fbpx

Ο γάμος θέλει όντως πολλή δουλειά;

| 30 Ιανουαρίου 2014
ADVERTISEMENT

Μια μέρα ήρθε ένας πελάτης να με συμβουλευτεί. Περνούσε δύσκολες στιγμές στον γάμο του και όπως έλεγε, η γυναίκα του δεν τον καταλάβαινε, σχεδόν δεν την ένοιαζε για τις ανάγκες του. Παραιτήθηκε από τη δουλειά της γιατί δεν άντεχε άλλο και αποφάσισε να κάτσει στο σπίτι να βγαίνει και να βλέπει τηλεόραση, κατά προτίμηση χωρίς εκείνον. Εκείνος το δέχτηκε για λίγο καιρό μέχρι που ο λίγος καιρός έγινε μήνες.

Προσπάθησε να της προτείνει να κάνουν διασκεδαστικά πράγματα μαζί. Μετά προσπάθησε να της μιλήσει αλλά εκείνη δεν έδειξε να ανταποκρίνεται. Όταν εκείνος κουράστηκε, άρχισαν να μαλώνουν κι αυτό την έκανε να αποσυρθεί ακόμη περισσότερο βάζοντας τη σχέση τους σε ένα φαύλο κύκλο. Όταν ο πελάτης μου αυτός, μίλησε στη μητέρα του, του απάντησε «Έτσι είναι ο γάμος παιδί μου, θέλει πολλή δουλειά!».


ADVERTISEMENT

Αυτή τη πεποίθηση την έχουν πάρα πολύ άνθρωποι. Ότι δηλαδή ο γάμος, ειδικά σε μεταβατικό στάδιο, θέλει πολλή δουλειά και όταν λέμε «μεταβατικό στάδιο» εννοούμε μια περίοδος αλλαγών όχι μόνο για το ζευγάρι αλλά και για τον έναν από τους δύο. Τέτοιες μεταβατικοί περίοδοι μπορεί να είναι:

  • 3-6 μήνες μετά τον έρωτα, όπου η σχέση αρχίζει να γίνεται σοβαρή.
  • Όταν το ζευγάρι αρχίζει να συγκατοικεί.
  • Όταν παντρεύεται.
  • Όταν αποκτά παιδιά κλπ.
  • Γεωγραφικές αλλαγές, μετακομίσεις.
  • Ραγδαία επιτυχία ή αποτυχία.
  • Σημαντικές απώλειες (θάνατος γονιών, απόλυση από τη δουλειά κλπ.).

Το ζευγάρι της ιστορίας μας, είχε «πετύχει» διάνα: Η σχέση τους βρισκόταν σε μεταβατικό στάδιο την ίδια στιγμή που, σε μεταβατικό στάδιο, βρισκόταν και η γυναίκα του ζευγαριού. Στη περίπτωσή τους αυτό που έπρεπε να γίνει, ήταν να επαναπροσδιορίσουν τις προσδοκίες τους και να φτιάξουν τις κατάλληλες δομές ώστε ο ένας να βοηθήσει τον άλλον να καλύψει τις ανάγκες του. Ένας γάμος που χρειάζεται πολλή δουλειά για να «στεριώσει» που λέμε, είναι συνήθως ένας γάμος γεμάτος εντάσεις, καυγάδες και επεξεργασία της σχέσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πιθανόν δε ο γάμος αυτός, να έχει ξεπεράσει τα όρια και κάτι που δεν λειτουργεί για καιρό, ίσως να μην λειτουργήσει και ποτέ.

Οι άνθρωποι ξεκινούν να δημιουργούν σχέσεις με συνειδητή ή ασυνείδητη τάση να σπάσουν τη συμφωνία με τον εαυτό τους. Για παράδειγμα μπορεί να μην θέλουν ο σύντροφός τους να είναι καπνιστής και τελικά να επιλέξουν έναν μανιώδη καπνιστή ή στη πορεία να ανακαλύψουν για αυτόν, χαρακτηριστικά που κάποτε ήταν εντελώς αδιαπραγμάτευτα για εκείνους και που δεν περίμεναν ποτέ ότι θα μπορούσαν να ανεχτούν και να δεχτούν.


ADVERTISEMENT

Για τον άντρα της ιστορίας μας λοιπόν, μία σύζυγος που ήθελε κάθε τόσο να «αποσύρεται» ήταν κάτι που παλιότερα δεν διαπραγματευόταν, επομένως τώρα που του συνέβη, έπρεπε να εφαρμόσει μεθόδους ώστε ο γάμος του να γίνει κάτι άλλο προκειμένου να μην χρειάζεται πολλή δουλειά και να μην υποφέρει μέσα σε αυτόν. Ή μπορεί να είχε έρθει η ώρα να κάνει ένα διάλειμμα.

Χρειάζεται ένας γάμος τόση πολλή δουλειά όσο πιστεύεται; Αν δεν είστε ο τύπος που του αρέσει να δουλεύει με τον εαυτό του και τις σχέσεις του όλη την ώρα, όχι. Οι μεταβατικές φάσεις πρέπει να είναι προσωρινές στη ζωή των ανθρώπων, να ενδυναμώνουν το ζευγάρι και να του δείχνουν το δρόμο από τον οποίο ξεκίνησαν να είναι μαζί. Ο γάμος θέλει πολλή δουλειά αλλά όχι σε σημείο να γίνετε εργασιομανείς ή να δουλεύετε εξαντλητικά ωράρια χωρίς καθόλου «αποδοχές»!

Πηγή: Huffingtonpost.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ