fbpx

Είμαι έγκυος από τον νέο μου σύντροφο. Να ζητήσω διατροφή από τον πρώην σύζυγο για να τον πείσω να δώσει το διαζύγιο;

| 28 Απριλίου 2017
ADVERTISEMENT

Βρίσκομαι σε διάσταση με τον πρώην σύζυγο μου από τον Ιούλιο του 2015. Έχει γίνει συμφωνητικό και έχει τακτοποιηθεί η διατροφή του παιδιού και η κηδεμονία. Δεν μου δίνει όμως το διαζύγιο παρότι έχουμε συμφωνήσει να βγει κοινή συναινέσει. Είμαι εδώ και ένα χρόνο περίπου με άλλον σύντροφο και είμαι έγκυος από αυτόν, στον 5ο μήνα. Θέλουμε να παντρευτούμε, αλλά η συμπεριφορά του πρώην μας καθυστερεί και η εγκυμοσύνη δεν μπορεί να περιμένει. Μπορώ να ζητήσω διατροφή από τον πρώην για το παιδί που περιμένω; Ρωτάω μόνο και μόνο, για να του ασκηθεί πίεση και να πάμε να υπογράψει για να βγει το διαζύγιο.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Νίκη Ροδίτη


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με τον Νόμο υφίσταται το τεκμήριο γεννήσεως ενός τέκνου σε γάμο, με αποτέλεσμα, εάν ένα τέκνο γεννηθεί εντός γάμου ή σε 300 ημέρες από την λύση του, το τέκνο λογίζεται του συζύγου, και όχι του αληθινού πατρός. Συνεπώς, τυπικά δύναται να ζητηθεί διατροφή και για το τέκνο που δεν είναι του συζύγου, αλλά εκείνος βέβαια μπορεί να αντιδράσει, ισχυριζόμενος ότι το τέκνο δεν είναι δικό του. Μπορεί βέβαια αναλόγως την περίπτωση, να πιεστεί, αλλά αυτό εναπόκειται στις διαθέσεις του, που στις περιπτώσεις ανώμαλης εξέλιξης του γάμου, καθορίζονται πολλές φορές από εγωϊστικά ή εκδικητικά κίνητρα, με αποτέλεσμα ενδεχομένως να αντιδράσει εκδικητικά, με παρελκυστικές δίκες κ.τ.λ.
Αυτό εξαρτάται από το επίπεδο συνεννοήσεως του τέως ζεύγους και εάν φυσικά υφίσταται καλή διάθεση και δεν έχουν παρεισφρύσει έριδες κ.τ.λ. Και να συζητηθεί λοιπόν συναινετικό διαζύγιο και να λυθεί σύντομα ο γάμος, και πάλι λόγω του ως άνω τεκμηρίου γεννήσεως σε γάμο (δοθείσης και της εγκυμοσύνης στον 5ο μήνα), το τέκνο που θα γεννηθεί θα φαίνεται αναγκαστικά ως τέκνο του εν διαστάσει συζύγου. Συνεπώς, θα πρέπει -ούτως ή άλλως- μετά την γέννηση του τέκνου να επιδιωχθεί δικαστικά η προσβολή της πατρότητος του παιδιού από τον πραγματικό πατέρα ή την μητέρα, με λήψη γενετικού υλικού (dna) κ.τ.λ..
Δεδομένων των ανωτέρω λοιπόν φρονώ ότι δεν είναι απαραίτητος ή είναι τουλάχιστον αβέβαιος ο πιεστικός «εκφοβισμός» περί διατροφής κ.τ.λ. και είναι εφικτή σε σύντομο χρονικό διάστημα η λύση του γάμου λόγω διετούς διαστάσεως ή εν πάσει περιπτώσει λόγω ισχυρού κλονισμού του γάμου, προκειμένου η μητέρα να μην υφίσταται αυτή την ψυχική δοκιμασία της παρέλκυσης από τον εν διαστάσει σύζυγο.
Φυσικά, ένα συναινετικό διαζύγιο είναι συντομότερο από ένα κατ’αντιδικίαν, οπότε, εάν τελικά συμφωνούσαν οι σύζυγοι, η όλη διαδικασία λύσης του γάμου θα τελείωνε συντομότερα, ώστε μετά να επιδιωχθεί η προσβολή της πατρότητας κατά τα ανωτέρω.

Νίκη Ροδίτη-Δικηγόρος
Δικηγορικό γραφείο Κωνσταντίνου Χάνου-Νίκης Ροδίτη
Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού 4, Χαλκίδα
Τηλέφωνο: 22210-76788
Web: www.kostashanos-nikiroditilawoffice.gr

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ