fbpx

Διανυκτέρευση βρέφους σε γονιό που δεν το γνωρίζει: Τί ισχύει νομικά;

| 21 Ιανουαρίου 2016
ADVERTISEMENT

“Καλησπέρα. Είμαι και εγώ μόνη μαμά μιας κούκλας εκτός γάμου που είναι τώρα 6 μηνών. Ο μπαμπάς της, επειδή ζει σε άλλο νησί, την έχει δει από επιλογή του μόνο 3 φορές (μισή μέρα κάθε φορά). Χωρίσαμε, από επιλογή του, λίγες μέρες πριν γεννηθεί η μικρή. Όλο αυτό το διάστημα του πρότεινα να του την πάω να την δει οπότε ήθελε επειδή εκείνος λόγω μιας δικαστικής απόφασης προσωρινά τουλάχιστον δε μπορεί να έρθει εδώ που είμαστε εμείς. Αποτέλεσμα της επιμονής μου είναι αυτές οι 3 φορές . Σε ένα πρόσφατο τηλεφώνημα είπε ότι όταν έρθει θα έχει το παιδί μια μέρα ο ένας μια μέρα ο άλλος πράγμα που θεωρώ δεν ισχύει και δεν θα κάνει καλό στο μωρό γιατί είναι ακόμα πολύ μικρή και θα μπερδευτεί και ίσως χάσει την αίσθηση της ασφάλειας που νιώθει κοντά στη μαμά από ότι έχω διαβάσει σε κάποιο άρθρο σας.

Θα ήθελα να μου πείτε από νομικής άποψης τι ισχύει . Για ένα τόσο μικρό παιδί και υπό αυτές τις συνθήκες τι δικαιώματα έχω απέναντι του και τι υποχρεώσεις; Ήθελα πάντα και προσπαθούσα να είναι κοντά στο παιδί αλλά όχι όταν αυτό είναι εις βάρος της ψυχικής του υγείας. Να σημειώσω ότι εκκρεμεί σε βάρος του ένα αρκετά σοβαρό δικαστήριο. Θα ήθελα να ξέρω τι ισχύει για διανυκτέρευση 6 μηνών παιδιού εκτός σπιτιού και αν μπορεί να βλέπει χωρίς επίβλεψη ένα παιδί του οποίου δεν γνωρίζει τίποτα για την φροντίδα του/ ανάγκες του /καθημερινότητα του . Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Συγνώμη για τις τόσες ερωτήσεις αλλά ανησυχώ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.”


ADVERTISEMENT

Απαντά ο δικηγόρος Ελευθέριος Μ. Κρέμερ

Προκειμένου να σας δώσω μία ολοκληρωμένη απάντηση στα ερωτήματα που μου θέτετε, είναι απολύτως απαραίτητο να γνωρίζω εάν ο πατέρας έχει αναγνωρίσει το παιδί ή όχι. Παρ’ όλα αυτά, θα σας αναφέρω ποια είναι τα δικαιώματα και υποχρεώσεις σε κάθε περίπτωση, ούτως ώστε να είστε κατατοπισμένη.

α) Εφόσον το παιδί έχει γεννηθεί εκτός γάμου, και δεν έχει αναγνωριστεί από τον πατέρα φέρει, υποχρεωτικά, το επώνυμο της μητέρας και η μητέρα έχει την γονική μέριμνα του παιδιού αποκλειστικά αυτή και μόνο. Στην περίπτωση αυτή ο πατέρας δεν έχει, ουσιαστικά, κανένα δικαίωμα όσον αφορά τα θέματα της ανατροφής του παιδιού, της επιμέλειάς του, της εκπαίδευσής του, της διασκέδασής του και λοιπά.


ADVERTISEMENT

Δείτε σχετικά: Διανυκτέρευση στον άλλο γονιό: Όταν το παιδί θέλει να φύγει!

Τα όσα αναφέρω περιλαμβάνονται στις διατάξεις των άρθρων 1506, 1510, 1511 και 1515 του Αστικού Κώδικα. Εάν λοιπόν έτσι έχουν τα πράγματα, δεν έχετε καμία υποχρέωση να παραδώσετε το μωρό σας στον πατέρα, όταν θα έρθει να σας βρει. Άλλωστε για έναν άνδρα δεν είναι καθόλου εύκολο χωρίς γυναικεία υποστήριξη, να φροντίσει ένα μωρό έξι μηνών. Εννοείται ότι το παιδί δεν θα είναι μία μέρα με εσάς και μία μέρα με εκείνον. Εσείς και μόνο, θα αποφασίσετε αν και πότε θα δει το παιδί ο πατέρας και κάτω από ποιους όρους. Άλλωστε, όπως πολύ σωστά λέτε, για ένα μωρό αυτής της ηλικίας είναι ασύμβατο να αλλάζει εστία και συνθήκες σε καθημερινή βάση.

β) Εάν ο πατέρας έχει αναγνωρίσει το παιδί, τότε έχει δικαίωμα στην ονοματοδοσία του, στη γονική μέριμνα και στην επιμέλειά του. Διευκρινίζω ότι η επιμέλεια του παιδιού είναι μέρος της γονικής μέριμνας και όχι κάτι ξεχωριστό από αυτή. Συνήθως όμως, ως επιμέλεια χαρακτηρίζουμε την καθημερινότητα της φροντίδας και ανατροφής του παιδιού, ενώ η γονική μέριμνα είναι η ευρύτερη φροντίδα για οποιοδήποτε θέμα αφορά το παιδί. Σύμφωνα με το άρθρο 1520 του Αστικού Κώδικα ο γονέας, με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας με αυτό. Η διάταξη αυτή συμπλέει με όσα ανέφερα προηγουμένως, διότι ο πατέρας έχει δικαίωμα να επισκέπτεται και να βλέπει το παιδί και όταν, βεβαίως, βρίσκεται σε μεγαλύτερη ηλικία, να διαμένει μαζί του για τόσο χρονικό διάστημα όσο θα έχει συμφωνηθεί με την μητέρα. Δηλαδή, θα έχει συμμετοχή στην ανατροφή του, την εκπαίδευσή του, την διαχείριση της περιουσίας του και λοιπά.

Ελευθέριος Μ. Κρέμερ
Δικηγόρος

Τήνου 51, Τ.Κ. 11631
Αθήνα
Τηλ: 210 8232157,  210 8232167
Fax:  210 8232431
Web: http://www.cremerlaw.com
Email: emcremer@cremer-law.com & info@cremer-law.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ