Πρόσφατο διαζύγιο: Το «στίγμα» που διώχνει τις γυναίκες!

0

«Πρίν λίγους μήνες έκανα αίτηση διαζυγίου και περιμένω να εκδοθεί. Η γυναίκα μου κι εγώ έχουμε χωρίσει σωματικά εδώ και 10 μήνες και ψυχικά εδώ και χρόνια. Είδαμε σύμβουλο γάμου πρίν χωρίσουμε κι επειδή δεν είχαμε αποτέλεσμα, αποφασίσαμε όμορφα και συναιεντικά  να προχωρήσουμε σε διαζύγιο. Έχω περάσει από τη διαδικασία της θλίψης και της απώλειας οπότε αισθάνομαι έτοιμος να προχωρήσω ειδικά όταν είχα χωρίσει συναισθηματικά από τη γυναίκα μου, πολλά χρόνια νωρίτερα. Κι ενώ με αυτά τα δεδομένα μέχρι και ο ψυχολόγος μου, μου έχει πεί πως μπορώ να ξεκινήσω να βγαίνω με άλλες γυναίκες, το πρόβλημα είναι ότι κουβαλώ το στίγμα του φρεσκοχωρισμένου που ψάχνει για ριμπάουντ και δεν με εμπιστεύονται. Τι θα γίνει και για πόσα χρόνια θα είμαι στιγματισμένος;  Και γιατι πρέπει να είμαι στιγματισμένος διπλά αν η καινούρια σχέση ή γνωριμία μου με κάποια, δεν παέι καλά; Πώς μπορώ να πείσω μια γυναίκα ότι έχω ξεπεράσει τη πρώην σύζυγο και μπορεί να με εμπιστευθεί;»
Patrick

Αγαπητέ Patrick,

Αυτό ακριβώς το πρόβλημα δείχνει ότι αρκετές φορές δεν γίνεται να κρίνεις κάποιον από μία ταμπέλα και πόσο άσχημο είναι να τον στιγματίζεις πρίν καν τον γνωρίσεις.
Μπορώ να σας πω άπειρες ιστορίες γυναικών που βγήκαν με κάποιον παντρεμένο, σε διασταση ή διαζευγμένο άντρα ο οποίος ήταν νομικά και συναισθηματικά, μη διαθέσιμος. Και επειδή κάτι τέτοιο συμβαίνει πολύ υχνά, οι γυναίκες υπόσχονται στον εαυτό τους πως δεν θα ξαναβγούν με κανέναν που να μην έχει-κατά τα φαινόμενα-ξεκαθαρίσει το τοπίο στη προσωπική του ζωή. Κάτι σαν τον φυλακισμένο που έχει εκτίσει τη ποινή του, έχει αποφυλακιστεί και δεν βρίσκει δουλειά για τα επόμενα 5 χρόνια, ίσως και ποτέ. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του πώς μπορεί το συγκεκριμενο στερότυπο να έχει βάση χωρίς όμως να σημαίνει πως πρέπει να κρίνουμε τους άλλους, πάντοτε βασισμένοι σε αυτό.

Πρέπει οι διαζευγμένοι άντρες να θεωρείστε ρίσκο; Απολύτως, ειδικά αν σας πέταξε έξω από το σπίτι και κοιμάστε εδώ και 2 εβδομάδες στον καναπέ του κολλητού σας ελπίζοντας ότι θα τα ξαναβρειτε με τη γυναίκα σας. Αποτελείτε ρίσκο ακόμη  κι αν έχετε πάρει διαζύγιο και θέλετε να κάνετε μια καινούρια αρχή στη ζωή σας. Κι αυτό είναι ένα κομμάτι που οφείλω να αναγνωρίσω από τη μεριά των γυναικών:  Όχι δεν υπάρχει πρόβλημα αν η καινούρια σας γνωριμία ή σχέση δεν οδηγήσει πουθενά και να ξαναχωρίσετε. Ακριβώς επειδή όπως είπαμε και πιο πάνω είστε… «ξεκαθαρο ρίσκο» απ’ την αρχή!

Αντίθετα με ό,τι λέγεται, αυτό που περιγράφεται ονόμαζεται «ραντεβού», δηλαδή καμία εγγύηση από καμία πλευρά. Το ζήτημα εδώ είναι ότι πολλές γυναίκες δεν θέλουν να εμπλακούν συναισθηματικά με κάποιον που –κοινωνικά τουλάχιστον-θεωρείται εξ ορισμού «επικίνδυνος» ή «αναξιόπιστος». Ένας άντρας που μόλις πήρε διαζύγιο, θεωρείται ότι θέλει λίγο «να βρέξει τα πόδια του στο ποτάμι» όπως λέμε ή να μην κάνει σταθερή σχέση από την αρχή χωρίς όμως αυτό να είναι δεδομένο ή να αποκλείει ότι τα δεδομένα μπορεί στη πορεία να αλλάξουν. Υπάρχει όμως διαφορά μεταξύ το «έτοιμος να βγώ» και «έτοιμος για σχέση». Οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να ανησυχούν αν θέλετε απλώς να βγαίνετε για κανα τρίμηνο και να φύγετε. Πρέπει όμως και να αναγνωρίσουμε ότι σε οποιαδήποτε σχέση κανείς ποτέ δεν μπορει να ξέρει αν μετά από ραντεβού ενός τριών ή 100 μηνών είστε προορισμένοι να περάσετε μαζί το υπόλοιπο της ζωής σας.

Κι αυτό είναι το ρίσκο που σας κάνει «επικίνδυνο» στη γυναικεία ψυχή η οποία από τη φύση της είθισται να ζητάει εγγυήσεις από το άλλο φύλο. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο «αφερέγγυος» φαίνεστε στα γυναικεία μάτια όταν κουβαλάτε μαζί σας κάτι που κοινωνικά, δείχνει έλλειψη εγγύησης από μόνο του!

Όπως προείπα λοιπόν, υπάρχει διαφορά μετά του «είμαι έτοιμος να βγω» και «είμαι έτοιμος για σχέση».  Και το γράμμα σου μου δίνει την αίσθηση ότι ούτε εσύ ο ίδιος ξέρεις ακόμη καθαρά, ποιες είναι οι ανάγκες σου. Αν σου επιτρέπεται να βγαίνεις με άλλες; Φυσικά! Και ειλικρινά οι γυναίκες οφείλουν να σου δώσουν μια ευκαιρία. Ωστόσο εάν κατά τη διάρκεια της νέας γνωριμίας, δείτε ότι απλά ψάχνετε λίγη διασκέδαση και τίποτα περισσότερο, σιγουρευτείτε πως δεν θα επιτρέψετε σε καμία γυναίκα να επενδύσει σε εσάς. Ή απομακρυνθείτε για να βρείτε τη γυναίκα εκείνη που είναι πρόσφατα χωρισμένη όπως εσείς και που δυστυχώς, αλλά ευτυχώς για εσάς, υπάρχουν αρκετές εκεί έξω!

Πηγή: http://www.evanmarckatz.com