Μη μιλάς άσχημα για τον πρώην μπροστά στα παιδιά, γαμώτο!

2

Ναι ναι όλοι έχουμε έναν πρώην που θεωρούμε κόπανο και που μας έκανε απαίσια πράγματα και έχουμε την ατυχία να μεγαλώνουμε το παιδί μαζί και θα θέλαμε να μπεί φυλακή που δεν μας δίνει διατροφή και εις τους αιώνας των αιώνων αμήν. Κι αν νιώθετε έτσι και χειρότερα, εγώ δεν θα σας κρίνω αλλά…

Όταν μεγαλώνετε τα παιδιά σας μαζί με αυτόν τον «κόπανο» όπως λέτε κι εσείς, υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας που λέγεται «Δεν μιλάω ΠΟΤΕ άσχημα στα παιδιά για τον πατέρα τους». Ποτέ! Ανεξάρτητα από το πόσο πολύ θέλετε να πείτε στους άλλους την εκδοχή σας και τι παλιοχαρακτήρας ήταν ο πρώην σύζυγος, τα παιδιά σας δεν είναι αυτά που πρέπει να γνωρίζουν τέτοιες λεπτομέρειες. Ακόμη κι όταν τα παιδιά επιστρέφουν στο σπίτι μετά από ένα Σαββατοκύριακο με τον μπαμπά όπου έχουν περάσει υπέροχα και είναι χαρούμενα, ΠΟΤΕ μην πείτε «Έτσι χαρούμενη ήμουν κι εγώ μέχρι που έμαθα ότι κανόνιζε τη μπέιμπι σίτερ».

Ο πρώην άντρας μου ήταν αλκοολικός και πολλές φορές γινόταν κακός και βίαιος όταν έπινε ενώ με απάτησε όταν ήμουν έγκυος στο τρίτο μας παιδί. Όταν χωρίσαμε, η ερωμένη του μετακόμισε μαζί του και τα Σαββατοκύριακα που ο άντρας μου κρατούσε τα παιδιά, τα φύλαγαν και οι δύο ενώ ειδικά στην αρχή, ανησυχούσα μήπως έπινε και ξεσπούσε στα παιδιά. Αλλά δεν είπα τίποτα. Είχα κάθε λόγο να πω οτιδήποτε και δεν έλεγα τίποτα γιατί από το μίσος δεν βγαίνει ποτέ τίποτα καλό. Σκεφτείτε το για λίγο: Τι καλό μπορεί να προκύψει από το μίσος σας για κάποιον;  Τίποτα, είναι απλώς χάσιμο χρόνου και ενέργειας και τίποτα δεν θα αλλάξει. Μπορεί να είστε θυμωμένοι για λίγο αλλά πρέπει σιγά σιγά να το ξεπεράσετε και να πάτε παρακάτω. Η κακία και η έχθρα, δημιουργούν μια πραγματικά αρνητική ενέργεια που δεν είναι καλή για κανέναν. Διότι έτσι, μεγαλώνετε τα παιδιά σας ανάμεσα σε δύο γονείς που μισιούνται όλη την ώρα και κατά συνέπεια τα παιδιά σας θα αρχίσουν να μισούν εσάς, τον άλλο γονέα, ακόμη και τον ίδιο τους τον εαυτό.

Κάντε το εικόνα: Μιλάτε διαρκώς μπροστά στο παιδί για το πόσο μπίπ ήταν ο πρώην σύζυγος κι εκείνη τη στιγμή το παιδί σκέφτεται «Εγώ ήρθα από το μπαμπά μου άρα είμαι κι εγώ μπίπ» (στο μπίπ βάλτε κάθε πιθανή βρισιά). Βάλτε λίγο τον εαυτό σας, στη θέση του παιδιού: Τι θα γινόταν αν κάποιος σας έλεγε συνέχεια πόσο μπίπ είναι η μητέρα σας; Θα γινόσασταν αμυντικοί ή όχι; Αν όμως παρόλα αυτά συνέχιζαν να σας το λένε σίγουρα θα σκεφτόσασταν ότι κι εσείς που προέρχεστε από αυτή τη μητέρα, πιθανόν να είστε κι εσείς μπίπ! Ως ενήλικες μπορούμε να «εκλογικεύσουμε» κάπως, τέτοιου είδους συμπεριφορές αλλά ένα παιδί, δεν είναι σε θέση να έχει την ίδια λογική σκέψη.

Βέβαια, το να σταματήσετε το παιδί να νιώθει ταπείνωση, δεν είναι ο μόνος λόγος που πρέπει να σταματήσετε να μιλάτε άσχημα για τον πρώην σύζυγο. Εάν είστε πολιτισμένοι μαζί του, είναι πολύ πιο πιθανό να συμβιβαστείτε και να συνεννοηθείτε αρμονικά, σε θέματα διατροφής και μέριμνας.

Και φρόντιζα πάντα να έχω τα μάτια και τα αυτιά μου ανοιχτά και να ρωτάω τα παιδιά τα πάντα για τις επισκέψεις τους, όταν πήγαιναν στον μπαμπά τους, ώστε να σιγουρεύομαι ότι τα φρόντιζε και περνούσαν πραγματικά καλά μαζί του. Τα πράγματα βελτιώθηκαν λίγο μέχρι που έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο και στα παιδιά, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να ορίσει συναντήσεις των παιδιών παρουσία μου, ώσπου έφυγε από τη πόλη. Τα παιδιά έμαθαν το πραγματικό ποιόν του πατέρα τους από μόνα τους και ξέρετε κάτι; Αυτό δεν μου άρεσε καθόλου! Προσπάθησα κάπως να το σερβίρω με λίγο περιτύλιγμα σε στυλ «Ο μπαμπάς σας αγαπάει και είναι καλός άνθρωπος, έχει απλά μια αρρώστια».

Οι περισσότεροι γονείς στη θέση μου θα έλεγαν «Ευτυχώς, το ανακάλυψαν μόνα τους τι κόπανος είναι ο πατέρας τους» αλλά δεν είναι έτσι. Κανείς δεν θέλει να ξέρει ότι προέρχεται από έναν πατέρα μέθυσο και ακατάλληλο, όμως συμβαίνει. Καμιά φορά οι άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι οι γονείς τους δεν είναι και πολύ εντάξει είναι σίγουρα είναι καλύτερα να το ανακαλύψουν μόνοι τους παρά να θρέφονται με μίσος από τον έναν γονέα για τον άλλον όλη την ώρα. Μία ατμόσφαιρα αγάπης είναι πάντα προτιμότερη από ένα εμπόλεμο γεμάτο μίσος, κλίμα. Γι’ αυτό, όσο έχετε παιδιά, το μόνο που πρέπει να διαδίδετε και να τροφοδοτείτε είναι την αγάπη!

Πηγή: Divorcedmoms.com