fbpx

Πως μπορώ να πάρω την επιμέλεια του ενος από τα παιδιά μας;

ADVERTISEMENT

“Καλησπέρα. Με την γυναίκα μου αποφασίσαμε ότι δε μπορούμε να συνεχίσουμε μαζί. Έχουμε 2 παιδιά, ενός και πέντε ετών. Της πρότεινα να πάρω εγώ την επιμέλεια του ενός παιδιού και εκείνη του άλλου. Δεν το δέχτηκε. Θέλει την επιμέλεια και των δυο. Αν δεν έχω την επιμέλεια, θα μετατεθώ και δεν θα μπορώ να βλέπω τα παιδιά. Η γυναίκα μου είναι ΑΜΕΑ με 67% και επιληπτική. Πείτε μου, αν μπορείτε, τι μπορώ να κάνω. Ευχαριστώ”.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου


ADVERTISEMENT

Κατά το άρθρο 1511 του Αστικού Κώδικα: «Κάθε απόφαση των γονέων σχετικά με την άσκηση γονικής μέριμνας πρέπει να αποβλέπει στο συμφέρον του τέκνου. Στο συμφέρον του τέκνου πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν, κατά τις διατάξεις του νόμου, το δικαστήριο αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο της άσκησής της. Η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει επίσης να σέβεται την ισότητα μεταξύ των γονέων και να μην κάνει διακρίσεις εξ αιτίας του φύλου, της φυλής, της γλώσσας, της θρησκείας, των πολιτικών ή όποιων άλλων πεποιθήσεων, της ιθαγένειας, της εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης ή της περιουσίας».  Γνώμονας της απόφασης του δικαστηρίου για τη γονική μέριμνα, στην οποία περιλαμβάνεται και η επιμέλειά του τέκνου, είναι το συμφέρον του.

Στην περίπτωση σας, εφόσον συναινετικά δε μπορεί να βρεθεί μια λύση, μπορείτε με ασφαλιστικά μέτρα και με τακτική αγωγή να ζητήσετε την ανάθεση της επιμέλειας, τουλάχιστον, του ενός παιδιού σε εσάς.

Προφανώς το δικαστήριο θα συνεκτιμήσει το γεγονός της αναπηρίας και των γενικότερων προβλημάτων υγείας και έχετε αρκετές πιθανότητες να επιτύχετε την ανάληψη της επιμέλειας του ενός τουλάχιστον τέκνου. Εξάλλου, μπορείτε να επικαλεστείτε, ότι το συμφέρον και των 2 τέκνων επιβάλλει τη συχνή επικοινωνία με τον πατέρα, πράγμα το οποίο κινδυνεύει με την ενδεχόμενη μετάθεσή σας.


ADVERTISEMENT

Το δικαίωμα της επικοινωνίας μπορεί να ρυθμιστεί με τον ίδιο τρόπο από το δικαστήριο. Η ρύθμιση αυτή έχει σκοπό την ικανοποίηση αισθήματος αγάπης μεταξύ του γονέα και του παιδιού και την αποφυγή της αποξένωσής τους και πρέπει και αυτή να αποβλέπει στο συμφέρον του τέκνου . Ο καθορισμός από το Δικαστήριο γίνεται πάντοτε με γνώμονα αυτό. Η έννοια «συμφέρον του τέκνου» θεωρείται αόριστη νομική έννοια που εξειδικεύεται ανάλογα με τις συνθήκες κάθε περίστασης.

Η ανάθεση της επιμέλειας του ενός τουλάχιστον τέκνου μπορεί να εξυπηρετεί και την άσκηση του δικαιώματος της επικοινωνίας και με το άλλο τέκνο, αλλά και την εν γένει άσκηση της γονικής μέριμνας δεδομένων των περιστάσεων.

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ