Ο πρώην άντρας μου θέλει να πάρει το παιδί μαζί του για διακοπές. Πώς μπορώ να το αποτρέψω;

Γεια σας. Έχω ένα αγοράκι 4 χρονών. Με τον μπαμπά του δεν έχει μείνει ποτέ μόνος του. Πάντα τον έπαιρνε και τον γυρνούσε το απόγευμα της ίδιας μέρας. Εδώ και 2 χρόνια ζει στο εξωτερικό. Αυτά τα δύο χρόνια, ο μικρός μου τον έχει δει 3 φορές από λίγες ώρες. Η επικοινωνία πλέον δεν υπάρχει, δεν τον παίρνει τηλέφωνο, μόνο όταν επισκέπτεται ο μικρός τη γιαγιά, μιλάνε δηλαδή σπάνια. Τώρα ήρθε και θέλει να πάρει το παιδί στο νησί. Ο μικρός ζαλίζεται. Τί μπορώ να κάνω, ώστε να είμαι «καλυμμένη» και να μην τον πάρει, αφού ούτε τηλέφωνο δεν τον παίρνει. Μπορώ να κάνω κάτι;

Απαντά ο δικηγόρος κύριος Ελευθέριος Μ. Κρέμερ

Θα πρέπει να διακρίνουμε το αν υπάρχει δικαστική απόφαση ή όχι προκειμένου να επικοινωνεί ο πατέρας με το παιδί. Αν υπάρχει δικαστική απόφαση περί επικοινωνίας και ανεξαρτήτως του αν ο πατέρας ζει στο εξωτερικό, με συνέπεια να μην μπορεί να επικοινωνήσει με το παιδί ή να είναι δύσκολη η περιοδική μετάβασή του στην Ελλάδα, τότε έχει την δυνατότητα να επικαλεσθεί την απόφαση και να ζητήσει να πάρει το παιδί, σύμφωνα με τους όρους και μόνον, της δικαστικής αποφάσεως. Αν, αντιθέτως, δεν υπάρχει δικαστική απόφαση περί επικοινωνίας του με το παιδί, μπορείτε να αρνηθείτε να του το δώσετε, οπότε θα πρέπει να προσφύγει στο δικαστήριο για να εκδοθεί σχετική απόφαση για την επικοινωνία. Το γεγονός ότι το παιδί μπορεί να ζαλίζεται στο ταξείδι δεν αποτελεί σοβαρό λόγο για να μην του το δώσετε. Τέλος θα ήθελα να σας  ενημερώσω ότι ο νόμος, δηλαδή, οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα,  καθώς και η νομολογία των δικαστηρίων, η οποία είναι πάγια, προβλέπουν την επικοινωνία του γονιού που δεν ζει μαζί με το παιδί του, για λόγους ορθής ψυχοσωματικής  ανάπτυξης του παιδιού. Οι εξαιρέσεις του κανόνα αυτού είναι πολύ λίγες και εξετάζονται από το δικαστήριο, κατά περίπτωση.

Ελευθέριος Μ. Κρέμερ
Δικηγόρος

Τήνου 51, Τ.Κ. 11631
Αθήνα
Τηλ: 210 8232157,  210 8232167
Fax:  210 8232431
Webhttp://www.cremerlaw.com
Email: emcremer@cremer-law.com & info@cremer-law.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!