Σύζυγος έτοιμος για απόδραση; Τραβήξτε τον μέσα, πρίν να είναι αργά!

1

Περίπου 80% των διαζυγίων είναι μονομερή που σημαίνει ότι ο σύζυγος μπορεί να ζητήσει και να λάβει διαζύγιο παρά την επιθυμία της συζύγου. Από αυτά τα μονομερή διαζύγια ,και βάση της εμπειρίας μου, τολμώ να πω ότι οι περισσότερες σύζυγοι σοκάρονται όταν ο άντρας τις ζητάει να χωρίσουν.

Είναι εύκολο να παραμείνεις αυτάρεσκη ή να υποθέσεις ότι όλα είναι μια χαρά μέσα στον γάμο ενώ στην πραγματικότητα ο σύζυγος κρύβει τα πραγματικά του συναισθήματα. Ωστόσο, ειδικά όταν μιλάμε για τον γάμο, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο οπότε καλό είναι πού και πού να τσεκάρετε ότι εσείς και ο άντρας σας έχετε στα αλήθεια κοινή πορεία. Προτείνω ανεπιφύλακτα στα ζευγάρια, τουλάχιστον 4 φορές τον χρόνο να συζητούν για τον γάμο τους και για άλλα μεταξύ τους θέματα, που ενδέχεται να βάλουν τη σχέση τους σε κίνδυνο. Ανάμεσα σε αυτές τις συζητήσεις, οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε μία υγιή σχέση με τον άντρα σας, θα ενδυναμώσουν τον γάμο σας και θα σας βγάλουν εκτός δικαστικής αίθουσας.

Γενναιοδωρία και καλοσύνη

Πολύ συχνά ακούω ανθρώπους να λένε ότι ο γάμος είναι μια αναλογία 50/50. Ωστόσο δεν είναι. Μερικές μέρες θα δώσετε περισσότερα ή θα συμβιβαστείτε με λιγότερα από όσα ο άλλος, μερικές άλλες θα δώσει περισσότερα ή θα συμβιβαστεί ο άλλος με λιγότερα από όσα εσείς. Το μυστικό για έναν ευτυχισμένο γάμο είναι να μην κρατάτε σκόρ. Η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στην προθυμία να δίνετε πράγματα από τον εαυτό σας. Εάν είστε πρόθυμη να δίνεστε ελεύθερα και με αγάπη στον σύζυγό σας, αυτό ακριβώς θα πάρετε και πίσω.

Βάλτε τέλος στη γκρίνια

Όλοι έχουμε το πρόγραμμά μας και δουλεύουμε με τους δικούς μας ρυθμούς. Εάν θέλετε κάτι από εκείνον και εκείνος δεν το κάνει στα χρονικά περιθώρια που έχετε ορίσει, να είστε σίγουρη ότι δεν θα το κάνει ποτέ εάν γκρινιάζετε και γκρινιάζετε και γκρινιάζετε. Ο μόνος σίγουρος τρόπος να κάνετε τον άντρα σας να καταλάβει ότι παντρεύτηκε μία αυταρχική γυναίκα, είναι να τον δικάζετε όταν δεν κάνει αυτά που ζητάτε. Σε περίπτωση που έχετε πρόβλημα με το να τον παροτρύνετε να κάνει κάτι, προσφερθείτε να τον βοηθήσετε ή να το κάνετε μαζί. Μπορείτε να του το πείτε μία φορά ή να βάλετε ένα σημείωμα στον καθρέφτη του μπάνιου και αν δεν το κάνει ούτε τότε, προσλάβετε κάποιον να το κάνει. Το να ξοδέψετε λίγα χρήματα για τον γάμο σας είναι πολύ καλύτερο από το να του υπενθυμίζετε διαρκώς, πόσο απέτυχε να ανταπεξέλθει.

Μάθετε τις αρετές της συγχώρεσης

Στη δουλειά μου ,ως εκπαιδεύτρια γάμου, έχω παρατηρήσει κάτι που συναντάται συνήθως στις συζύγους. Αποθηκεύουν πληροφορίες, τις κρατάνε και δεν επιτρέπουν την παραμικρή παρέκκλιση στους άντρες τους. Για παράδειγμα, μία σύζυγος έφερνε διαρκώς στο προσκήνιο το γεγονός ότι ο άντρας της συνήθιζε να δουλεύει ως αργά και ότι, όσο εκείνος ήταν σπίτι μιλούσε διαρκώς στο κινητό.

Ο σύζυγός της τη συγκεκριμένη περίοδο ξεκινούσε τη δική του επιχείρηση και ήταν λογικό να ξοδεύει περισσότερο χρόνο και ενέργεια στο στήσιμο μιας εταιρίας, που θα υποστήριζε την οικογένειά του. Δέκα χρόνια αργότερα, η γυναίκα του συνέχιζε να τον αποδοκιμάζει και να θυμώνει για εκείνο τον καιρό που ο άντρας της περνούσε αρκετό χρόνο μακριά από το σπίτι τους.

Όλοι κάνουμε λάθη. Προθυμοποιηθείτε να τα διορθώσετε και προχωρήστε. Εάν δεν το κάνετε, θα δημιουργήσετε ένα τείχος μεταξύ εσάς και του συζύγου σας, ένα τείχος που σταδιακά θα γίνει το ανυπέρβλητο εμπόδιο στην επιτυχία του γάμου σας.

Χαϊδέψτε την εκτίμησή του

Οι άντρες είναι εύθραυστα όντα. Χρειάζονται και προσδοκούν την εκτίμηση και τη λατρεία σας. Όταν κάνει κάτι καλό, ανταποδώστε με ευγνωμοσύνη και θαυμασμό. Είχα μία φίλη ο άντρας της οποίας θα καθάριζε την κουζίνα αντί για εκείνη. Θυμάμαι ότι ήμουν σπίτι τους, όταν εκείνος έπλενε τα πιάτα μετά το φαγητό.

Όταν η φίλη μου μπήκε μέσα, τον κατσάδιασε που δεν είχε σκουπίσει τον πάγκο της κουζίνας. Το ύφος στο πρόσωπό του ήταν αξιολύπητο. Ήταν τόσο σίγουρος ότι τη βοηθούσε κάνοντας κάτι που την αποφόρτιζε, αντιθέτως όμως, η καλοσύνη του ανταμείφθηκε με κριτική. Ξέρω ότι ακούγεται μικρό αλλά τα μικρά πράγματα είναι που, όταν συσσωρεύονται, οδηγούν τον γάμο στο διαζύγιο. Επομένως, όταν ο άντρας σας προσφέρει κάτι καλό, είτε το κάνει σωστά είτε όχι, επαινέστε τον με εκτίμηση και αγάπη.

Φροντίστε την εμφάνισή σας

Κανένας άντρας δεν θέλει να εμφανίζεται στο πλευρό μιας απεριποίητης γυναίκας. Φροντίστε τον εαυτό σας όταν βγαίνετε απ’ το σπίτι και εκείνος θα νιώσει καλά που θα τον δουν μαζί σας. Καταλαβαίνω ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι αρκετά λεπτό για μερικές γυναίκες αλλά εάν αφήσετε τον εαυτό σας μετά τον γάμο, σταματήστε να βάφεστε ή να προσέχετε το ντύσιμό σας και πάρετε και 50 κιλά, είναι αναμενόμενο ο άντρας σας να χάσει το ενδιαφέρον του. Εάν περιμένετε από τον άντρα σας να φροντίζει τον εαυτό του και την εμφάνισή του, έχει και εκείνος κάθε δικαίωμα να περιμένει το ίδιο από εσάς. Εξάλλου αυτό που τον προσέλκυσε την πρώτη φορά πάνω σας, μοιραία ήταν η εμφάνισή σας. Φροντίστε την και κρατήστε το ενδιαφέρον του, αμείωτο.

Κάντε τον χαρούμενο, στο κρεβάτι

Το συγκεκριμένο θέμα ,αν και τελευταίο κατά σειρά, είναι πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να σας ξεφύγει. Εάν χάσετε την όρεξή σας για σεξ θα χάσει κι εκείνος το ενδιαφέρον του για εσάς σε όλους τους τομείς. Σε αυτή την περίπτωση, καλύτερα να του εξηγήσετε πως νιώθετε και να δουλέψετε στο πώς θα λύσετε το πρόβλημα. Είναι δική σας ευθύνη να διατηρήσετε τη λίμπιντό σας σε υγιή επίπεδα. Η σεξουαλική οικειότητα, κρατάει τον άντρα συναισθηματικά δεμένο με εσάς που σημαίνει πως αν δεν είναι ευτυχισμένος στο κρεβάτι, τότε αυτό το δέσιμο αρχίζει να φθίνει.

Από την άλλη, μην χρησιμοποιείτε το σεξ για να τον τιμωρήσετε για τα λάθη ή τις παραλείψεις του. Εάν η λίμπιντό σας είναι πεσμένη μπορείτε να δείτε έναν γιατρό για να σιγουρευτείτε ότι τα επίπεδα των ορμονών σας είναι σε καλά επίπεδα και δεν χρειάζεστε ιατρική παρέμβαση. Άμα είστε απασχολημένη με το μεγάλωμα των παιδιών και τη φροντίδα του σπιτιού ενώ αυτός δουλεύει, προσπαθήστε ακόμη περισσότερο να βρείτε χρόνο για χαλάρωση και ηρεμία, ώστε όταν επιστρέψει απ’ τη δουλειά, να μην είστε πολλή κουρασμένη για να του «ανοιχτείτε».

Τίποτα δεν είναι πιο οδυνηρό από ένα ανεπιθύμητο διαζύγιο. Εάν προσέχετε τις δυναμικές του γάμου σας και προσπαθείτε ειλικρινά να καλύψετε τις συναισθηματικές ανάγκες του άλλου, έχετε ήδη κάνει τα πρώτα βήματα που θα σας κρατήσουν για πάντα , έξω απ’ τα δικαστήρια!

Από την Cathy Meyer, διαπιστευμένη σύμβουλο διαζυγίου, εκπαιδεύτρια γάμου και νομική ερευνήτρια 
Πηγή: Divorcesupport.about.com