Μη θυσιάζεις την αισθηματική σου ζωή, για το παιδί!

3

Δεν χρειάζεται να επιλέγετε ανάμεσα στην αισθηματική σας ζωή και στα παιδιά σας!

Η αισθηματική ζωή είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς μονογονείς και είμαι σίγουρος πως απασχολεί και εσάς. Η μονογονεϊκή ζωή δεν είναι εύκολη και δεν έχω λόγια να σας περιγράψω πόσο εκτιμώ όλους τους μονογονείς εκεί έξω που κάνουν το θαύμα αληθινό για τα παιδιά τους! Όλοι οι μονογονείς δικαιούνται την αναγνώριση και την αποδοχή του κόσμου ο οποίος οφείλει να καταλάβει πως το να είσαι μονογονέας δεν είναι πάντα από επιλογή. Δεν θέλω να μυθοποιήσω τη μονογονεϊκή ζωή η οποία κανονικά θα πρέπει να είναι η τελευταία λύση.

Η αισθηματική ζωή είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολη και χωρίς παιδιά τα οποία αν τα προσθέσεις δίπλα σε έναν άνθρωπο, του τη δυσκολεύεις διπλά. Όμως…

…ένα πράγμα που δεν πρέπει σίγουρα να κάνετε, είναι να σταματήσετε να βγαίνετε ή να γνωρίζετε ανθρώπους, διότι έτσι τα παιδιά δεν βλέπουν πως πρέπει να «δουλεύει» μία υγιής σχέση. Πώς μετά θα περιμένετε από τα παιδιά σας να δημιουργούν υγιείς σχέσεις ως ενήλικες, όταν στη πορεία της μέχρι τότε ζωής τους δεν θα έχουν κανένα τέτοιο πρότυπο;

Κάποτε άκουσα κάποιον που έλεγε ότι εάν πείς σε ένα παιδί να καθαρίσει το δωμάτιό του αλλά δεν του δείξεις τον τρόπο, τότε θα το καθαρίσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του οπότε και θα κάνει ό,τι νομίζει πως σημαίνει το «καθαρίζω το δωμάτιό μου». Το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις. Εάν δεν δείτε μια λειτουργική σχέση είτε στο σπίτι είτε στις ζωές των φίλων σας ή των δικών σας ανθρώπων, δεν θα έχετε καμία εικόνα του πώς μοιάζει μια επιτυχημένη σχέση. Δεν θα έχετε κανένα σημείο αναφοράς για να μπορέσετε να χτίσετε  μια σχέση αν δεν έχετε δεί πως πραγματικά είναι, ένα στέρεο αισθηματικό δέσιμο.

Ναι είναι δύσκολο να βρείτε χρόνο να βγείτε, είναι δύσκολο να βρείτε χρήματα να σας φυλάει το παιδί η μπέιμπι σίτερ, δεν είναι εύκολο να κάνετε σε μα σχέση ό,τι συνήθως κάνουν οι άνθρωποι που δεν έχουν παιδιά και ναι, δεν είναι εύκολο να σηκωθείτε ένα πρωί και να πείτε «Ας πεταχτώ μέχρι την Αράχωβα για καφέ!». Όμως είναι επίσης σημαντικό για τη δική σας ηρεμία να είστε χαρούμενοι έχοντας κοντά σας ανθρώπους με τους οποίους μπορείτε να δημιουργείτε ώριμες σχέσεις. Επίσης θυμηθείτε ότι τα παιδιά κάποια στιγμή φεύγουν από το σπίτι. Σε 18 χρόνια από τώρα, δεν θα υπάρχει κανείς που να εξαρτάται από εσάς αντιθέτως, τότε είναι που εσείς θα ψάχνετε να βρείτε ανθρώπους να βασιστείτε.

Μη στερείτε από τον εαυτό σας την ευκαιρία να είστε ευτυχισμένοι και μη στερείτε από τα παιδιά σας την ευκαιρία να δούν πως είναι να έχει ο άνθρωπος ευτυχισμένες και επιτυχημένες σχέσεις στη ζωή του. Δεν είναι εύκολο, δεν είναι μαγικό αλλά χτίζοντας τη σταθερότητα και τη πίστη μέσα σας, θα καταλάβετε ότι η αισθηματική ζωή με προοπτικές, μπορεί να είναι μία όμορφη ανάσα για όλους τους γονείς και ειδικά για τους μονογονείς. Τα πράγματα δεν θα είναι ποτέ εύκολα για κανέναν, στο χέρι σας είναι λοιπόν να βρείτε τρόπους να «συνδυάσετε» τη προσωπική σας ζωή με το μεγάλωμα των παιδιών εκτός αν αποφασίσετε ότι θα είστε έτσι μέχρι τα 50 σας στερώντας από τα παιδιά σας τη χαρά να βλέπουν τον γονιό τους ευτυχισμένο. Όποιος γίνεται μονογονέας δεν τελειώνει η ζωή του!

Μέρος του παραπάνω άρθρου, διαβάσαμε στο http://www.yourtango.com