Διαζύγιο και μετακόμιση σε άλλη πόλη με τα παιδιά

0

Όταν είμαστε διατεθειμένοι να ζήσουμε «εμείς καλά», σπάνια σκεφτόμαστε ότι αυτό μπορεί να πάψει να είναι «καλά» πολύ νωρίτερα απ’ ότι περιμέναμε και ότι πρόκειται απλά για μια φράση και όχι για μια πάντοτε εφικτή πραγματικότητα. Καμιά φορά το «εμείς καλά» σημαίνει καλά με ένα διαζύγιο και μία μετακόμιση, ένα παιδί να προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε δύο σπίτια και δύο γονείς που παρά το διαζύγιο ακόμη σκέφτονται αν έκαναν καλά και αν είχαν άλλη επιλογή. Όταν υπάρχουν παιδιά, το διαζύγιο για την κοινωνία είναι μια εγωιστική επιλογή και η παραμονή σε έναν ανύπαρκτο γάμο για «χάρη των παιδιών», μια πράξη που αυτόματα στα μάτια των άλλων, σε κάνει οσιομάρτυρα.

Επομένως, πρίν μαζέψετε τα πράγματά σας και πάτε για άλλες πολιτείες, λάβετε υπόψιν σας τα εξής:

1. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος  που να ορίζει πώς και σε ποιο βαθμό ένα παιδί επηρεάζεται από τη μετακόμιση στα πλαίσια του διαζυγίου. Επειδή κάθε περίπτωση είναι μοναδική, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό και να συζητήσετε μαζί του για το δικό σας παιδί, τη δική σας μετακόμιση, το δικό σας διαζύγιο και τον/τη δικό σας/δική σας πρώην σύζυγο.

2. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο γονέας που δεν έχει την επιμέλεια, να προσπαθήσει να ανατρέψει τα σχέδιά σας για αλλαγή περιοχής, πόλης ή και χώρας πλησιάζοντας το παιδί και δείχνοντάς του πόσο άσχημα θα επηρεαστεί η ζωή του από μια τέτοια μετακίνηση. Ίσως να πρέπει να αποδείξετε στον ίδιο τον γονέα ή/και στο δικαστήριο ότι η ποιότητα ζωής του παιδιού δεν θα υποβαθμιστεί λόγω της μετακόμισης ή της απόστασης από τον άλλον γονέα και ότι δεν προτίθεστε να κόψετε την επικοινωνία του  παιδιού, μαζί του.

5. Να είστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο, ακόμη και οι δικοί σας άνθρωποι, να κριτικάρουν την απόφασή σας και να προσπαθήσουν να σας αποτρέψουν. Θα υπάρξουν άνθρωποι που θα σας μιλήσουν άσχημα, θα εκφράσουν το θυμό, την αποστροφή μέχρι και το μένος τους απέναντί σας. Ανακοινώστε την απόφασή σας, όταν θα είστε συναισθηματικά και πρακτικά έτοιμοι να την εφαρμόσετε.

6. Να είστε προετοιμασμένοι για την περίπτωση να μην μετακομίσετε τελικά. Μπορεί να μην αντέξετε τη κριτική ή τους εκβιασμούς του πρώην σχετικά με τη διατροφή (αβάσιμες νομικά μεν, υπαρκτές δε) ή να δείτε το παιδί σας να οπισθοχωρεί και να μην θέλει να φύγετε οπότε να υποχωρήσετε κι εσείς. Μην αγχώνεστε δεν είστε χαμένοι, πάλι κερδισμένοι είστε. Το παιδί σας θα είναι κοντά στον άλλον γονέα και τόσο εκείνο όσο και εσείς, θα βιώσετε προς το παρόν, μία μόνο αλλαγή, αυτή του διαζυγίου.

Όπως κάθε γονιός, έτσι και εγώ προσεύχομαι η κόρη μου να μην έρθει ποτέ στη θέση μου και να μην πρέπει να αντιμετωπίσει όλα τα εμπόδια που έχω αντιμετωπίσει εγώ. Ξέρω πως το να της μιλήσω και να της εξηγήσω, δεν θα την προστατέψει από τον αναπόφευκτο πόνο και τις δύσκολες σχέσεις που αναγκαστικά, θα πρέπει να διαχειριστεί αργότερα στη ζωή της. Τουλάχιστον όμως από τη μεριά μου, πρίν πάρω οποιαδήποτε απόφαση, θα έχω προηγουμένως σκεφτεί πώς αυτή θα επηρεάσει τη ζωή της και δεν θα προχωρήσω αν υποψιαστώ ότι θα την στενοχωρήσει ή θα την βλάψει. Στο «εμείς καλά» υποτίθεται πως όλα είναι αντικειμενικά και δίκαια αλλά όταν σε έναν γάμο υπάρχουν παιδιά, δεν υπάρχει δικαιοσύνη!

Πηγή: Huffingtonpost.com