Ο άντρας μου ήταν ιδιοκτήτης ταξί και πέθανε. Τί μπορώ να κάνω για να απαλλαγώ από τον ΟΑΕΕ;

0

Ερώτηση

«O άντρας μου ήταν ιδιοκτήτης ταξί. Πέθανε στις 18/6/13. Έχω δύο δίδυμα ανήλικα αγοράκια 8 ετών. Το ταξί κληρονομικά πέρασε σε εμένα κατά 25,5% και στα παιδιά από 37,5%. Μου είπαν ότι αναγκαστικά πρέπει να εγγραφώ και να πληρώνω τον ΟΑΕΕ. Εγώ ήμουν στο ΙΚΑ αλλά τα τελευταία 4 χρόνια είμαι άνεργη. Πώς μπορω να έχω απαλλαγή απο τον ΟΑΕΕ; (είμαι πρωτοασφαλισμενη από τον Ιούλιο του 1992 αλλά στον ΟΑΕΕ δήλωσα ότι είμαι μετά το 1993 για να μην με βάλουν σε μεγαλύτερη κλίμακα). Τί μπορώ να κάνω για να έχω απαλλαγή από τον ΟΑΕΕ; Και οταν τα παιδιά μου γίνουν 18 ετών θα είμαστε τρία άτομα για ένα ταξί ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ ξεχωριστα ο καθένας; Τι να κάνω σας παρακαλώ;».

Απαντάει η δικηγόρος παρ’ εφέταις, κυρία Όλγα Σαββίδου

Αγαπητή Φίλη,

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες όλων των ειδικοτήτων ασφαλίζονται πλέον υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ, χωρίς τη δυνατότητα απαλλαγής και επιλογής έτερου Ταμείου Ασφάλισης.
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον στην φορολογική σας δήλωση εμφανίζεστε ως ιδιοκτήτης ταξί και έχετε έσοδα από αυτό, οφείλετε εκ του νόμου να καταβάλλετε και τις αντίστοιχες εισφορές στον ΟΑΕΕ.

Σχετικά με το ερώτημα που αφορά τα τέκνα σας, εννοείται ότι αν γίνετε και οι τρεις σας ιδιοκτήτες του ταξί, θα καταβάλλετε υποχρεωτικά εισφορές στον ΟΑΕΕ.
Ωστόσο, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να μεταβιβάσετε τα μερίδια σας, είτε σε έναν από τους τρεις σας, ο οποίος θα ασχοληθεί με την εκμετάλλευση του εν λόγω ταξί και θα εισπράττει τα έσοδα, είτε σε κάποιο τρίτο πρόσωπο, εφόσον εσείς δεν ενδιαφέρεστε ή δεν δύναστε ν’ ασχοληθείτε και να δημιουργήσετε μία «κοινωνία κληρονόμων» η οποία και να εκμεταλλεύεται το ταξί.

Δικηγορικό Γραφείο
Όλγας Σαββίδου και Συνεργατών
Αγίου Σπυρίδωνος 21, T.K. 18535, Πειραιάς (6ος όροφος)
Τηλέφωνα: 210 4221371
Email: info@lawsavvidou.gr
Web: http://lawsavvidou.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!