Πότε ένας άντρας και μία γυναίκα είναι παραπάνω από φίλοι;

0

Εάν ο/η σύζυγός σας, περνάει πολύ χρόνο με ένα άτομο του αντίθετου φύλου, τότε πιθανόν να πρόκειται για κάτι παραπάνω από μία απλή φιλία. Ο/Η σύζυγός σας, μπορεί να νιώθει ότι αυτό το άτομο τον/την καταλαβαίνει περισσότερο σε σχέση με τη ζωή και τα προβλήματά του/της. Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι αυτής της «φιλίας», δεν παύει να είναι ένα μεγάλο προειδοποιητικό σημάδι που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

Πρίν λίγες μέρες έλαβα ένα email από έναν σύζυγο, του οποίου η γυναίκα τον κατηγόρησε πως την απατούσε «Ποιό είναι το πρόβλημα δεν καταλαβαίνω. Το ότι έχω μια φίλη σημαίνει ότι κερατώνω τη γυναίκα μου;» λέει. Σύμφωνα με τον αναγνώστη, η γυναίκα του δεν θέλει ο ίδιος να έχει γυναίκες-φίλες. Δεν τις θέλει, δεν έχει κοιμηθεί ούτε κοιμάται μαζί τους αλλά είναι φίλοι και η γυναίκα του γνωρίζει την ύπαρξή τους.

Η γυναίκα του νιώθει άβολα με το γεγονός ότι ο άντρας της έχει γυναίκες-φίλες. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, στο μυαλό της αισθάνεται πως δεν είναι σωστό. Αισθάνεται ότι απειλείται από το γεγονός ότι ο άντρας της έχει φίλες αλλά από την άλλη, γιατί αυτός ο άντρας δεν προσπαθεί να καταλάβει τους λόγους που η γυναίκα του νιώθει ότι απειλείται στην ιδέα ότι έχει φίλες;

Προσωπικά δεν βλέπω τίποτα κακό στο να έχει ένας άντρας φίλες ή μια γυναίκα, φίλους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, το λάθος που βλέπω είναι στο γεγονός ότι ο άντρας αυτός, αγνοεί τα συναισθήματα  της γυναίκας του για το θέμα. Η φιλία με άτομα του αντίθετου φύλου μπορεί να είναι ακίνδυνη και πλατωνική από την άλλη όμως, όταν είσαι παντρεμένος/η, η γνώμη του/τη συζύγου σου, πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν.

Πότε λοιπόν μια φιλία ανάμεσα σε άτομα του αντίθετου φύλου, ξεπερνάει τα όρια και γίνεται κάτι παραπάνω;

  • Όταν συζητάτε μαζί του/της, τα προβλήματα στο γάμο σας
  • Όταν κρατάτε τη σχέση με τον/τη φίλο/η σας, μυστική από τον/τη σύζυγο
  • Όταν αρχίζετε να νιώθετε έλξη για τον/τη φίλο/η σας
  • Όταν για υποστήριξη στα προβλήματά σας, στρέφεστε στον/στη φίλο/η και όχι στον/στη σύζυγο
  • Όταν εξαιρείτε τον/τη σύζυγό σας από τη σχέση σας με τον/τη φίλο/η σας
  • Όταν προτιμάτε να περνάτε χρόνο με τον/τη φίλο/η σας
  • Όταν πιστεύετε ότι ο/η φίλος/η, σας καταλαβαίνει καλύτερα από τον/τη σύζυγο

Εάν διαβάζετε αυτό το άρθρο από τη θέση εκείνου/ης που έχει μια στενή φιλία με άτομο του αντίθετου φύλου, τότε σίγουρα έχετε την αίσθηση και την αντίληψη να καταλαβαίνετε πότε μια φιλία ξεπερνάει τα όρια και σημαίνει κάτι παραπάνω. Μπορεί να το αρνείστε στον εαυτό σας αλλά ο/η σύζυγός σας είναι σε θέση να συναισθάνεται ότι υπάρχει πρόβλημα.

Εάν είστε φίλοι με άτομα του αντίθετου φύλου και θέλετε να καθησυχάσετε τον/τη σύζυγό σας, τότε σιγουρευτείτε ότι τον/τη κάνετε μέρος αυτών των σχέσεων, ότι δηλαδή κάνετε πράγματα όλοι μαζί. Μπορεί να ακούγεται απαρχαιωμένο, αλλά όταν δύο άνθρωποι είναι παντρεμένοι, όπως μοιράζεται η κρεβατοκάμαρα, μοιράζονται και οι φιλίες οι οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν εσάς και τον/τη σύζυγό σας μαζί. Εάν για κάποιο λόγο δεν νιώθετε ότι πρέπει ο/η σύζυγός σας να είναι μέρος αυτής της φιλίας, ίσως πρέπει να αναρωτηθείτε ποιο είναι το αληθινό σας κίνητρο που έχετε αυτή τη φιλία στη ζωή σας.

Cathy Meyer
Εκπαιδεύτρια γάμου και διαζυγίου
http://divorcesupport.about.com/