Σ’ αγαπώ αλλά δεν είμαι ερωτευμένος

0

Εάν ακούσετε αυτές τις λέξεις, τότε ένα μεγάλο καμπανάκι πρέπει να χτυπήσει στο κεφάλι σας. Διότι αυτή τη φράση είθισται να τη λέει κάποιος που απατά ή που περνάει κρίση μέσης ηλικίας. Μπορεί ο σύζυγος να έχει μια βαθιά σχέση αγάπης μαζί σας αλλά τα έντονα συναισθήματα, όπως το πάθος, μπορούν να υπερβούν το δέσιμο και να κάνουν τον σύζυγο να χάσει από τα μάτια του, τα αληθινά του αισθήματα για εσάς. Για παράδειγμα, αυτός που απατάει, νιώθει τέτοιο ενθουσιασμό και πάθος μέσα στη καινούρια του σχέση που ξεχνάει όσα αισθάνεται για τον/τη σύζυγό του.

Αυτό συμβαίνει σε πολλές σχέσεις όπου ο ένας από τους δύο απατάει. Εκείνος που απατάει έχει επενδύσει πολλά χρόνια, συναίσθημα και ενέργεια μέσα στο γάμο του και μπορεί να αισθάνεται πως ό,τι κι αν κάνει ό,τι κι αν πεί, δεν μπορεί ή δεν θα πάρει αυτό που χρειάζεται από τη σχέση. Δεν έχει την ικανότητα να δουλέψουν επάνω στον γάμο του και να φέρει τη κατάσταση με τα νερά του, απλά «κολλάει» και γίνεται αρνητικός.

Οι άνθρωποι που «κολλάνε» στον αρνητισμό, δεν βλέπουν διέξοδο, αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους σαν να είναι μόνιμα και θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος για να «ξεκολλήσουν» και να βρούν λύση, είναι να στραφούν σε μια καινούρια σχέση. Ξαφνικά, μετά από τόσα χρόνια που οι ανάγκες του δεν καλύπτονταν, αρχίζει επιτέλους να παίρνει αυτό που θέλει, κι αυτό είναι μεγάλη ανακούφιση για εκείνον.

Εάν διαβάζετε αυτό το άρθρο και είστε κι εσείς κάποιος ή κάποια που έχει ανακουφιστεί με κάποιον άλλον εκτός του γάμου σας, θέλω να κάνετε κάτι. Πρίν καταστρέψετε την οικογένεια και το γάμο σας αφήνοντας τον/τη σύζυγό σας, θέλω να σκεφτείτε πώς πραγματικά αισθάνεστε. Μη επιτρέψετε στη νέα σας σχέση να σας αποσπάσει από το να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και τον/τη σύζυγό σας. Εάν εσείς είστε εκείνοι που απατάτε μέσα στο γάμο, σιγουρευτείτε ότι ο λόγος που θέλετε να χωρίσετε, δεν είναι επειδή αποφεύγετε να αντιμετωπίσετε κάποιο ή κάποια προβλήματα ανοιχτά και με ειλικρίνεια. Πιθανόν να νιώθετε ότι ο/η σύζυγός σας:

Είναι αυταρχικός/ή
Είναι οικονομικά ανεύθυνος
Δεν περνάει αρκετό χρόνο με την οικογένεια
Σας απορρίπτει σεξουαλικά
Δουλεύει πάρα πολύ
Δεν δουλεύει μαζί σας για να κάνει το γάμο σας καλύτερο

Όποια κι αν νιώθετε ότι είναι τα προβλήματα μέσα στο γάμο σας, το χρωστάτε στον εαυτό σας και στον/στη σύζυγό σας να είστε ειλικρινείς. Μπορεί να μην είναι εύκολο, μπορεί να είναι επώδυνο για τον άλλον αλλά είναι ο μόνος τρόπος να λύσετε τα προβλήματα επειδή «Σ’ αγαπώ αλλά δεν είμαι ερωτευμένος/η μαζί σου!», μία πρόταση που δείχνει πως κάτι μέσα στη σχέση δεν πάει καλά. Μπορεί για παράδειγμα, αν ανοιχτείτε στον/στη σύζυγό σας, να ανακαλύψετε ότι στη δυστυχία σας, το πρωταρχικό ρόλο τον παίζετε εσείς!

Εάν διαβάζετε αυτό το άρθρο και ο/η σύζυγος σας είπε «Σ’ αγαπώ αλλά δεν είμαι ερωτευμένος/η μαζί σου!», τότε δείτε το σαν ευκαιρία να ανοιχτείτε στον/στη σύζυγό σας σχετικά με το πώς νιώθετε μέσα στη σχέση. Όταν ακούτε μια τέτοια δήλωση είναι εύκολο να πανικοβληθείτε, να γίνετε αμυντικοί και να αντιδράσετε άσχημα. Δεν χρειάζεται όμως να πείτε όλα όσα σκέφτεστε αλλά ίσως θα ήταν πιο φρόνιμο, να ακούσετε τουλάχιστον, τι έχει ο άλλος να σας πεί.

Είναι σημαντικό και για τους δύο συζύγους να δοκιμάσουν να δούν τη κατάσταση, από την οπτική του άλλου. Μπορεί να νομίσετε ότι είστε φανταστικός ή φανταστικός ως σύζυγος αλλά ο άλλος να έχει διαφορετική γνώμη. Αν είστε πρόθυμοι να ακούσετε, μπορεί να ανακαλύψετε ότι κάπου έχετε ευθύνη κι εσείς. Ότι υπάρχουν πράγματα που ο/η σύζυγός σας, χρειάζεται από εσάς και εσείς δεν τα έχετε δώσει.

Ο μόνος τρόπος να μάθετε αν η παραπάνω πρόταση, προέρχεται από κάποιον που έχει κολλήσει ή που πράγματι δεν είναι πια ερωτευμένος, είναι να δείξετε προθυμία να εξερευνήσετε τα προβλήματα μέσα στο γάμο σας και να πάρετε την ευθύνη που σας αναλογεί. Εάν κάνοντας αυτό, ο γάμος σας συνεχίζει να παίρνει τη κατηφόρα, τουλάχιστον θα μπορέσετε να προχωρήσετε γνωρίζοντας ότι κάνατε ότι μπορούσατε, έχοντας ωριμάσει και κυρίως έχοντας μάθει από τα λάθη σας, ώστε να μην τα μεταφέρετε στη καινούρια σας σχέση ή σε έναν επόμενο γάμο!

Cathy Meyer
Σύμβουλος γάμου και εκπαιδεύτρια διαζυγίου
Πηγή: http://divorcesupport.about.com/