Θέλω λίγο χρόνο

0

Τρείς λέξεις που μπορεί να σας πεί ο/η σύντροφος ή ο/η σύζυγός σας και να σας κάνουν ράκος. Είναι τρείς λέξεις που ποτέ δεν περιμένατε να ακούσετε και σε πολλούς ανθρώπους, πυροδοτούν την ανασφάλεια, το φόβο, τη λύπη ή ακόμη και την άμυνα. Και σίγουρα σας κάνουν να ανησυχείτε ότι σιγά σιγά έρχεται η αρχή του τέλους.

Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος για αυτά που νιώθετε αλλά με το να είστε προσεκτικοί με τον εαυτό σας και τον τρόπο που αντιδράτε στο άκουσμα των λέξεων, έχετε περισσότερες πιθανότητες να περάσετε την όλη διαδικασία με το κεφάλι ψηλά. Τι πρέπει να κάνετε; Δοκιμάστε τις συμβουλές μας και πείτε μας αν στη περίπτωσή σας είχαν αποτέλεσμα ή τι κάνατε εσείς σε αντίστοιχη περίπτωση!

1. Πάρτε το κυριολεκτικά
Ο/Η σύντροφός σας, σας λέει ότι χρειάζεται κάτι επομένως ήρθε η ώρα να τον/την ακούσετε. Δεν σας επιτίθεται, σας ζητάει αυτό που χρειάζεται άρα το θέμα δεν είστε εσείς αλλά εκείνος/η. Κάντε λοιπόν ό,τι καλύτερο περνάει από το χέρι σας να το ερμηνεύσετε και να μην το πάρετε προσωπικά. Θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα επίπεδο για όσο διάστημα χρειαστεί.

2. Ζητήστε διευκρινίσεις
Τι εννοεί όταν λέει ότι χρειάζεται χρόνο; Χρειάζεται μισή ώρα ή τρείς εβδομάδες; Θέλει να χωρίσετε; Τι σημαίνει αυτό για τη σχέση σας, θα είστε ελεύθεροι το συγκεκριμένο διάστημα να βγαίνετε με άλλους;  Θέλει να επικοινωνείτε όσο είναι αποστασιοποιημένος/η ή δεν θέλει καμία επαφή; Συζητήστε για τα άμεσα σχέδια που είχατε κάνει πρίν σας ζητήσει χρόνο, πώς αλλάζει αυτή του/της η απόφαση τα σχέδιά σας; Θέλει να κάνετε κάτι συγκεκριμένο όσο εκείνος/η παίρνει το χρόνο του/της; Αυτές οι διευκρινίσεις θα σας καθησυχάσουν και θα σας δώσουν τις απαντήσεις που χρειάζεστε για να νιώσετε πιο ασφαλείς.

3. Να είστε ξεκάθαροι
Είναι σημαντικό να είστε ξεκάθαροι στο τέλος της συζήτησης. Πώς νιώθετε; Τι θέλετε; Μιλήστε στο/στη σύντροφό σας με ειλικρίνεια και ευθύτητα. Τι θέλετε να γνωρίζει πρίν ξεκινήσετε να είστε χωριστά για λίγο ή περισσότερο; Η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη τακτική σε αυτή τη περίπτωση.

4. Μείνετε σταθεροί
Μείνετε σταθεροί, ειλικρινείς, καλοπροαίρετοι και δυνατοί. Θυμηθείτε ότι ακόμη κι αν αυτό, σας προκαλεί λύπη ή ανησυχία, θα το ξεπεράσετε και η συμπεριφορά που θα επιλέξετε τις δύσκολες στιγμές, θα έχουν αντίκτυπο στη μελλοντική πορεία της σχέσης ή του γάμου σας. Εάν αρχίζετε να νιώθετε «πνιγμένοι», πάρτε βαθιές ανάσες και μείνετε συγκεντρωμένοι. Μπορείτε να επιστρέψετε στη συζήτηση αργότερα.

5. Σεβαστείτε τα όριά του/της
Εάν σας πεί ότι δεν θέλει να του/της στέλνετε μηνύματα, μην το κάνετε. Εάν χρειάζεται δύο εβδομάδες, σεβαστείτε την επιθυμία του/της για δύο εβδομάδες. Μην πάτε μέχρι το σπίτι που μένει αργά το βράδυ και μην τον/τη συναντήσετε «τυχαία» εκεί που εργάζεται. Θέστε ξεκάθαρες παραμέτρους σε ό,τι αφορά τη χρήση του facebook για να μην ξημεροβραδιάζεστε κοιτώντας τον τοίχο του/της ή τις δραστηριότητές του/της στα social media. Όποτε νιώθετε την ανάγκη να τον/τη κατασκοπεύσετε, καταφύγετε στους φίλους σας, πάρτε τους τηλέφωνο ή βγείτε μαζί τους. Ή ασχοληθείτε περισσότερο με τα παιδιά που έτσι κι αλλιώς, ειδικά τώρα σας έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Είναι δύσκολο να μην υποκύψετε στο «πειρασμό» να επικοινωνήσετε, αλλά μόνο έτσι θα βοηθήσετε εσάς και τα παιδιά σας.

6. Φροντίστε τον εαυτό σας και τα παιδιά σας
Εκμεταλλευτείτε το διάστημα αυτό για επαφή με αγαπημένα πρόσωπα όπως είναι οι γονείς σας, οι φίλοι ή οι συγγενείς σας. Τις στιγμές που νιώθετε μόνοι, να είστε καλοί με τον εαυτό σας. Κάντε μια βόλτα, ένα ζεστό μπάνιο, πάρτε τα παιδιά και πηγαίνετε για φαγητό όλοι μαζί. Μπορείτε επίσης αν νιώθετε πραγματικά πολύ πιεσμένοι και αδυνατείτε να κάνετε ακόμη και τα απλά-καθημερινά, να επισκεφθείτε έναν ειδικό και να μιλήσετε για όσα νιώθετε και θέλετε. Φερθείτε στον εαυτό σας με καλοσύνη.

Η απόσταση στα ζευγάρια δεν είναι πάντα για κακό. Καμιά φορά οι σχέσεις ή οι γάμοι, βγαίνουν πιο δυνατοί μέσα από αυτή.  Είναι σημαντικό να είστε συμπονετικοί, ειλικρινείς και να φέρεστε με ακεραιότητα ώστε να το ξεπεράσετε μαζί, ακόμη κι αν είστε πρακτικά χώρια για λίγο. Μπορείτε και θα το ξεπεράσετε, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Πηγή: Huffingtonpost.com