Ελαφρύ κέικ γάλακτος χωρίς μίξερ από την Κυριακή Χαριτάκη
Προχθές το απόγευμα εκεί που ετοιμαζόμουν να φτιάξω κέικ, ανακαλύπτω ότι τα υγρά υλικά που χρειαζόμουν, ήταν όλο κι όλο ένα αυγό και μισό κεσεδάκι βούτυρο. Κι επειδή βαριόμουν να πεταχτώ στο σούπερ μάρκετ, αυτοσχεδίασα. Έτσι έφτιαξα με ό,τι είχα, το καλύτερο κέικ που έχω φτιάξει ποτέ. Κάντε το και θα με θυμηθείτε!
Υλικά
Μισό κεσεδάκι βούτυρο
Μιάμιση κούπα φαρίνα κόκκινη
Μιάμιση κούπα αλεύρι ΓΟΧ
Μια βανίλια
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού σόδα
2 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
Ένα αυγό
Ενάμιση κεσεδάκι γιαούρτι
2 κούπες μαύρη ζάχαρη
Ξύσμα από δύο λεμόνια ή ένα πορτοκάλι ή και τα δύο
Μισό μπουκάλι γάλα φρέσκο πλήρες.
Εκτέλεση
-Απομακρύνουμε τον φίλο μας από την κουζίνα για να μην γλείφει το μείγμα απ’ τη λεκάνη, αλλιώς δεν θα μείνει τίποτα να ψήσουμε.
-Αναμειγνύουμε όλα τα στερεά υλικά (φαρίνα , αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, σόδα, σιμιγδάλι, βανίλια) σε μία λεκάνη ή μπολ.
-Ζεσταίνουμε το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων.
-Σε μία δεύτερη λεκάνη ή μπωλ, ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το αυγό και το ξύσμα.
-Ανακατεύουμε με το σύρμα τα υγρά υλικά και τα ρίχνουμε στο μπωλ με τα στέρεα υλικά.
-Ανακατεύουμε με το σύρμα όλα τα υλικά μαζί υγρά και στερεά και ρίχνουμε σιγά σιγά το γιαούρτι και το γάλα.
Tip: Το μυστικό στο ψήσιμο είναι να σβήσουμε το κέικ πριν ψηθεί εντελώς , ώστε να γίνει αφράτο και ζουμερό. Δηλαδή στα 25-30 λεπτά ψησίματος, τρυπάμε με ένα μαχαίρι το μείγμα να δούμε αν και πόσο ψήθηκε. Αν το μαχαίρι βγαίνει καθαρό, το βγάζουμε απ’ το φούρνο. Αν βγαίνει με λίγο μείγμα επάνω, σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το κέικ μέσα για 10 λεπτά και το βγάζουμε μετά. Αν βγαίνει με πολύ μείγμα επάνω σημαίνει ότι είναι άψητο και πρέπει να το αφήσουμε να ψηθεί λίγο ακόμα ωσότου ελέγξουμε με τον ίδιο τρόπο.
Σχόλια