fbpx

Τί επιδόματα δικαιούμαι και τί μόρια πρέπει να πάρω; Θεωρούμαι μονογονεϊκή οικογένεια; 3 βασικά ερωτήματα παίρνουν απάντηση

| 14 Μαρτίου 2018
ADVERTISEMENT

20180308_111539Το πιο συνηθισμένο ερώτημα που λαμβάνουμε από τη πρώτη στιγμή που ιδρύθηκε και βγήκε στον αέρα το Singleparent.gr είναι “τί επιδόματα δικαιούμαι;”. Αναμενόμενο αν αναλογιστεί κανείς ότι προσπαθεί να τα βγάλει πέρα μόνος του με δύο και τρία παιδιά και 500 ευρώ μισθό (και ίσως ούτε καν αυτόν).

Από την Κυριακή Χαριτάκη

Βρες με στο facebook Βρες με στο Instagram

Ωστόσο αυτό είναι ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί έτσι απλά μέσω διαδικτύου. Χρειάζονται χαρτιά και μελέτη. Μια γενική εικόνα μπορούμε να τη δώσουμε (βλ. επιδόματα εδώ) από εκεί και πέρα όμως, κάθε μονογονέας θα πρέπει να απευθυνθεί σε λογιστή ή δικηγόρο να τον ενημερώσει ανάλογα με την περίπτωσή του.


ADVERTISEMENT

Αφορμή αυτού του άρθρου είναι η απάντηση δικηγόρου σε ένα πολύ γνωστό και αγαπημένο site, η οποία έπεσε στην αντίληψή μου ότι ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Πιο συγκεκριμένα, η αναγνώστρια και μόνη μαμά, ρωτούσε αν δικαιούται επιδόματα και ποιά είναι αυτά και ο δικηγόρος απαντούσε “Ναι δικαιούστε αλλά πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια υπηρεσία”. Αναρωτιέμαι τώρα, ο άνθρωπος αυτός που απάντησε είχε πολύ δουλειά και δεν πρόλαβε να το ψάξει οπότε υπέθεσε ότι κάτι θα δίνουν και στις μονογονεϊκές; Και ποιά είναι αυτή η “αρμόδια υπηρεσία” στην οποία έστειλε τη κοπέλα;

Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν για να μην παραπληροφορείται κόσμος που τα βγάζει πέρα εντελώς μόνος οπότε δεν έχει χρόνο και χρήματα για χάσιμο, ότι πλέον, δυστυχώς, δεν υπάρχει πια κανένα επίδομα που να δικαιούνται οι μονογονείς.

Τον Μάιο του 2017 καταργήθηκε και το τελευταίο που ήταν το επίδομα απροστάτευτου τέκνου“.

Το επίδομα απροστάτευτου τέκνου προβλεπόταν στα άρθρα 2 και 3 του ν.4051/1960, αλλά τα εν λόγω άρθρα καταργήθηκαν δυνάμει του δυνάμει του άρθρου 57 του ν. 4472/2017 (ΦΕΚ Α 74/19.05.2017).

Τα μόνα επιδόματα που ισχύουν αυτή τη στιγμή είναι:


ADVERTISEMENT

α) Το επίδομα που δίνει ο ΕΔΟΕΑΠ στους ασφαλισμένους μονογονείς του (πρέπει δηλαδή να είσαι δημοσιογράφος μονογονέας για να το πάρεις).
β) Το ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης)  που δεν αφορά μόνο τους μονογονείς αλλά όλους όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν οριστεί. Η αίτηση γίνεται μέσω Taxisnet.
γ) Το Κοινωνικό μέρισμα που δεν αφορά μόνο τους μονογονείς αλλά όλους όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν οριστεί. Η αίτηση γίνεται επίσης μέσω Taxisnet.
δ) Το Προνοιακό επίδομα δίνουν οι δήμοι σε όσους πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ανεξάρτητα από το αν είναι μονογονείς ή όχι. Ο φορέας χορήγησης του επιδόματος είναι το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας των κατά τόπους Δήμων που ορίζει και τις προϋποθέσεις.
ε) Το Επίδομα Παιδιού (πρώην Α21) που δεν αφορά μόνο τους μονογονείς αλλά όλους όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν οριστεί.
ζ) Επιδόματα μητρότητας και επίδομα ανεργίας ισχύουν κανονικά από παλαιώθεν (πλέον χορηγείται επίδομα μητρότητας και στις παρένθετες και θετές μητέρες) όπως και το επίδομα θέρμανσης.

Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι το σχολικό βοήθημα που ίσχυε για τους οικονομικά ασθενέστερους γονείς μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει επίσης καταργηθεί.

Συνεπώς δεν υπάρχει κανένα επίδομα ειδικά για τους μονογονείς (πλην του ΕΔΟΕΑΠ) παρά μόνο όσα ισχύουν για όλες τις κοινωνικές ομάδες. Να σημειωθεί δε ότι μπορεί να πληρείς τις προϋποθέσεις για να λαμβάνεις 2 επιδόματα, ωστόσο όταν βλέπουν ότι π.χ. παίρνεις ΚΕΑ σου λένε “Α, δεν μπορούμε να σας δώσουμε όλο το Κοινωνικό Μέρισμα αλλά μέρος αυτού διότι παίρνετε ήδη ΚΕΑ” (ουάου, πλουτίσαμε!).

Θα πρέπει δηλαδή τα επιδόματα που λαμβάνεις να μην υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό. Όταν στο εξωτερικό, μονογονεϊκές ζουν μόνο από τα επιδόματα, εδώ στην Ελλάδα οι δικοί μας μονογονείς δεν ζουν ούτε απ’ τους μισθούς, τί να λέμε…

Τώρα σε ό,τι αφορά τα μόρια του ΑΣΕΠ ή το ποιός θεωρείται μονογονέας, δεν υπάρχει γενικός κανόνας και αυτό είναι το κενό στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχει επίσημος ορισμός του μονογονέα στη χώρα μας. Ο ορισμός εξαρτάται από το πού θες να χρησιμοποιήσεις την μονογονεϊκή ιδιότητα (προκήρυξη, εισαγωγή παιδιού σε σταθμό κλπ.) για να δεις αν την αναγνωρίζουν. Κουφό; Στην Ελλάδα είσαι ντίαρ!

Ο κανόνας ορίζεται ανάλογα από την εκάστοτε προκήρυξη. Η μία προκήρυξη μπορεί να θεωρεί τους διαζευγμένους μονογονείς, άλλη προκήρυξη μπορεί να μην τους θεωρεί. Έχουν βγει προκηρύξεις που δεν θεωρούν μονογονέα την ανύπαντρη μητέρα επειδή το παιδί της ήταν αναγνωρισμένο (λες και επειδή ο άλλος αναγνώρισε το παιδί, σημαίνει πως έχει αναλάβει και τις ευθύνες του). Ζούμε στη χώρα του παραλόγου και όλα αυτά, δυστυχώς δεν μας κάνουν εντύπωση.

Για να μην ταλαιπωρείστε λοιπόν και ψάχνεστε άδικα, μπορείτε να ενημερώνεστε για τα επιδόματα εδώ και για τα δικαιολογητικά εδώ, υπάρχουν λίστες που ενημερώνονται τακτικά από τους δικηγόρους της σελίδας.

Και για να μην παρεξηγηθώ, προφανώς και η κεντρική ιδέα όσων έγραψα δεν είναι “μην διαβάζετε/μην ρωτάτε άλλα site εμείς είμαστε οι μόνοι έγκυροι” για όνομα Του Θεού. Υπάρχουν πολλά και αξιόλογα site -όπως και αυτό όπου παρατήρησα το ατυχές συμβάν, γιατί εννοείται ότι διαβάζω και άλλες σελίδες που με ενδιαφέρουν ως αναγνώστρια και μητέρα.

Δεν είμαστε Θεοί, κανένας δεν είναι, οι νόμοι αλλάζουν συνεχώς, μπορεί κάτι να μας ξεφύγει και μάλιστα πανεύκολα. Γι’ αυτό είστε εσείς εδώ να μας ενημερώνετε αν κάτι δεν είναι σωστό και να το διορθώνουμε. Αλλά αυτό, από το να στέλνουμε τους ανθρώπους σε “αρμόδιες υπηρεσίες” απαντώντας γενικά και αόριστα γιατί κάτι πρέπει να απαντήσουμε, απέχει αρκετά και ταλαιπωρεί κόσμο που θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημά του σε πολύ λιγότερο χρόνο, με πολύ μικρότερο κόπο.

Στη διάθεσή όλων σας!

Κυριακή Χαριτάκη

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Να μας ζήσει η μικρή Ζωή, καλοφώτιστη και τυχερή στη ζωή της! 🌹 (Links για φούστα και πέδιλα θα σας βάλω στα σχόλια μετά, τρώω τώρα 😋)

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kiriaki Charitaki (@kiriakicharitaki) στις

ADVERTISEMENT

Είχα παράλληλη σχέση με παντρεμένο αλλά εκείνος επέλεξε την οικογένειά του. Φοβάμαι την τρελλή γυναίκα του, τί να κάνω;

Singleparent.gr 29 Μαΐου 2020

Είχα παράλληλη σχέση με κάποιον περίπου ένα χρόνο.Παντρεμενοι και οι δύο και είχαμε πει πως στο έμμεσο μέλλον να μείνουμε μαζί.Απο δική του απροσεξία η σχέση έγινε γνωστή και από...