fbpx

Πρώτη σχέση μετά το διαζύγιο: Από απελπισία ή από έρωτα;

| 25 Νοεμβρίου 2015
ADVERTISEMENT

Μπορεί να μη γνωρίζεις την αλήθεια αν και τη ζεις. Μπορεί κάθε μέρα να προσπαθείς όσο μπορείς να καταπνίξεις τον φόβο που υπάρχει βαθιά μέσα σου. Μπορεί να έχεις μάθει να αγνοείς αυτό το αίσθημα τρόμου που κρύβεις μέσα στην καρδιά σου.

Ήμουν κάποτε στη θέση σου.


ADVERTISEMENT

Σε καταλαβαίνω.

Δεν είχε περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από το διαζύγιο μου, πριν κάνω μια καινούρια σχέση. Είπα το ναι αν και ήξερα ότι δεν έπρεπε. Ήμουν πολύ πληγωμένη από τη διάλυση του γάμου μου και δεν έπρεπε να βιαστώ.

Δείτε σχετικά: Πρώτη σχέση μετά το διαζύγιο: Δέξου την γι’ αυτό που είναι.


ADVERTISEMENT

Έπρεπε να είχα καταλάβει από την αρχή ότι αυτή η σχέση δεν θα κρατούσε. Ίσως μέσα μου να το γνώριζα αλλά επέλεξα να το αγνοήσω. Αυτή η σχέση ήταν καταδικασμένη εξ αρχής.

Με την πάροδο των ετών αποκτάς γνώσεις μέσα από τις εμπειρίες σου και μαθαίνεις να διακρίνεις πράγματα που δεν μπορούσες στο παρελθόν. Κάποτε δεν ήξερα να διακρίνω τα σημάδια μια σχέσης λόγω απελπισίας, αλλά πλέον μπορώ.

Ο φόβος. Όταν καταφέρεις να δεις τα πράγματα ως έχουν, θα σε κυριεύσει ο φόβος. Μπορεί αυτό να γίνει πολύ καιρό αφού έχεις κάνει μια νέα σχέση. Μην είσαι πολύ αυστηρός/η με τον εαυτό σου. Δεν είχες σκοπό να πληγώσεις τον/τη σύντροφο σου. Απλά είδες αυτή τη σχέση σαν μια σωσίβια λέμβο. Σαν κάτι που μπορούσε να σε σώσει από τους φόβους που σε κυρίευσαν τότε. Δεν μπορούσες τότε να διαχειριστείς το άγχος και την ανησυχία σου για το μέλλον, όπως ίσως να μπορείς τώρα. Συγχώρεσε τον εαυτό σου και οπλίσου με γνώση από αυτή την εμπειρία σου.

Η αδυναμία να μείνεις μόνος/η. Αυτή παραπέμπει σε πρωτόγονα συναισθήματα όπως τον φόβο της μοναξιάς και το αίσθημα της αποτυχίας καθώς δεν έχεις καταφέρει να βρεις και να κρατήσεις το ταίρι σου σε αντίθεση με όλους τους άλλους γύρω σου. Ένα από τα λάθη που κάνουμε σαν γονείς είναι ότι δεν μαθαίνουμε στα παιδιά μας την διαφορά μεταξύ της μοναξιάς και του να είσαι μόνος/η. Η μοναξιά σχετίζεται με την εγκατάλειψη, την απομόνωση και την απώλεια των φίλων. Το να είσαι μόνος/η είναι να μην έχεις ένα/μια σύντροφο. Μπορείς να ζήσεις αν δεν έχεις ένα/μια σύντροφο δίπλα σου; Φυσικά! Το να κάνεις ότι θες, να εξυπηρετείς μόνο τις δικές σου ανάγκες και επιθυμίες είναι κάτι ωραίο. Μπορεί να σε κάνει πιο δυνατό/η και να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τι χρειάζεσαι για να βρεις τι σε κάνει ευτυχισμένο/η. Δοκίμασε το! Μείνε μόνος/η, για τουλάχιστον έξι μήνες.

Η θλίψη. Το χαμόγελο σου; Ψεύτικο. Η χαρά σου; Προσποιητή. Είσαι με κάποιον/α που μπορεί να είναι καλός/η, έξυπνος/η και αστείος/α αλλά δεν σε γεμίζει. Δεν μιλάω για μια σχέση στην οποία ο έρωτας έχει λίγο εξατμιστεί, εξαιτίας των παιδιών και των πολλών υποχρεώσεων, αλλά για τη σχέση που υπάρχει ακόμα πάθος. Μιλάω για την σχέση στην οποία, όταν είσαι με τον/τη σύντροφο σου, ονειρεύεσαι πως θα ήταν η ζωή σου αν ένιωθες ζωντάνια και πραγματική αγάπη. Η πραγματική αγάπη είναι μια φλόγα που μπορεί να μειώνεται αλλά δεν σβήνει ποτέ. Αν δεν υπάρχει πάθος στη ζωή σου κάτι πρέπει να κάνεις. Και οι δυο σας αξίζετε να βρείτε αυτού του είδους την αγάπη, που σε κάνει να νιώθεις ζωντάνια. Που σε κάνει να νιώθεις ότι υπάρχει μαγεία στον κόσμο.

Η υποχρέωση. Όχι, όχι και πάλι όχι! Μπορεί να νιώθεις “υποχρεωμένος/η” απέναντι την οικογένεια σου ή ο/η νέος/α σύντροφος, να σε βοήθησε με τα παιδιά, την υποθήκη του σπιτιού, μια ασθένεια ή οτιδήποτε άλλο, αλλά η υποχρέωση που αισθάνεσαι δεν είναι καλός λόγος για να παραμείνεις σε αυτή τη σχέση. Αν έχεις παιδιά, ναι να προσπαθήσεις όσο μπορείς να βελτιώσεις τη σχέση σου. Όταν υπάρχουν παιδιά στην μέση, πρέπει να είσαι σίγουρος/η για την απόφαση σου και να μην αντιδράς με θυμό σε κάτι που μπορεί να έχει συμβεί ανάμεσα σε εσένα και τον/την σύντροφο σου. Αλλά αν έχεις κάνει κάθε προσπάθεια για να σώσεις την σχέση χωρίς αποτέλεσμα και είστε όλοι δυστυχισμένοι, τότε πρέπει να δώσεις ένα τέλος.

Η χαοτική κατάσταση. Το διαζύγιο είναι κάτι χαοτικό, διότι το να πας από το σημείο A στο Γ, χωρίς να ξέρεις ποιό είναι το B, είναι δύσκολο. Αλλά δεν χρειάζεται να έχεις όλες της απαντήσεις από την αρχή. Δεν χρειάζεται να δημιουργήσεις δυο σπίτια από το πουθενά. Λύσε ένα πρόβλημα την ημέρα. Ξεκίνα πρώτα με τα πιο απλά. Το πιο σημαντικό είναι να έχεις πίστη, επειδή όταν παλεύεις για το δικαίωμα σου στην ευτυχία, αυτά τα μικρά πράγματα όπως η φροντίδα του σπιτιού και τα τηλεφωνήματα στους δικηγόρους είναι ασήμαντα. Είναι απλά μέρος μιας διαδικασίας που θα σου επιτρέψει να ξεκινήσεις μια καινούρια ζωή.

Η αλήθεια για τη σχέση σου, θα σου φανερωθεί αργά ή γρήγορα. Μπορεί να “πρέπει” να βιώσεις κάτι δυσάρεστο για να το συνειδητοποιήσεις, όπως μια ασθένεια ή την απόλυση σου από τη δουλειά ή απλά να συνειδητοποιήσεις μόνος/η σου ότι η σχέση αυτή δεν έχει γερά θεμέλια. Όταν αυτό συμβεί, πρέπει να δεις τι πραγματικά θες και ποιοι είναι οι στόχοι σου για τη ζωή και το μέλλον σου.

Πηγή: http://www.huffingtonpost.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ