fbpx

Η κακοποίηση του παιδιού στο διαζύγιο

| 30 Ιανουαρίου 2014
ADVERTISEMENT

Για τα παιδιά που ζούν σε δύο διαφορετικά σπίτια, το μεγάλωμά τους και από τους δύο γονείς είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να τους κάνετε προκειμένου να μειώσετε το στρές που βιώνουν αλλά και το πόσο μπερδεμένα αισθάνονται κατά τη διάρκεια του διαζυγίου αλλά και χρόνια, μετά από αυτό.

Κι ενώ ποικίλουν οι λόγοι που οι γονείς δυσκολεύονται να αφήσουν τα παιδιά έξω από τις διαμάχες τους, στη πραγματικότητα αυτή η δυσκολία αντανακλά την αδυναμία τους να επικεντρωθούν σε αυτά.  Αντί δηλαδή να εστιάσουν στο συμφέρον των παιδιών, γίνονται εριστικοί, ικανοποιούνται με το να εκδικούνται τον άλλον γονέα και να μπαίνουν στη θέση του θύματος, προσπαθώντας παράλληλα να μείνουν συνδεδεμένοι με τον άλλον γονέα από την ευχαρίστηση του να έχουν δίκιο ή να «κερδίζουν» μια μάχη που ουσιαστικά δεν τελειώνει ποτέ.


ADVERTISEMENT

Πολλές φορές αυτή η τακτική, έχει αντίκτυπο στη σχέση γονέα-παιδιών και είναι γνωστή ως «Κακοποίηση διαζυγίου». Αυτού του είδους η κακοποίηση, περιλαμβάνει σκόπιμες πράξεις από γονείς που έχουν προκαλέσει ή προτίθενται να προκαλέσουν σοβαρό συμπεριφορικό και συναισθηματικό στρές στα παιδιά κατά τη διάρκεια του διαζυγίου ή μετά από αυτό. Παρ’ όλο που εννοείται ότι η σωματική παιδική κακοποίηση είναι απαράδεκτη και καταστροφική, ωστόσο και η συναισθηματική παιδική κακοποίηση δεν είναι λιγότερο βλαβερή ή αμελητέα.  Η κακοποίηση των παιδιών στο διαζύγιο, περιλαμβάνει:

  • Γονείς που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να χειριστούν τον άλλον γονέα.
  • Αρνητικά σχόλια από τον έναν γονέα για τον άλλον.
  • Εμπλοκή της αστυνομίας και ψευδείς καταγγελίες του ενός γονέα για τον άλλον.
  • Γονείς που αποκαλύπτουν στα παιδιά, τη δική τους υποκειμενική «αλήθεια» για τα γεγονότα, με σκοπό να τα φέρουν με το μέρος τους και να εξυπηρετήσουν τον σκοπό τους.
  • Ηχογράφηση ή βιντεοσκόπηση των παιδιών για δικαστικούς σκοπούς.
  • Γονείς που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να μεταφέρουν μηνύματα στον άλλον γονέα.
  • Υπερ-δωροδοκία των παιδιών προκειμένου να προτιμήσουν τον γονέα που τα «κακομαθαίνει».
  • Γονείς που διακόπτουν ή εμποδίζουν το χρόνο και την επικοινωνία των παιδιών με τον άλλον γονέα.
  • Γονείς που παρακρατούν τα υπάρχοντα των παιδιών για να τιμωρήσουν ή να ελέγξουν τον άλλον γονέα.
  • Αμέλεια του ενός γονέα να πάει τα παιδιά στις δραστηριότητές τους, προκειμένου να αναστατώσει τον άλλον γονέα.
  • Ανάκριση των παιδιών από τον γονέα προκειμένου να μάθει πληροφορίες για τον άλλον γονέα.
  • Γονείς που αποκρύπτουν πληροφορίες από τον άλλον γονέα, ώστε τα παιδιά να μην μοιράζονται τις δραστηριότητές τους και με τους δύο.

Η κακοποίηση των παιδιών στο διαζύγιο, μπορεί να τους προκαλέσει μακροχρόνια ζημιά. Μερικά συμπτώματα που –ανάλογα με την ηλικία των παιδιών-μας δείχνουν ότι πραγματικά υποφέρουν, είναι τα εξής:

Βρέφη, νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας
Απώλεια αναπτυξιακής προόδου (επιστροφή σε προηγούμενα στάδια ανάπτυξης όπως το ξύπνημα μέσα στη νύχτα, βρέξιμο του κρεβατιού, καθυστερημένη λεκτική επαφή κλπ.)
Προσκόλληση στον γονέα, άρνηση να τον αποχωριστεί και άγχος του αποχωρισμού
Συχνά ξεσπάσματα σε κλάμμα, παιδί που αναστατώνεται εύκολα ή εκδηλώνει θυμό με το να δαγκώνει, να χτυπάει ή να πετάει πράγματα


ADVERTISEMENT

Παιδιά σχολικής ηλικίας (6-8 ετών)
Παράπονα για πονοκεφάλους, στομαχόπονο ή διάφορους άλλους σωματικούς πόνους
Μέιωση στη σχολική απόδοση
Απόπειρες να επανασυνδέσουν τους γονείς τους, επινοώντας ή μεγενθύνοντας προβλήματα στην επίλυση των οποίων απαιτείται η συμμετοχή και των δύο γονιών.

Παιδιά στην προ-εφηβεία (9-12 ετών)
Επιλογή του ενός γονέα αντί του άλλου, παίρνοντας θέση στις μεταξύ τους συγκρούσεις
Κλεπτομανία, ψέμα, άρνηση να πάνε σχολείο
Τάση να νιώθουν μοναξιά ή φόβο και παρ’ όλο που ντροπιάζονται εύκολα, να λειτουργούν χωρίς ευαισθησία

Έφηβοι
Μόνιμη άρνηση να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους
Εμφάνιση έντονης σεξουαλικής δραστηριότητας (αν αυτή δεν έχει προκύψει ήδη στην προ-εφηβεία)
Χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ ως μέσο διαφυγής

Πώς να προστατέψετε τα παιδιά από την κακοποίηση του διαζυγίου;
Επιτρέψετε στα παιδιά σας να αγαπούν και τους δύο γονείς και να περνάνε χρόνο είτε και με τους δύο είτε με τον καθένα χωριστά, όσο το δυνατόν πιο συχνά.
Ενθαρρύνετε την ειλικρινή και ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ παιδιών και γονιών.
Επιβεβαιώστε τους ότι το διαζύγιο δεν ήταν δική τους ευθύνη και ότι παρά το δυσάρεστο γεγονός, οι γονείς θα εξακολουθούν να τα αγαπούν και να τα φροντίζουν.
Επιτρέψετέ στα παιδιά σας, να εκφράσουν τους φόβους, τα παράπονα και τις ανησυχίες τους και αντιμετωπίστε τα με ειλικρίνεια και απαντήσεις κατάλληλες για την ηλικία τους που θα μειώσουν το στρες.

Ένα χρήσιμο πρώτο βήμα προκειμένου να αποφύγετε τη κακοποίηση των παιδιών εξαιτίας του διαζυγίου, είναι να καθίσετε κάτω με τον άλλον γονέα και να συμφωνήσετε-στην ανάγκη να συντάξετε και γραπτώς-ορισμένους κανόνες που επίσης θα συμφωνήσετε ότι δεν θα παραβείτε ποτέ και για κανένα λόγο!

Πηγή: Divorcedmoms.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ