώκει συχνά, με όποιον τρόπο μπορεί.

Δεν ξέρω αν θα σας ικανοποιήσει η απάντηση που θα σας δώσω, αλλά καλό είναι μετά τον χωρισμό ο γονιός που έχει φύγει από το σπίτι να μην διανυκτερεύει εκεί, γιατί αυτό προκαλεί, ειδικά στο μικρό παιδί, μεγάλη σύγχυση. Καμιά φορά, βέβαια, οι γονείς –ή έστω ο ένας από αυτούς– εξακολουθούν να τρέφουν αισθήματα μεταξύ τους και ενδόμυχα εύχονται να ξανάσμιγαν για το καλό του παιδιού και των ίδιων. Κάποιες φορές αυτό επιτυγχάνεται και, έπειτα από μια περίοδο χωρισμού, τα ζευγάρια επανασυνδέονται και με ωριμότητα πλέον αντιμετωπίζουν τη ζωή τους.Γενικά όμως η πείρα δείχνει ότι μετά τον χωρισμό αυτές οι σκέψεις οδηγούν κυρίως σε σύγχυση και απογοήτευση.

Ακόμα κι αν σκέφτεστε να ξαναδοκιμάσετε με τον/την πρώην σύντροφό σας, είναι καλύτερα να συναντιέστε χωρίς να το γνωρίζει το παιδί σας, διαφορετικά του δίνετε ελπίδες και η απογοήτευσή του, αν δεν προχωρήσει η επανασύνδεση, θα είναι πολύ μεγαλύτερη.


ADVERTISEMENT

Είναι απαραίτητο, λοιπόν, το παιδί να λαμβάνει σταθερό μήνυμα και να συνηθίσει στην ιδέα ότι ο ένας γονέας δεν θα μένει πια μαζί του, ωστόσο θα μπορεί να κοιμάται στην ίδια στέγη με εκείνον όταν πηγαίνει στο δικό του σπίτι.

Αλεξάνδρα Καππάτου 
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Συγγραφέας
Χατζηκώστα 5 & Βασ. Σοφίας
1ος όροφος
Πλ. Μαβίλη TK 115 21
Τηλέφωνο 1:(+30) 210 64 522 54
Τηλέφωνο 2: (+30) 210 64 557 51
Web: http://www.akappatou.gr/

*Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Mytv 26 Μαρτίου- 1 Απριλίου 2016 Τεύχος 161.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ