Θα μπορέσω να εμπιστευτώ ξανά μετά το διαζύγιο;

0

Όταν πήρα διαζύγιο, η ιδέα του να βγω με κάποιον άλλον, με τρόμαζε. Ο πρώην άντρας μου, μου έλεγε ψέμματα επί ένα χρόνο στον οποίο διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση αλλά δεν ήταν τόσο η σχέση που με πλήγωσε, όσο η κοροϊδία. Διότι όταν το ανακάλυψα αι τον ρώτησα, αρνούνταν τα πάντα και μόνο όταν πήγαμε σε σύμβουλο γάμου, μου είπε όλη την αλήθεια. Διότι ο σύμβουλος γάμου γνώριζε για την εξωσυζυγική του σχέση και του ήταν δύσκολο να συνεχίσει να μου λέει ψέμματα μπροστά του. Παρ’ όλο που αυτά συνέβησαν πρίν 10 χρόνια, κάθε φορά που τα σκέφτομαι, αναστατώνομαι.

Στην αρχή δεν αναρωτήθηκα αν θα μπορέσω να εμπιστευτώ ξανά, διότι αφοσιώθηκα στα παιδιά οπότε έτσι κι αλλιώς δεν ήμουν ανοιχτή στο να βγαίνω και να κάνω πράγματα για μένα. Είχα δύο παιδιά να μεγαλώσω και δεν είχα χρόνο.

Ύστερα όμως, άρχισα να έχω ανάγκη τη συντροφικότητα. Κάποιον να με βγάζει έξω, να πηγαίνουμε για φαγητό και για ποτό, να γελάμε και φυσικά σεξ! Υπήρχαν φίλοι και γνωστοί που κατά καιρούς προσφέρονταν να μου γνωρίσουν ελεύθερους φίλους τους ή συναδέλφους, άντρες που τους άρεσα και άρεσαν και σε μένα. Αλλά τι θα γινόταν αν ήταν και εκείνοι άπιστοι; Τι θα γινόταν αν έλεγαν ότι είναι πιστοί και τελικά δεν ήταν; Πώς θα έπαιρνα ένα τέτοιο ρίσκο χωρίς να πληγωθώ;

Τότε όλα συνέβησαν φυσιολογικά. Είχαμε πάει για ορειβασία με μία ομάδα γυναικών στην οποία είχα γραφτεί ώσπου ο αρχηγός της ομάδας, μου ζήτησε να βγούμε. Μου άρεσε η παρέα του και πρίν καλά καλά το σκεφτώ είπα «Ναι». Βγαίναμε για περίπου ένα χρόνο όταν μου ζήτησε να πάω να μείνω μαζί του στο βουνό. Πήρα τα παιδιά μαζί μου και το τόλμησα. Όταν χωρίσαμε, τα παιδιά χάρηκαν που θα γύριζαν πίσω στη παλιά τους γειτονιά και εγώ ανακουφίστηκα που μεν χωρίσαμε αλλά όχι επειδή με απάτησε ή μου είπε ψέμματα. Ο χωρισμός αυτός, δεν επηρέασε την εύθραυστη εμπιστοσύνη μου, απέναντι στο αντίθετο φύλο.

Μετά από αυτό, σταμάτησα να πιστεύω ότι οι επόμενοι σύντροφοι στη ζωή μου θα ήταν οπωσδήποτε άπιστοι και ψεύτες αλλά και πάλι, δεν ήταν εύκολο να το πιστέψω 100%. Με τον καιρό συνειδητοποίησα ότι το θέμα της εμπιστοσύνης, είχε να κάνει περισσότερο με εμένα παρά με οποιονδήποτε άντρα επέλεγα. Η λέξη «διαλογή» ήταν και η λέξη κλειδί. Στο χέρι μου ήταν να κάνω σωστή επιλογή χρησιμοποιώντας τη σοφία του παρελθόντος. Είχα την ικανότητα να διακρίνω ποιος πραγματικά ενδιαφέρονταν για μένα; Μήπως με έλκυαν οι επιφανειακοί άνθρωποι; Δεν ήμουν σίγουρη.

Μου πήρε πολύ χρόνο και ενδοσκόπηση να αρχίσω να προσέχω τη συμπεριφορά των άλλων, πιο σχολαστικά. Επέλεγα τις γυναίκες φίλες μου, από το ποιες ήταν και πώς συμπεριφέρονταν και έπρεπε να μάθω να κάνω το ίδιο και για τους άντρες. Παρακάτω θα δείτε τι μπορείτε να κάνετε, για να ανακτήσετε την εμπιστοσύνη σας στο άλλο φύλο, μετά το διαζύγιο.

Ανάρρωση
Είναι σημαντικό να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας να αναρρώσει. Μπαίνοντας αμέσως σε μια καινούρια σχέση δεν είναι ό,τι καλύτερο. Μην ανησυχείτε ότι δεν θα γνωρίσετε ποτέ κανέναν ή ότι δεν θα ερωτευτείτε ξανά. Περάστε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας, με ανθρώπους που σας κάνουν να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας. Φροντίστε τη φυσική και πνευματική σας κατάσταση και ξεκουραστείτε. Περιποιηθείτε τον εαυτό σας με υπομονή και συμπόνοια. Το να ξεπεράσετε ένα κακό διαζύγιο μπορεί να σας πάρει μήνς ή και χρόνια. Μην βάλετε στον εαυτό σας χρονικά όρια και προθεσμίες στις οποίες δεν θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε.

Λάθη του παρελθόντος
Παρ’ όλο που μπορεί να βλέπετε τον γάμο σας ως μια τεράστια αποτυχία στη ζωή σας και πραγματικά παλεύετε να αντιμετωπίσετε τα επακόλουθα του διαζυγίου, μπορείτε να κάνετε το διαζύγιο μια χρήσιμη εμπειρία. Βλέποντας τα θετικά σημεία της προηγούμενης σχέσης σας, μπορείτε να πάρετε σημαντικά μαθήματα για τις σχέσεις, το γάμο, την αγάπη και την εμπιστοσύνη. Σκεφτείτε γιατί τελείωσε ο γάμος σας και τι θέση είχε η εμπιστοσύνη μέσα σε αυτόν. Για παράδειγμα, αν ο πρώην σύζυγος σας απατούσε και αυτό οδήγησε σον χωρισμό, σκεφτείτε για ποιο λόγο έκανε εξωσυζυγική σχέση εξ αρχής. Ίσως να υπήρχε έλλειψη υγιούς επικοινωνίας, σεβασμού ή σωματικής οικειότητας μέσα στο γάμο σας. Μια μικρή αναζήτηση μέσα σας, θα σας βοηθήσει να ωριμάστε ώστε να φτάσετε στο σημείο να εμπιστευθείτε τον επόμενο άνθρωπο στη ζωή σας.

Άγραφο χαρτί
Όταν γνωρίσετε τον επόμενο σύντροφο, εστιάστε στο παρόν και μην αρχίσετε να ψειρίζετε ή να ανησυχείτε λόγω του παρελθόντος. Αποφύγετε να μεταφέρετε τα συναισθήματά σας για τον πρώην σύζυγο, στις μελλοντικές σας σχέσεις διότι η προδοσία και ο πόνος που βιώσατε στον γάμο σας, δεν έχει καμία σχέση με το νέο πρόσωπο της τωρινής σας ζωής. Όταν πιάσετε τον εαυτό σας να κάνει αρνητικές σκέψεις, υπενθυμίστε του ότι κάνετε μια ολοκαίνουρια αρχή που σας δίνει την ευκαιρία να γίνετε ευτυχισμένοι στον έρωτα.

Επαγγελματική καθοδήγηση
Εάν παλεύετε να αντιμετωπίσετε το διαζύγιο ή αν ο πρώην σύζυγος σας κακοποιούσε και σας χειρίζονταν, μπορεί να χρειαστείτε τη βοήθεια ενός ειδικού ο οποίος θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις για μια υγιής και χαρούμενη σχέση βασισμένη στην αγάπη και στην εμπιστοσύνη.

Σήμερα είμαι σε μια σχέση ζωής και δεν το λέω ελαφρά τη καρδία, αλλά είναι κάτι που πιστεύουμε και οι δύο. Όλη η δουλειά που έκανα με τον εαυτό μου στο κομμάτι της εμπιστοσύνης, δηλαδή στο πώς θα ξεχώριζα τους αξιόπιστους ανθρώπους και τελικά πώς θα εμπιστευόμουν τον εαυτό μου, άξιζε τον κόπο. Είναι βασικό για έναν άνθρωπο μετά το διαζύγιο να εξετάζει τα λάθη του και να παροτρύνει τον εαυτό του να ξαναπροσπαθήσει σε νέες βάσεις, ειδάλλως είτε θα κάνει το ίδιο λάθος ξανά και ξανά είτε θα παραιτηθεί από τη ζωή και τον εαυτό του, και το νόημα του διαζυγίου δεν είναι αυτό. Το νόημα του διαζυγίου είναι «χωρίζω για να ζήσω καλύτερα» και «καλύτερα» σημαίνει εξελίσσομαι.

Πηγές: huffingtonpost.com και http://everydaylife.globalpost.com/