Ο πρώην σύζυγος εκβιάζει τα παιδιά ζητώντας ανταλλάγματα. Πώς πρέπει να φερθώ;

0

Ερώτηση:

«Διάβασα με μεγάλη προσοχή το άρθρο σας για τη συναισθηματική κακοποίηση των παιδιών στο διαζύγιο. Όλα αυτά που αναφέρετε συμβαίνουν στη περίπτωσή μου από τον πρώην στα παιδιά μου συν ότι τα εκβιάζει ζητώντας ανταλλάγματα για να τα βοηθήσει οικονομικά. Τα παιδιά είναι ηλικίας 23,20 και 16 ετών. Πώς θα πρέπει να φερθώ σε σχέση με τα παιδιά και να του πω ότι αυτό που κάνει είναι λάθος; Είμαι πολύ θυμωμένη μαζί του και δεν ξέρω πώς να τα βοηθήσω…».

Απαντάει η ψυχολόγος κυρία Μαρία Καλαϊτζάκη

Πόσο καιρό έχετε χωρισμένοι; Τι είδους ανταλλάγματα ζητάει απο τα παιδια;
Ειναι πιο εύκολο γενικά  να επικοινωνήσεις με τα παιδια σου παρά με τον πρώην σύζυγο σου, λόγω των συσσωρευμένων αρνητικών συναισθημάτων και της άλυτης έντασης μεταξύ σας…
Θα στοχεύεις λοιπόν στο να αναπτυχθεί εμπιστοσύνη μεταξύ εσας και των παιδιων σας.
Στην περίπτωση σας και τα τρία παιδια ειναι μεγάλα και μπορείτε να κάνετε μια λεπτομερέστατη συζήτηση. Σίγουρα κι απο μόνα τους θα έχουν διαπιστώσει τις όποιες παράλογες ή υπερβολικές συμπεριφορές. Ρωτήστε τα ελεύθερα για το πώς νιώθουν και για το τι σκέφτονται να κάνουν. Υπενθυμίστε τους ότι έχουν δικαίωμα να εκφράζονται όπως νιώθουν ακόμα κι αν αυτο δυσαρεστεί τον πατέρα τους. Να τους μάθετε να λένε οχι, όταν πιστεύουν ότι κάτι ειναι εναντια στο συμφέρον τους.
Δώστε τους να καταλάβουν ότι κανεις δεν μπορει να τα εκμεταλλευτεί παρά μόνο αν τους αφήσουν. Προσπαθήστε να τους εξηγήςετε ότι ο πατέρας τους έχει καθήκον να τα βοηθά ποικιλοτρόπως και το να ζητά ανταλλάγματα δεν αρμόζει σαν γονεική συμπεριφορά.
Ας έχετε ωστόσο υπόψιν ότι όλοι οι γονείς χωρισμένοι και μη, κάτι ζητάνε απο τα παιδια…πχ ζητάνε υπακοή, καθαρό δωμάτιο, καλές σχολικές επιδόσεις…. Επομένως, αν τα ανταλλάγματα που ζητάει ο πατέρας τους ειναι απλα πράγματα που θα τα ζήταγε κι αν ζούσατε μαζι, τότε αποφύγετε τα υπερβολικά σχόλια.
Η οριοθέτηση των παιδιων ειναι δύσκολο κομμάτι της ανατροφής τους που δυσχεραίνεται με το διαζύγιο.
Καλό ειναι να αποφεύγονται οι υπερβολές. Αν μάθετε στα παιδια σας να διαχωρίζουν τις φυσιολογικές απαιτήσεις απο τις παράλογες, θα έχετε κάνει ένα μεγάλο βήμα στο να μπορέσουν να σταθούν μόνα τους στο ύψος των περιστάσεων.
Δώστε προσοχή στο παιδί των 16 ετών καθώς βρίσκεται σε κρίσιμη ηλικία. Να είστε κοντά του, να το ακούτε σε ο.τι έχει να σας πει. Αποφύγετε να το πιέζετε, βρείτε τρόπους να επικοινωνήσετε πραγματικά.
Με λίγα λόγια, εμφυσήστε στα παιδια σας την ελευθερία πνεύματος. Να νιώθουν σεβασμό στους γονείς τους αλλά όχι να αφήνουν να καταπατούνται οι δικές τους ανάγκες. Αν έχετε ακόμα απορίες, εκφράστε τις ελεύθερα.

Μαρία Καλαϊτζάκη
Ψυχολόγος

Email: kalaitzakimaria@yahoo.gr
Web: http://psychologia-oikogeneia.blogspot.com

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!