Πόσο αξίζεις;

0

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση εξαρτάται πάντα από το ποιόν ρωτάτε όπως και από το βάρος που δίνετε στις απόψεις και στις προσδοκίες των άλλων. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει ελάχιστα να βασιστείτε στις απόψεις και στις προσδοκίες των άλλων και πολύ περισσότερο στις δικές σας. Κι αυτή η λογική είναι λίγο δύσκολη να τη συλλάβει κανείς όταν είναι σε μια μακροχρόνια σχέση ή γάμο και ακόμη πιο δύσκολο να τη θυμάται και να την εφαρμόζει στην καθημερινότητά του.

Παρ’ όλο που η ταινία «Pretty Woman” ήταν φανταστική, η ατάκα της Julia Roberts «Το σκάρτο πιστεύεται ευκολότερα», είναι αληθινή. Είτε είστε σύζυγοι, γονείς ή παιδιά, σε όποια θέση κι αν βρίσκεστε, σε περίπτωση που η αξία σας υποτιμάται, συμβαίνει επειδή εσείς το επιτρέψατε. Εάν εσείς δεν πιστεύετε ότι αξίζετε σεβασμό, πώς περιμένετε από τους άλλους να σας σεβαστούν; Εάν επιτρέπετε στα παιδιά σας, στο σύντροφο ή στους φίλους να σας μιλάνε με υποτιμητικό τρόπο, γιατί να μην το κάνουν;

Η ζωή είναι δύσκολη το ίδιο και οι σχέσεις. Σε κάθε μακροχρόνια σχέση, οι άνθρωποι έχουν τις καλές και τις κακές τους φάσεις. Εάν ο/η σύζυγος ή σύντροφος, σας μειώνει ενώ βρίσκεστε ήδη σε μια κακή φάση του εαυτού σας, τότε δύσκολα θα γυρίσετε πάλι πίσω στην καλή.

Τη πρώτη φορά που έμεινα έγκυος, πήρα 25 κιλά. Ήμουν τεράστια και παραπονιόμουν συνέχεια στον άντρα μου ότι είμαι χοντρή. «Δεν είσαι χοντρή, είσαι έγκυος» μου έλεγε. «Όταν γεννήσεις, θα τα χάσεις».

Αν και μου πήρε αρκετό καιρό, πράγματι είχε δίκιο και τα έχασα. Όμως τι θα γινόταν αν μου έλεγε ότι ναι ήμουν χοντρή και έπρεπε να πάω σε διαιτολόγο αμέσως μόλις γεννούσα; Αποκλείεται να μην πληγωνόμουν και η αυτό-εκτίμησή μου θα δεχόταν ανεπανόρθωτο χτύπημα.

Ως δικηγόρος, βλέπω σε καθημερινή βάση τι επίδραση έχουν οι αρνητικές λέξεις και πράξεις του συζύγου στη σύζυγο και το αντίστροφο φυσικά. Το γεγονός ότι το ζευγάρι αποφάσισε από κοινού, ο ένας να μείνει στο σπίτι να μεγαλώσει τα παιδιά και ο άλλος να δουλέψει, ξαφνικά ξεχνιέται. Αντιθέτως, ο σύζυγος που εργάζεται παραπονιέται ότι η σύζυγος τεμπελιάζει στο σπίτι και δεν καταλαβαίνει πως είναι να δουλεύεις και ξαφνικά, η σύζυγος, αρχίζει να απολογείται που δεν εργάζεται. Αντίστοιχα, η σύζυγος που μένει στο σπίτι για να μεγαλώσει τα παιδιά, κατηγορεί τον εργαζόμενο σύζυγο, ότι δουλεύει συνέχεια και-ενώ εργάζεται ακριβώς για να μην λείψει τίποτα στην οικογένειά του-ότι δεν ενδιαφέρεται για την οικογένειά του! Ο εργαζόμενος σύζυγος, αισθάνεται σαν να μην κάνει τίποτα σωστό και ότι τελικά ο ρόλος του στο σπίτι, είναι εντελώς άχρηστος.

Φανταστείτε πόσο διαφορετικά θα ένιωθαν οι άνθρωποι, αν τους έλεγαν συνέχεια πόσο όμορφοι είναι, πόσο τους εκτιμάνε και πόσο τους αγαπάνε. Παρ’ όλο που αυτές οι λέξεις δεν ειπώνονται κάθε μέρα, μην πουλάτε τον εαυτό σας για ψίχουλα διότι αυτές οι λέξεις θα έπρεπε να είναι ο κανόνας στη ζωή μας και όχι η εξαίρεση. Τις αξίζετε και χρειάζεται να θυμάστε όλα τα υπέροχα πράγματα του εαυτού σας ακόμη κι αν οι γύρω σας τα ξεχνούν!

Πηγή: Huffingtonpost.com