fbpx

“Περίμενε να έρθει ο πατέρας σου και θα δείς!”: Η λάθος φράση που απειλεί το παιδί!

| 27 Νοεμβρίου 2015
ADVERTISEMENT

Κάποιες φορές, όταν νιώθεις ότι δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις μια κατάσταση που αφορά το παιδί σου, χρησιμοποιείς τα “μεγάλα όπλα”. Έχεις πει ποτέ, “περίμενε να γυρίσει ο πατέρας σου και θα δείς!” ή “περίμενε να το πω αυτό στη μητέρα σου!”; Αν έχεις απειλήσει ποτέ το παιδί σου με τέτοιο τρόπο έκανες δυο σοβαρά λάθη.

Το πρώτο είναι ότι με αυτό τον τρόπο παραχώρησες όλη την εξουσία σου στον άλλο γονέα. Με την φράση, “περίμενε να το πω στη μαμά σου/στον μπαμπά σου αυτό,” αυτό που ουσιαστικά είπες ήταν, “δεν έχω καμία εξουσία αλλά το άτομο που έχει την εξουσία έρχεται σπίτι”. Επίσης, με μια τέτοια έκφραση, έδωσες στο παιδί να καταλάβει ότι δεν έχεις καμία εξουσία, όπως και εκείνο ή ίσως ακόμα, ότι το ίδιο το παιδί έχει περισσότερη εξουσία από εσένα. Το αποτέλεσμα είναι ότι ούτε μπορείς να διαχειριστείς σωστά τη συμπεριφορά του παιδιού ούτε χτίζεις μια σωστή σχέση μαζί του.


ADVERTISEMENT

Δείτε σχετικά: Η 11χρονη κόρη μου, με απειλεί πως αν κάνω άλλο παιδί θα πάει στον πατέρα της.

Το δεύτερο λάθος που έκανες είναι ότι με τη χρήση μιας τέτοιας φράσης, μετέτρεψες τον άλλο γονιό στον κακό της υπόθεσης και αυτό είναι άδικο. Όταν ο άλλος γονιός επιστρέψει στο σπίτι, δεν πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπος/η με κάτι που εσύ δεν κατάφερες να κάνεις.

Αν ο ένας γονιός χρειάζεται την βοήθεια του άλλου για κάτι σημαντικό, είναι καλύτερα να πει, “Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα να το συζητήσω με τον πατέρα σου/τη μητέρα σου πριν πάρω κάποια απόφαση. Σε παρακαλώ πήγαινε στο δωμάτιο σου να κάνεις τα μαθήματα σου ή να παίξεις”. Είναι καλό να δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι ο ίδιος γονιός θα πάρει την απόφαση και φυσικά αυτό θα πρέπει να γίνεται μόνο για σημαντικά θέματα και όχι για μικροπράγματα. Για παράδειγμα αν το παιδί έχει κλέψει κάτι ή έχει πει ψέματα στη δασκάλα του.


ADVERTISEMENT

Όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος/η με ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι η κλοπή, δεν είναι κακό να ζητήσεις τη συμβουλή και συνδρομή του άλλου γονιού. Να έχεις υπόψιν σου, πως όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος/η με μια σημαντική απόφαση, το να υπάρξει μια μικρή αναμονή ώστε να συμβουλευτείς τον άλλο γονιό ή έναν άλλο ενήλικα δεν είναι κάτι αρνητικό, το αντίθετο μάλιστα. Μπορεί να βοηθήσει ώστε να διαχειριστείς την κατάσταση και μια πιθανώς, τεταμένη ατμόσφαιρα.

Αντί να απειλήσεις το παιδί σου επικαλούμενος/η τον άλλο γονιό, είναι καλύτερα να του δείξετε ότι τις αποφάσεις, τις παίρνετε μαζί!

Πηγή: http://www.empoweringparents.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ