Η συμπεριφορά του παιδιού στη τάξη, κατά τη διάρκεια και μετά το διαζύγιο

1

Οι επιπτώσεις του διαζυγίου στη συμπεριφορά του παιδιού σας στη σχολική τάξη ποικίλει βάσει του κλίματος στο σπίτι κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, της διάθεσής του και της ικανότητάς του να διαχειριστεί μια αλλαγή. Για παράδειγμα μπορεί το παιδί σας να εμφανίζει σημάδια κατάθλιψης στο σχολείο κατά τη διάρκεια ενός διαζυγίου. Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου του New Hampshire, “ο πιό σημαντικός παράγοντας για την ευημερία των παιδιών φαίνεται να περιορίζει το πλήθος και την ένταση των συγκρούσεων μεταξύ των γονέων.” Εν ολίγοις, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τέτοιες διαταραχές, με το να περιορίσετε την έκθεση του παιδιού σας σε αρνητικές δυναμικές.

Κατάθλιψη

Η παιδοψυχολόγος  Lori Rappaport εξηγεί ότι η κατάθλιψη είναι κάτι σύνηθες για τα παιδιά των οποίων οι γονείς παίρνουν διαζύγιο ή χώρισαν πρόσφατα. Η κατάθλιψη του παιδιού, μπορεί να εκδηλωθεί στην τάξη του σχολείου μέσω κλάματος, στεναχώριας και απομόνωσης. Επίσης ένα παιδί που μπορεί να ήταν πάντα ομιλητικό στην τάξη, μπορεί να γίνει απόμακρο και σιωπηλό και να δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πίεση ή πρόκληση του σχολείου. Αυτά τα συμπτώματα κατάθλιψης θα μπορούσαν να δυσκολέψουν το παιδί ως προς το να αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Επιθετικότητα και Θυμός

Η επιθετικότητα και ο θυμός είναι τυπική αντίδραση των παιδιών σε ένα διαζύγιο. Στην τάξη το παιδί σας μπορεί να αρνείται να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του δασκάλου του, να κάνει τις εργασίες του στο σπίτι ή να συνεργάζεται με τους συμμαθητές του. Κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα διαζύγιο το παιδί σας μπορεί να γίνει επιθετικό σε άλλα παιδιά, να τα παρενοχλεί ή ακόμα και να τα χτυπάει όταν είναι πολύ συγχυσμένο. Επιπλέον, μπορεί να ρίχνει το φταίξιμο για τη συμπεριφορά του σε άλλους και να αρνείται να πάρει την ευθύνη για τις ανάρμοστες πράξεις του.

Στρεσογόνα συμπτώματα

Τα παιδιά των διαζυγίων μπορούν να γίνουν απόμακρα και ανήσυχα μέσα στην σχολική αίθουσα. Μπορεί να ξεχνούν να κάνουν τις εργασίες τους, να είναι αφηρημένα, και να παραπονιούνται ότι νιώθουν αδιαθεσία, όπως στομαχόπονο ή πονοκέφαλο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα συμπτώματα, που μπορούν να επηρρεάσουν τους βαθμούς τους και την διαγωγή τους στο σχολείο, είναι συχνά συνέπεια του στρες και της αστάθειας μέσα στο σπίτι. Για παράδειγμα, η αλλαγή σπιτιού ή η προσαρμογή σε μια καινούρια διαδικασία φροντίδας του παιδιού, μπορει να του προκαλέσουν στρες, ανασφάλεια και ανησυχία.

Έλλειψη Εμφανών Αλλαγών

Ενώ πολλά παιδιά προβάλλουν μια αντιδραστική συμπεριφορά στο διαζύγιο, άλλα παιδιά μπορεί να μην εμφανίζουν καν σημάδια άγχους. Το παιδί σας μπορεί να εξακολουθήσει να συμπεριφέρεται ιδανικά και να αποδίδει στα μαθήματά του, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει επηρρεαστεί από το διαζύγιο. Ακόμα και όταν το παιδί δεν παρουσιάζει αλλαγές στη συμπεριφορά του στο σχολείο, μπορεί να βιώνει έντονα συναισθήματα αλλά να τα κρατάει κρυμμένα, για να μην πληγώσει τους γονείς του.

Πηγή: http://everydaylife.globalpost.com