fbpx

Διανυκτέρευση στον άλλο γονιό: Όταν το παιδί θέλει να φύγει

| 6 Ιουνίου 2014
ADVERTISEMENT

Χτυπάει το τηλέφωνο και στην άλλη άκρη της γραμμής είναι το παιδί που έχει πάει στο μπαμπά ή στη μαμά του να διανυκτερεύσει. «Θέλω να ‘ ρθεις να με πάρεις, δεν θέλω να μείνω εδώ» σου λέει και νιώθεις ένα σφίξιμο στη καρδιά. Σίγουρα θέλεις να πας τώρα, γρήγορα, να το πάρεις αλλά ποιό είναι το σωστό;

Καθησύχασέ το
Θύμισε στο παιδί ότι είναι ασφαλές, ότι ο μπαμπάς ή η μαμά θα το φροντίσει και ότι θα πας να το πάρεις την επομένη όπως είχατε σχεδιάσει.


ADVERTISEMENT

Μίλησέ του με αυτοπεποίθηση
Όσο δύσκολο κι αν είναι να μείνεις ήρεμη/ος όταν ξέρεις ότι το παιδί σου έχει αγχωθεί κι εσύ δεν είσαι εκεί, προσπάθησε να του μιλήσεις σταθερά και φυσιολογικά. Μην δείξεις την ανησυχία ή το άγχος σου διότι αυτό θα εντείνει τα αρνητικά συναισθήματα του παιδιού.

Δείξε κατανόηση
Ανάλογα με τη κατάσταση, η πρώτη σου σκέψη μπορεί να είναι ότι το παιδί προσπαθεί να χειριστεί εσένα και τον πρώην σύζυγο και πράγματι κάποια παιδιά το κάνουν. Όμως ο θυμός ή/και η εμπάθεια που πιθανόν να εκδηλώσεις για τον άλλον γονιό, δεν θα σε βοηθήσουν να μάθεις γιατί το παιδί φέρεται έτσι και θέλει να έρθει στο σπίτι. Αντί λοιπόν να σκέφτεσαι πως νιώθεις εσύ μπροστά σε ένα τέτοιο γεγονός, σκέψου πώς νιώθει το παιδί. Το παιδί σου μπορεί να νιώθει ανασφάλεια, να αισθάνεται λυπημένο, μπερδεμένο, ευάλωτο και μόνο. Πολλά παιδιά, ακόμη και έφηβοι, αδυνατούν να διαχειριστούν αυτά τα συναισθήματα, ξέρουν μόνο ότι νιώθουν δυσάρεστα χωρίς να γνωρίζουν το γιατί. Με το να εστιάσεις στο πώς νιώθει το παιδί, θα βοηθήσεις τον εαυτό σου να ανταποκριθεί με κατανόηση κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος αλλά και της συζήτησης που θα ακολουθήσει.

Δες τη κατάσταση ως έχει
Είναι εύκολο να βγάλεις συμπεράσματα που θα σε κάνουν να ανησυχήσεις για την ασφάλεια του παιδιού τη στιγμή που θα σε πάρει κλαίγοντας. Πρώτα όμως πρέπει να σκεφτείς ψύχραιμα τι ξέρεις για το παιδί και για τον/τη πρώην σύζυγο. Επίσης, λάβε υπόψιν σου ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που ενδέχεται ένα παιδί να θέλει να γυρίσει στο σπίτι όπως:


ADVERTISEMENT

  • Το παιδί περνάει μια φάση προσαρμογής σε ό,τι αφορά τις επισκέψεις στον άλλον γονιό.
  • Το παιδί έχει αφήσει κάτι αγαπημένο στο σπίτι του (ένα αρκουδάκι ή παιχνίδι χωρίς το οποίο δεν μπορεί να κοιμηθεί).
  • Ο/Η πρώην σύζυγος έχει μετακομίσει σε καινούριο σπίτι και το παιδί δεν έχει συνηθίσει να κοιμάται εκεί.
  • Ο/Η πρώην σύζυγος έχει καινούρια σχέση ή μόλις έχει ξαναπαντρευτεί και το παιδί δεν έχει συνηθίσει να μοιράζεται τη προσοχή του άλλου γονιού (ειδικά αν ο/η νέος/α σύζυγος ή σύντροφος, έχει δικά του/της παιδιά).
  • Το παιδί πεινάει ή δεν κοιμήθηκε το μεσημέρι και είναι κουρασμένο.
  • Το παιδί ήθελε απλά να ακούσει τη φωνή σου για να ησυχάσει.

Μίλησε με τον άλλον γονιό
Ρώτησέ τον/τη αν έχει συμβεί κάτι και προσπάθησε να μην είσαι επιθετικός/ή σαν να του/της κάνεις ανάκριση ή σαν να έχει κάνει κάτι κακό που έχει αναστατώσει το παιδί. Τέτοιες συμπεριφορές από τη πλευρά του παιδιού, αποτελούν μέρος της προσαρμογής και θα βοηθήσει πολύ αν και οι δύο γονείς συφμωνείτε στο πώς θα αντιδράσετε.

Ακολούθησε πιστά το πρόγραμμα
Αυτό είναι το πιο δύσκολο σημείο, ειδικά τη πρώτη φορά που δέχεσαι ένα τέτοιο τηλεφώνημα. Όσο είσαι σίγουρη/ος ότι το παιδί είναι ασφαλές, προσπάθησε να αντιδράσεις με κατανόηση και συμπόνοια αλλά ομόφωνα με τον άλλον γονιό. Επίσης αν πχ το πρόβλημα είναι ότι το παιδί έχει αφήσει το αρκουδακι του στο σπίτι σου και δεν μπορεί να κοιμηθεί, μπορείς να τραβήξεις φωτογραφία από το αγαπημένο του παιχνίδι, να του τη δείξεις και να του πείς πως θα το φροντίσεις εσύ απόψε και αύριο θα του το φέρεις να το δεί.

Τι να κάνεις όταν το παιδί γυρίσει στο σπίτι
Οι συζητήσεις μετά από ένα τέτοιο γεγονός είναι πολύ σημαντικές, επομένως καλό είναι να μιλήσεις με το παιδί , να το ρωτήσεις για ποιο λόγο ήθελε να γυρίσει στο σπίτι αλλά και πώς μπορείτε να συνεργαστείτε όλοι μαζί για να κάνετε αυτές τις επισκέψεις καλύτερες. Μην ξεχνάς πως το θέμα εδώ δεν είναι αν το παιδί μπορεί να ακολουθήσει το πρόγραμμα επικοινωνίας που έχεις ορίσει με τον άλλο γονιό αλλά να περνάει πραγματικά καλά μαζί του!

Jennifer wolf
Διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια γονέων και Σύμβουλος μονογονέων
Πηγή: singleparents.about.com


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ