Όσα πρέπει να σταματήσετε να κάνετε για τα ενήλικα παιδιά σας

0

Μερικοί γονείς δυσκολεύονται να αποχωριστούν τα παιδιά τους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κάνουν τα πάντα για λογαριασμό τους, ακόμη και όταν εκείνα ενηλικιώνονται. Σε άλλες περιπτώσεις, με τόσους ενήλικες αλλά και μονογονείς, να επιστρέφουν λόγω οικονομικών προβλημάτων στο πατρικό τους,  η ανάγκη για οριοθέτηση είναι επιτακτική. Δείτε λοιπόν τι δεν πρέπει να κάνετε οι γονείς σε σχέση με τα ενήλικα παιδιά σας (αλλά και τι δεν πρέπει να κάνετε στους γονείς σας, αν τα ενήλικα παιδιά είστε εσείς).

Υπομένετε τις συνέπειες από τα λάθη των παιδιών
Γνωρίζω μία μαμά που όταν τα παιδιά της πήγαιναν στο δημοτικό, πηγαινοερχόταν στο σχολείο για να τους φέρει όλα όσα ξεχνούσαν. Βιβλία, ρούχα γυμναστικής, τετράδια εργασιών. Τα παιδιά της δεν ανέπτυξαν ποτέ το αίσθημα ευθύνης γιατί η μαμά αυτή δεν τα άφηνε να υποφέρουν τι συνέπειες των παραλείψεών τους. Επίσης γνωρίζω μια άλλη μαμά που η κόρη της και τα δύο της εγγόνια, μένουν μαζί της από όταν η κόρη πήρε διαζύγιο, δηλαδή εδώ και πέντε χρόνια. «Στην αρχή ήθελα να τη βοηθήσω να σταθεί στα πόδια της, να της κρατήσω τα παιδιά να βρεί μια δουλειά» λέει. Στη πορεία όμως, αυτή η μητέρα εξελίχθηκε σε μπέιμπι σίτερ-οικιακή βοηθό ενώ η κόρη της ζει σε ένα σπίτι χωρίς να πληρώνει νοίκι και χωρίς καμία πρόθεση να βρεί δουλειά και να μετακομίσει. Κοινώς έχει βολευτεί. Διότι αυτή η μαμά δεν έμαθε ποτέ στη κόρη της πώς να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και να υπομένει τις συνέπειες των πράξεών της. Δεν το λέμε επικριτικά, απλώς το αναφέρουμε ως την κύρια πηγή του προβλήματος που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη γυναίκα.

Καλύπτετε όλα τους τα έξοδα (και το ενοίκιο)
Η οικονομική αναλύτρια Suze Orman ισχυρίζεται ότι μπορεί να μην θέλετε ούτε να σκοπεύετε να πετάξετε το παιδί σας στο δρόμο, όμως είναι σημαντικό να φροντίσετε για το μέλλον σας και τις συνταξιοδοτικές σας ανάγκες. Γι’ αυτό και προτείνει τα ενήλικα παιδιά που επιστρέφουν στο πατρικό, να πληρώνουν έστω και ένα μέρος του ενοικίου. Ακόμη και αυτό το ελάχιστο ποσό, θα σας βοηθήσει να μην «γονατίσετε» οικονομικά και θα κάνει και το παιδί να αισθανθεί ότι στέκεται στα πόδια του.  Ο συγγραφέας Zac Bissonnette, προσθέτει «Πρέπει να διασφαλίσετε τη δική σας μάσκα οξυγόνου πρίν ξεκινήσετε να βοηθάτε το παιδί σας».

Αυτό σημαίνει πως αν δεν έχει διασφαλιστεί η σύνταξή σας ή αν η σύνταξή σας είναι πενιχρή ή μετέωρη, ειδικά αυτή την εποχή που τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας έχουν καταρρεύσει, δεν είστε σε θέση να πληρώνετε δίδακτρα για τα εγγόνια, ακόμη κι αν έχετε κάποιες οικονομίες. Καλύτερα να συζητήσετε με τα παιδιά σας, τη προοπτική να κάνουν ένα διακανονισμό με τη σχολή των δικών τους παιδιών παρά να βάλετε χέρι σε χρήματα που αύριο θα σας βοηθήσουν να μην ζείτε στους δρόμους.

Επιβάλλετε τη γνώμη σας
Τα ενήλικα παιδιά σας δεν είναι πια παιδιά. Είναι ενήλικες και είναι λογικό οι επιλογές και οι αποφάσεις τους, να είναι εντελώς διαφορετικές από τις δικές σας. Για να πείτε τη γνώμη σας πρέπει να σας ζητηθεί. Αλλιώς η άποψή σας στα αυτιά των παιδιών, θα ηχεί σαν γκρίνια. Μπορείτε απλά να είστε καλοί ακροατές.

Σχεδιάζετε τη κοινωνική τους ζωή
Όταν τα παιδιά ήταν μικρά, προσπαθούσατε πολύ σκληρά να βρείτε χρόνο για κοινωνικές συναναστροφές. Τα απογεύματά σας τα περνούσατε βοηθώντας τα με τα μαθήματά τους και τα Σαββατοκύριακά σας, ήταν γεμάτα αγώνες ποδοσφαίρου, μπαλέτο και πάρτυ συμμαθητών. Τώρα που τα παιδιά μεγάλωσαν, πρέπει να πάρετε πίσω τη κοινωνική σας ζωή και να επιστρέψετε στους φίλους σας. Μπορεί να είναι διασκεδαστικό να βγείτε μια φορά για ποτό με την 25χρονη κόρη σας αλλά είναι εξίσου σημαντικό να την αφήσετε να βγεί χωρίς ενοχές κι εσείς να βγείτε με τους φίλους σας. Μπορείτε να είστε κοντά στα παιδιά σας, χωρίς να γίνεστε φορτικοί!

Πλυντήριο
Ακούγεται χαζό αλλά δεν είναι. Για χρόνια, κάνουμε τις οικιακές βοηθούς των παιδιών μας, από το να τους φτιάξουμε το κολατσιό μέχρι να τους καθαρίζουμε το μήλο για να φάνε. Κι όταν πάνε σε δικό τους σπίτι, τους αγοράζουμε παπλώματα και πιάτα και τους παίρνουμε τηλέφωνο να μην κατεβούν στο κέντρο γιατί γίνονται επεισόδια ενώ εκείνα έχουν φύγει διήμερο στα Καλάβρυτα.

Φυσικά το πλυντήριο είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης, το τελευταίο από ένα σύνολο πραγμάτων που κάνετε για λογαριασμό των παιδιών ενώ έχουν την κατάλληλη ηλικία και ωριμότητα να αντεπεξέλθουν μόνα τους. Και λάθη θα κάνουν και τα άσπρα με τα χρωματιστά θα βάλουν στο πλυντήριο και παραπάνω απορρυπαντικό θα  βάλουν στον κουβά και θα γεμίσει το πάτωμα σαπουνάδες. Το θέμα είναι να τα αφήσετε να μάθουν από αυτά!

Ann Brenoff 
Huffingtonpost.com