Έχουν οι μονογονείς, κοινωνική ζωή;

0

Παρά τον περιορισμένο κύκλο των γνωριμιών σας λόγω έλλειψης χρόνου,  φόβου για το άγνωστο ή περιθωριοποίησης από τους άλλους, μπορείτε να ξεπεράσετε αυτά τα ζητήματα και να ανακαλύψετε ξανά τι σημαίνει κοινωνική ζωή!

Εξαφανίστε κάθε σκέψη που σας κάνει να αισθάνεστε ένοχοι για κάθε δευτερόλεπτο ελεύθερου χρόνου. Είναι φυσιολογικό και υγιές να θέλετε να κοινωνικοποιηθείτε και να μοιραστείτε τα ενδιαφέροντά σας με άλλους, χωρίς να έχετε πάντα και παντού μαζί σας, τα παιδιά σας. Εάν δεν πείθεστε, σκεφτείτε τα οφέλη που απορρέουν από αυτό,  όπως είναι το να γεμίζετε τις μπαταρίες σας, να έχετε χρόνο να ανακαλύψετε τα ταλέντα και τα θετικά στοιχεία του εαυτού σας που είχατε ξεχάσει και να συνδέεστε ξανά με ανθρώπους που είχαν χαθεί από το προσκήνιο.

Η μόνιμη δικαιολογία ότι προτιμάτε να είστε με τα παιδιά όλη την ώρα από το να έχετε χρόνο για εσάς, είναι κάτι που πρέπει να σας χτυπήσει καμπανάκι. Μπορεί να έχετε πείσει τον εαυτό σας ότι η κοινωνική ζωή δεν είναι αυτό που χρειάζεστε αλλά δεν είναι και υγιές για τα παιδιά σας να έχουν μόνο εσάς ως κύρια πηγή φιλίας και στήριξης στη ζωή τους. Μπορεί να μην θέλετε να κοινωνικοποιηθείτε εσείς και να θέλουν εκείνα. Η κοινωνικοποίηση των παιδιών με άλλους ανθρώπους εκτός σχολείου, θα τα ωφελήσει σημαντικά και εσείς θα ωφεληθείτε καθώς θα μάθετε ξανά πως είναι να συναναστρέφεστε με άλλους.  Εάν γνωρίζετε κάποιον που θεωρεί πως  το να θέλετε να γνωρίσετε νέους ανθρώπους για σχέση, είναι κάτι εγωιστικό εκ μέρους σας, τότε καλό είναι να τον διαγράψετε από τις επαφές σας. Εάν αυτός ο κάποιος είναι μέλος της οικογένειάς σας, εξηγήστε του ότι είστε αρκετά υπεύθυνοι για να αποφασίζετε μόνοι σας και μην του επιτρέψετε να συνεχίσει. Μπορείτε και χωρίς τη φαντασία αρνητικών, πιεστικών και επικριτικών ανθρώπων στη ζωή σας!

Πολλοί μονογονείς αισθάνονται ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να οργανώσουν την κοινωνική τους ζωή, διότι αυτό συνεπάγεται και το να στηρίζονται σε άλλους. Δεδομένου ότι οι μονογονείς τείνουν να παίρνουν  τα πάντα στους δικούς τους ώμους, το να ζητάνε βοήθεια πέρα από μια ώρα ανάγκης, τους κάνει να νιώθουν ότι υπερβαίνουν τα όρια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να δεχτείτε ότι μερικές φορές έχετε ανάγκη τη βοήθεια των άλλων για τη φροντίδα των παιδιών σας χωρίς αυτό να συνεπάγεται πως είστε ανεπαρκείς. Το να απολαμβάνετε τον εαυτό σας είναι καλό και δεν σημαίνει ότι δεν είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε τη ζωή μόνοι σας.  Υπάρχουν πάντα άνθρωποι πρόθυμοι να βοηθήσουν εφόσον είστε πρόθυμοι να ρωτήσετε – μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια όταν χρειάζεστε ένα διάλειμμα. Μερικές πρακτικές προσέγγισης, μπορεί να είναι οι εξής:

Σκεφτείτε ποιος μπορεί να κρατήσει για λίγο τα παιδιά σας. Έχετε οικογένεια ή φίλους στους οποίους μπορείτε να βασιστείτε; Είναι οι γείτονες ή άλλοι μονογονείς που ξέρετε, μια εναλλακτική; Εάν γίνεται στη περίπτωσή σας, μπορούν τα παιδιά να περνάνε λίγο περισσότερο χρόνο και με τον άλλον γονέα.

Εάν δεν γίνεται σκεφτείτε το ενδεχόμενο της μπέιμπι σίτερ. Μπορεί να κοστίζει αλλά μπροστά στην ηρεμία σας και στην ανάγκη σας για ξεκούραση, το ποσό δεν είναι τόσο μεγάλο, ειδικά αν δεν έχετε κανέναν απολύτως στον οποίο μπορείτε γενικότερα να βασιστείτε.Εναλλακτικά, μπορείτε να ανταλλάξετε μπέιμπι σίτινγκ με κάποιον άλλον μονογονέα, φυλώντας ο ένας τα παιδιά του άλλου, ανάλογα με το πότε έχει κανονίσει ο κάθε ένας από εσάς να βγεί. Αυτό μπορεί να σας ξαλαφρώσει από την έννοια ότι γίνεστε βάρος σε κάποιον και είναι και μια ευκαιρία για τα παιδιά σας, να γνωρίσουν και άλλα παιδιά εκτός σχολείου. Επίσης αυτή μπορεί να είναι και η αρχή μιας δυνατής φιλίας με τον άλλον μονογονέα, ο οποίος μπορεί να σας χρειαστεί σε μία ώρα ανάγκης, εάν π.χ. πρέπει να μεταφερθείτε στο νοσοκομείο. Το δέσιμο με κάποιον που βρίσκεται στην ιδια θέση με εσάς, είναι σημαντικό όχι μόνο για κοινωνικούς και πρακτικούς λόγους, αλλά και για συναισθηματικούς.

Προγραμματίστε το χρόνο σας

Μπορεί να ακούγεται κλισέ αλλά η κοινωνική ζωή δεν έρχεται από μόνη της αν δεν την επιδιώξετε και δεν τη σχεδιάσετε για να σας συμβεί. Καθίστε και σκεφτείτε πότε θέλετε χρόνο για να βγείτε, ανάλογα με το πού θέλετε να πάτε. Μια φορά την εβδομάδα; Μια φορά τον μήνα; Εξαρτάται από εσάς και από το πώς νιώθετε. Αυτό που δεν πρέπει να κάνετε είναι να το αναβάλλετε για του χρόνου. Ο σχεδιασμός βοηθάει να θέσετε στόχους, να συναντήσετε άλλους ανθρώπους και να μαζέψετε έστω και λίγα χρήματα.

Χαμηλώστε τον οικιακό σας πήχη

Καθαρίστε το σπίτι αντί να προσπαθείτε να το κάνετε σούπερ καθαρό. Ξεσκονίστε τα έπιπλα,  αντί να «χτενίζετε» και τη παραμικρή γωνίτσα. Σιδερώστε αντί να προσπαθείτε να κάνετε τη τέλεια τσάκιση. Αναθέστε στα παιδιά σας μερικές δουλειές του σπιτιού ππου να ταιριάζουν με την ηλικία τους. Όταν οι δουλειές  του σπιτιού γίνονται αρκετά καλά και όχι τέλεια και όταν σε αυτές συμμετέχουν και τα παιδιά, τότε σημαίνει περισσότερος ελεύθερος  χρόνος για εσάς.

Μόνιμα φορτωμένο πρόγραμμα
Μήπως έχετε πολύ φορτωμένο πρόγραμμα αυστηρά εστιασμένο στη δουλειά και στις δραστηριότητες των παιδιών, επειδή φοβάστε τις στιγμές της μοναξιάς; Εάν αυτό είναι το θέμα σας, δείτε τις στιγμές αυτές σαν την ευκαιρία σας να ξανοιχτείτε και να αποκτήσετε καινούριες αναμνήσεις από την κοινωνική σας ζωή!

Επιλέξτε προσιτές δραστηριότητες

Είναι πολύ πιθανό το οικονομικό να σας προβληματίζει έντονα και να ανησυχείτε όταν ξοδεύετε χρήματα για τις εξόδους σας αντί για τους λογαριασμούς ή τα ρούχα των παιδιών. Ωστόσο, με προσεκτικό προγραμματισμό και υπεύθυνες επιλογές, μπορείτε να βγείτε χωρίς πολλά λεφτά. Ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε σύμφωνα πάντα με τα ενδιαφέροντα και τη τσέπη σας, είναι: 

Να επισκεφθείτε ένα μουσείο. Ανάλογα με το πού μένετε, κάποιες κατηγορίες πολιτών έχουν μειωμένο ή δωρεάν εισιτήριο.

Να επισκεφθείτε ένα πάρκο για να κάνετε πικ νίκ ή τζόκινγκ με κάποιο φίο ή φίλη που έχετε να δείτε καιρό.

Να βγείτε για χορό
Ο χορός είναι ένας προσιτός τρόπος διασκέδασης και ιδανικός για να περάσετε καλά με τους φίλους σας ή για να γνωρίσετε νέους ανθρώπους. Εάν αποφεύγετε να πίνετε πολύ, θα περάσετε καλά σώζοντας παράλληλα την υγεία αλλά και τη τσέπη σας.

Να γευματίσετε φθηνά

Επισκεφθείτε την καφετέρια της περιοχής σας ή χρησιμοποιήστε κουπόνια για να παραγγέλνετε φθηνό φαγητό, όπως για παράδειγμα μέσω της υπηρεσίας Cosmote που σας προσφέρει μεγάλες εκπτώσεις για παραγγελίες από καταστήματα διανομής πίτσας ή για φαγητό σε επιλεγμένες καφετέριες.

Να παρακολουθήσετε μαθήματα ή σεμινάρια

Το να παρακολουθείτε σεμινάρια ή μαθήματα για οποιοδήποτε θέμα σας ενδιαφέρει, είναι επιμορφωτικό και κοινωνικό. Γνωρίζετε νέους ανθρώπους και μοιράζεστε το ενδιαφέρον σας για μία τέχνη ή δραστηριότητα. Μπορείτε να γραφτείτε σε μαθήματα ξένης γλώσσας ή σε σεμινάρια πλεξίματος, ραπτικής, μαγειρικής ή συγγραφής.

Να γυμναστείτε
Η γυμναστική εκτός από την υγεία σας, θα ωφελήσει και τον ευρύτερο κοινωνικό σας κύκλο. Είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να χαλαρώσετε και ταυτόχρονα να σφίξετε το σώμα σας.

Να πάτε σινεμά ή να παρακολουθήσετε μία θεατρική παράσταση
Βρείτε φθηνά εισιτήρια για «ακριβές» παραστάσεις ή ταινίες στον κινηματογράφο. Πολλά θέατρα για παράδειγμα, προσφέρουν μισή τιμή στο εισιτήριο εάν παρακολουθήσετε τη παράσταση τη Τετάρτη ενώ η υπηρεσία της Cosmote, παρέχει κάτι αντίστοιχο εδώ.

Να επισκεφθείτε τη δημοτική βιβλιοθήκη
Επισκεφθείτε τη βιβλιοθήκη του δήμου σας και καθίστε να διαβάσετε το αγαπημένο σας βιβλίο πίνοντας ήσυχοι το καφέ σας μακριά από τα παιδιά. Θυμηθείτε για λίγο τη καθημερινότητά  σας πρίν γίνετε γονιός, δεν είναι κακό!

Να δείτε βιτρίνες
Πηγαίνετε στο αγαπημένο σας εμπορικό και δείτε βιτρίνες. Μπορεί να βρείτε μια ευκαιρία που σας ενδιαφέρει ή απλώς να αλλάξετε παραστάσεις.

Να διασκεδάσετε με τα παιδιά σας

Εάν δεν υπάρχει κανένας τρόπος να βγείτε μόνοι σας χωρίς τα παιδιά, πάρτε τα μαζί σας και βοηθήστε τα να κοινωνικοποιηθούν.Μπορείτε να πάτε σε πολλά μέρη και να περάσετε καλά όλοι μαζί, σε ώρες κατάλληλες για εκείνα και όχι πολύ αργά το βράδυ. Μπορείτε να επισκεφθείτε όλα τα μέρη που αναφέραμε παραπάνω ή να κάνετε κάτι εντελώς ελεύθερο όπως το να πάτε στη παιδική χαρά, να κάνετε βόλτα με ποδήλατα  ή να περπατήσετε μαζί σε έναν εμπορικό δρόμο και να χαζέψετε βιτρίνες ή θέατρο δρόμου!

Να περάσετε όλοι μαζί ένα Σαββατοκύριακο στην εξοχή
Δεν χρειάζεται να βγάλετε αεροπορικά ή ακτοπλοικά εισιτήρια. Μπορείτε να πάτε σε κάποιο χωριό μία με μιάμιση ώρα μακριά από τη πόλη σας ή να επισκεφθείτε συγγενείς που ζούν εκτός πόλης και μπορούν να σας φιλοξενήσουν. Θα αναζωογονηθείτε, θα συναντήσετε παλιούς φίλους ή θα κάνετε καινούριους και θα χαρίσετε αξέχαστες αναμνήσεις στα παιδιά χωρίς να σπάσετε τον κουμπαρά σας!

Να δικτυωθείτε
Μιλήστε με άλλους μονογονείς μέσω διαδικτύου και μοιραστείτε τις εμπειρίες σας. Οι πιο «παλιοί» θα σας βοηθήσουν με σημαντικά tips είτε αυτά αφορούν επιδόματα ή τα δικαιώματά σας είτε το μεγάλωμα των παιδιών. Πάνω από όλα όμως είναι η αφετηρία νέων φιλικών σχέσεων που μπορείτε να συνεχίσετε και να εξελίξετε και εκτός ίντερνετ. Ή μπορείτε να οργανώσετε ένα πάρτυ μόνο για μονογονείς και να γνωρίσετε ακόμη περισσότερο κόσμο με κοινά ενδιαφέροντα.

Extra Tips
-Το κινητό τηλέφωνο είναι πολύ σημαντικό για εσάς και είναι ο μόνος τρόπος να είστε προσβάσιμοι ανά πάσα ώρα. Μπορεί να θεωρείται αγένεια να είστε συνέχεια από πάνω ενώ βρίσκεστε έξω και διασκεδάζετε ή μιλάτε με φίλους, αλλά η περίπτωσή σας είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Το κινητό τηλέφωνο για τον μονογονέα δεν είναι έλλειψη καλών τρόπων, αλλά είδος πρώτης ανάγκης.
-Εάν οι φίλοι σας διασκεδάζουν κάθε τρείς και λίγο πιθανόν να μην είναι μονογονείς, ούτε καν γονείς. Είτε είστε μονογονείς είτε όχι, με την άφιξη των παιδιών το πάρτυ σταματά. Εάν νιώθετε ότι είστε εκτός παρέας, να ξέρετε πως δεν είστε οι μόνοι που αισθάνεστε έτσι.
-Σαν δώρο για τα γενέθλια ή τη γιορτή σας, μπορείτε να ζητήσετε ελεύθερο χρόνο όπως για παράδειγμα, τη φύλαξη των παιδιών. Ένα τέτοιο δώρο δεν πιάνει μία, μπροστά σε ένα φουλάρι ή καινούριο πορτοφόλι!
-Και μην ξεχνάτε να είστε ευθείς και ειλικρινείς από τη πρώτη στιγμή: Εάν γνωρίσετε κάποιον/α και το πράγμα πηγαίνει περισσότερο στο ερωτικό παρά στο φιλικό, φροντίστε να τον/την  ενημερώσετε εγκαίρως ότι είστε μονογονέας. Μπορεί η άλλη πλευρά να μην θέλει παιδιά, οπότε δεν υπάρχει λόγος να χάνετε το χρόνο σας. Επιπλέον, θα ήταν αρκετά βοηθητικό αν αυτός/ή που γνωρίσατε έχει ήδη παιδιά από άλλο γάμο διότι είναι πιο πιθανό να κατανοήσει τη θέση σας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να περιορίσετε τις επιλογές ή τις δυνατότητές σας.