Ξεπερνώντας την απιστία: Σώστε τη σχέση σας και εμπιστευθείτε την ξανά!

5

Όσο είστε απασχολημένοι με την συναισθηματική σας κατάρρευση, ξέρουμε πως η ιδέα να ξεπεράσετε την απιστία, σας φαίνεται απίθανη, ειδικά εάν είστε εσείς ο/η απατημένος/η. Σε περίπτωση που έχετε και παιδιά τα θέματα που πρέπει να σκεφτείτε, είναι πολλά περισσότερα.
Το συγκεκριμένο άρθρο, προσφέρει γενικές συμβουλές για το πώς να φτιάξετε την σχέση σας αλλά και συμβουλές από γονείς, που ήταν κάποτε στη θέση σας και κατάφεραν να το ξεπεράσουν.
Εάν σε αυτή τη φάση παλεύετε να συνειδητοποιήσετε τι συμβαίνει, ενδεχομένως να χρειάζεστε τη γνώμη ενός ειδικού. Θυμηθείτε μόνο ότι οι εμπειρίες και οι ιστορίες που θα διαβάσετε παρακάτω, είναι πολύ εξατομικευμένες. Αυτό σημαίνει ότι πολλά πράγματα εξαρτώνται από τις συνθήκες και τα δεδομένα του δικού σας προβλήματος άρα δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να βιώσετε την απιστία.

Κατανοώντας τους λόγους της απιστίας

«Νομίζω ότι αυτός/ή που απατά, βρίσκει στο τρίτο πρόσωπο την αντανάκλαση του παλιού του εαυτού και λατρεύει το συναίσθημα να τον λατρεύουν. Όταν η σχέση σου περνάει κρίση, δεν βλέπεις τα πράγματα που αξίζουν μέσα σ’ αυτή. Το πρώτο βήμα είναι να δείς τη σχέση σου με τον άλλον και να κατανοήσεις τί δεν πάει καλά με εσάς. Πρέπει και οι δύο να αναλάβετε την ευθύνη για τις αποτυχίες της σχέσης σας»

«Είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσετε τα θέματα εκείνα που σας χωρίζουν. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι, το έζησα με τον άντρα μου ο οποίος με απάτησε μετά από 10 χρόνια γάμου, αλλά για έναν παράξενο λόγο δεν είμαι ούτε πικραμένη ούτε θυμωμένη για αυτό. Συζητήσαμε πάρα πολύ για την απιστία του, για το τι χρειαζόταν που δεν έβρισκε στον γάμο μας και τι ήταν αυτό που τον γέμιζε στην εξωσυζυγική του σχέση».

Φυσικά δεν είναι μόνο οι άντρες που απατούν αλλά και οι γυναίκες οι οποίες, είναι εξίσου σημαντικό να καταλάβουν τί τις οδήγησε  στην απιστία και να μιλήσουν ανοιχτά με τον σύντροφό τους, για τους λόγους που νομίζουν ότι οδηγήθηκαν σε αυτή. Εάν και οι δύο πλευρές θέλουν πραγματικά να ξαναχτίσουν τη σχέση τους, η συζήτηση είναι καίριος παράγοντας. Ειδικά όταν οι γυναίκες που απατούν είναι ταυτόχρονα και μαμάδες, μπορεί να βρίσκουν τη διαδικασία εξαιρετικά επώδυνη καθώς θεωρούν ότι η απιστία εναντιώνεται στο μητρικό τους ένστικτο και ότι η εξωσυζυγική τους σχέση βάζει τις δικές τους ανάγκες, πάνω από των παιδιών τους. Το να είστε ειλικρινείς με τον/την σύντροφό σας είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα να το ξεπεράσετε.

Δείτε μέσα στον εαυτό σας και απαντήστε: Πώς αισθάνεστε και τι θέλετε να κάνετε;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ,εάν έχετε απατηθεί, βιώνετε μία γκάμα συναισθημάτων όπως ο θυμός, η ταπείνωση, η απόρριψη και η προδοσία. Όταν όμως περάσει λίγο η μπόρα, αναρωτηθείτε: Πώς νιώθετε τώρα; Πώς αισθάνεστε για τον/την σύντροφό σας; Δεν φταίτε εσείς για την απιστία αλλά συμφωνείτε ότι κάποιες αλλαγές και συμβιβασμοί πρέπει να γίνονται και από τις δύο πλευρές εάν θέλετε να προχωρήσετε και να ξαναχτίσετε τη σχέση σας; Είστε πρόθυμοι να το κάνετε αυτό; Η Σάρα, προτείνει τα εξής:

«Γράψτε πέντε σημαντικούς για εσάς, παράγοντες σε μία σχέση, για παράδειγμα ο ένας μπορεί να είναι η εμπιστοσύνη. Μιλήστε στον/στην σύντροφό σας σχετικά με το τι είναι σημαντικό για εσάς και τι πραγματικά θέλετε από τη σχέση. Είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας ή βάζετε πρώτα τον σύντροφό σας και μετά εσάς; Φυσικά τα παιδιά είναι ένα σοβαρό θέμα που προηγείται το ίδιο με εσάς αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάσετε την ταυτότητά σας καθώς κάτι τέτοιο, θα σας κάνει να ξεπεράσετε την απιστία, ακόμη πιο δύσκολα. Το «ταξίδι» προς την ανάρρωση δεν είναι εύκολο, αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκεστε σε ένα κομβικό σημείο και καλείστε να διαλέξετε τι πραγματικά αξίζετε και θέλετε ώστε μέσω μικρών συμβιβασμών, να κάνετε τη σχέση σας, να ξανα-λειτουργήσει».

Ξανακερδίζοντας την εμπιστοσύνη

Το σημαντικότερο γρανάζι στο δρόμο προς την ανάρρωση, είναι η εμπιστοσύνη. Μπορεί να πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα σήμερα, αλλά τα ζευγάρια μπορούν και ανακτούν τη χαμένη τους εμπιστοσύνη ακόμη και μετά την απιστία. Είναι πολύ σημαντικό το πρόσωπο που απάτησε, να δεσμευτεί και να συμφωνήσει ότι:

  • Θα διακόψει τη σχέση αλλά και κάθε επαφή με το τρίτο πρόσωπο
  • Θα είναι απόλυτα ανοιχτό σχετικά με τις δραστηριότητες του, θα μοιράζεται τα νέα του μαζί σας και θα σας λέει πότε και γιατί θα καθυστερήσει να επιστρέψει σπίτι ή που θα βρίσκεται εάν φύγει για κάποιο επαγγελματικό ταξίδι.
  • Θα επισκεφθείτε μαζί κάποιο σύμβουλο, σε περίπτωση που το θεωρείτε απαραίτητο για να το ξεπεράσετε.

Χρειάζεται να είστε απόλυτα ειλικρινής με τον σύντροφό σας. Θέλετε να αλλάξει τον αριθμό του κινητού του ή να σας δώσει το password του υπολογιστή του; Είναι πρόθυμος/η να το κάνει; Πρέπει να πιστεύετε ότι ο σύντροφός σας είναι 100% ειλικρινής μαζί σας και πως κάνει ό,τι μπορεί για να κερδίσει την εμπιστοσύνη σας.

Δώστε χρόνο

Για να ξεπεράσετε την απιστία, απαιτείται χρόνος και υπομονή. Το να συζητάτε το πρόβλημα είναι σημαντικό αλλά πρέπει να επιλέγετε σοφά, τις στιγμές που το κάνετε. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει τα παιδιά να γίνουν μάρτυρες αυτών των συζητήσεων, τις οποίες μπορείτε κάλλιστα να κάνετε σε ουδέτερο έδαφος εκτός σπιτιού. Αποφύγετε να συζητάτε για αυτό όταν είστε κουρασμένοι ή νιώθετε ευάλωτοι.

Σεξουαλική επαναφορά

Παλεύετε να ανακτήσετε την σεξουαλική σας δραστηριότητα και οικειότητα με τον/την σύντροφό σας; Το σεξ είναι βασικό συστατικό σε μία υγιή σχέση αλλά προηγουμένως πρέπει να «συνδεθείτε» σαν φίλοι, ελπίζοντας ότι η σεξουαλική οικειότητα θα έρθει από μόνη της. Μπορείτε να φύγετε μαζί ένα Σαββατοκύριακο, μακριά από τις υποχρεώσεις και τις δουλειές του σπιτιού; Περάστε χρόνο μαζί κάνοντας πράγματα που σας αρέσουν και ανακαλύψτε ξανά τη φιλία, τον σεβασμό και την αφοσίωση μεταξύ σας. Η Ελίζα, μέλος των Netmums, λέει:

«Αυτή την οικειότητα είναι που πρέπει να ανακτήσετε άμεσα με τον/την σύντροφό σας, πρίν να είναι πολύ αργά. Διασκεδάζετε μαζί ώστε να φέρετε ξανά το πάθος σας;  Μπράβο σας, αλλά χρειάζεται να το κάνετε αυθόρμητα! Γιατί αν το κάνετε αναγκαστικά, στο τέλος θα νιώσετε χειρότερα» .

Μία άλλη συμβουλή που λάβαμε έχει ως εξής:

«Ψάχνοντας στο ίντερνετ, θα βρείτε πολλά θέματα για την απατημένη γυναίκα που αρνείται το σεξ μετά την απιστία, αλλά κανένα για τον σύζυγο που δεν θέλει ή για την απατημένη γυναίκα που μπορεί να το χρειάζεται για να νιώσει ασφαλής. Πιθανόν, ο σύντροφος σας να μην σας πλησιάζει από φόβο ότι δεν θέλετε. Μπορείτε κάλλιστα να του μιλήσετε για αυτό και να του εξηγήσετε ότι μετά την απιστία, περιμένετε περισσότερη οικειότητα από εκείνον χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα σεξ, αλλά αγκαλιές, αγγίγματα, κοινές εξόδους, κλπ».

Κοιτάω μπροστά

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σχέση βγαίνει πιο δυνατή μες από την απιστία και μπορεί να φέρει ένα νέο αίσθημα εμπιστοσύνης που πιθανόν, να μην είχατε πρίν. Μπορεί να νιώσετε ότι γνωρίζετε τον/την σύντροφό σας καλύτερα από ποτέ και ότι κατανοείτε περισσότερο τις συναισθηματικές και σωματικές του ανάγκες τις οποίες, πρίν την απιστία, μπορεί να μην συζητούσατε καν.

Για να προχωρήσετε μπροστά, πρέπει να είστε μαζί και να θέλετε και οι δύο να δουλέψετε επάνω στη σχέση σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει αλλαγές και συμβιβασμούς κι από τις δύο πλευρές, ενώ αν είστε ο/η απατημένος/η μπορεί στην αρχή να νιώσετε αγανάκτιση και στην πορεία, υπεύθυνοι για αυτό που σας συνέβη. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να εκφράσει τον θυμό του και κάντε υπομονή, διότι αυτό μπορεί να σας πάρει μήνες.

Ορισμένες ακόμη συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να «γιατρέψετε» την πληγωμένη σας σχέση:

  • Περάστε χρόνο μαζί χωρίς να αναφέρετε το θέμα της απιστίας. Εννοείται ότι πρέπει να συζητάτε για αυτό αλλά όχι όταν βγαίνετε να διασκεδάσετε ή να χαλαρώσετε.
  • Κάντε πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε όμορφα με τον εαυτό σας. Καλό είναι, αργά αλλά σταθερά, να ανακτήσετε την αυτοπεποίθησή σας.
  • Μην προσπαθήσετε να αλλάξετε για να μοιάσετε στην «άλλη γυναίκα» ή «στον άλλον άντρα».  Υιοθετήστε μία συμπεριφορά τύπου «Αυτός/ή είμαι, κράτα με ή πέτα με». Μην χάνετε τον αυτοσεβασμό σας.
  • Προσπαθήστε να καταλάβετε ότι όλοι μπορούν να απατήσουν για οποιονδήποτε λόγο. Πείτε στον εαυτό σας «Εάν το ξανακάνει, εγώ μετά δεν θα μπορώ να κάνω κάτι για αυτό. Απλώς θα συνεχίσω τη ζωή μου και θα΄ μαι καλά». Μια τέτοιου είδους συνειδητοποίηση, θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να ανακτήσετε την εμπιστοσύνη σας.
  • Θυμηθείτε ότι το να μην επιτρέψετε σε όλες αυτές τις τρομακτικές σκέψεις να σας καταβάλλουν, θα σας βοηθήσει να σταματήσετε να είστε ένα ζευγάρι που ξεπερνάει την απιστία και να γίνετε ζευγάρι ξανά!

Πηγή: Netmums.com
Εικόνα: Thecollegecrush.com