Κατάχρηση ουσιών: Κακός γάμος, κακές συνήθειες

0

Μήνες πρίν φύγω από το σπίτι, έβαλα τα παιδιά για ύπνο τη προγραμματισμένη ώρα και με τον ίδιο τρόπο που τα έβαζα πάντα και σιγουρεύτηκα ότι μέχρι να έρθει ο άντρας μου από τη δουλειά, θα είχα φροντίσει να κοιμηθώ.

Κάθε βράδυ έπαιρνα δύο ηρεμιστικά τα οποία έπινα με δύο ποτήρια κρασί ώστε να βεβαιωθώ ότι δεν θα ξυπνούσα εύκολα, οπότε θα απέφευγα να τον δω ή να μαλώσουμε, όταν θα ερχόταν το βράδυ απ’ τη δουλειά. Δεν θα άκουγα παράπονα, δεν θα τον άκουγα να μιλάει όλη την ώρα για τη δουλειά του, δεν θα άκουγα τη χιλιοστή δικαιολογία που άργησε και δεν ήρθε να φάμε μαζί. Ήμουν σίγουρη ότι με κεράτωνε έτσι κι αλλιώς, και απλώς μου έλειπαν οι αποδείξεις. Ίσως γιατί απλά δεν με ένοιαζε.

Ίσως γιατί ήταν απλά ένας νάρκισσος που στη ζωή του είχε χώρο μόνο για τον εαυτό του και ποτέ για την οικογένειά του. Δεν σεβόταν και δεν ενδιαφερόταν για τους άλλους. Όμως μου άρεσε η ζωή στο σπίτι με τα παιδιά και νόμιζα πως, όπως και άλλες μαμάδες, έτσι κι εγώ θα μπορούσα να μείνω στο σπίτι και να τα μεγαλώσω. Είχα εγκαταλείψει κάθε δική μου επαγγελματική φιλοδοξία και έκανα τα πάντα για να στηρίζω τη καριέρα του. Αλλά κατά βάθος, δεν ήμουν ευτυχισμένη.

Πολύ σύντομα άρχισα να «αυτο-θεραπεύομαι» μόνο και μόνο για να αντέξω να «βγάλω» τη μέρα. Ένα βράδυ ο άντρας μου πανικοβλήθηκε όταν προσπαθούσε να με ξυπνήσει επί 20 λεπτά γιατί δεν ήξερε αν ήμουν ζωντανή ή νεκρή. Κι όταν έγινε αυτό, κατάλαβα πως είχε έρθει η ώρα να φύγω. Το να κρατιέμαι από έναν γάμο μόνο και μόνο γιατί έτσι είχα «βολευτεί», δεν άξιζε να θυσιάσω την υγεία μου ή να ρισκάρω τη ζωή μου και τα παιδιά μου να χάσουν τη μητέρα τους.

Το να επιλέγει κανείς να «αυτό-θεραπεύεται» καταφεύγοντας σε ουσίες, προκειμένου να αποφύγει να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του, δεν είναι ασυνήθιστο. Η κατάχρηση ουσιών μπορεί να ξεκινήσει με ένα παραπάνω ποτήρι κρασί ή παυσίπονα γι’ αρχή και ύστερα ηρεμιστικά. Σταδιακά, το «μια-δυο φορές» την εβδομάδα, αρχίζει και γίνεται καθημερινότητα διότι έτσι θεωρείτε ότι ξεφεύγετε από τα προβλήματα. Η κατάχρηση ουσιών μπορεί να θολώσει τη κρίση σας και να σας αφήσει εντελώς ευάλωτους σε μια στιγμή της ζωής σας, που επιβάλλεται να κάνετε σημαντικές επιλογές σε σας και τα παιδιά σας.

Μπορεί να επιδράσει στην ικανότητά σας για επικοινωνία με την οικογένεια και τους φίλους τη στιγμή που χρειάζεστε την υποστήριξή τους, όσο ποτέ άλλοτε. Επίσης, εξαιτίας αυτής της κατάχρησης, κινδυνεύετε να χάσετε την επιμέλεια των παιδιών αν ο σύζυγος το αντιληφθεί και το αποδείξει στη δίκη του διαζυγίου σας ενώ κινδυνεύετε να κλονίσετε σημαντικά, τη πνευματική και σωματική σας υγεία, είτε παθαίνοντας κατάθλιψη είτε ανεβάζοντας την αρτηριακή σας πίεση. Τα σημάδια κατάχρησης ουσιών περιλαμβάνουν:

  • Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ ή ναρκωτικών
  • Κατανάλωση επικίνδυνων συνδυασμών από ουσίες
  • Αποφυγή ευθυνών όπως το να πάρετε τα παιδιά από το σχολείο ή να πάτε στη δουλειά σας.
  • Αχαρακτήριστη συμπεριφορά (κοινωνική απομόνωση, υπερβολική ανασφάλεια κλπ.)
  • Οι συγκρούσεις στο σπίτι ή στη δουλειά, κλιμακώνονται περισσότερο από το συνηθισμένο
  • Αναβολή σημαντικών πραγμάτων
  • Χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ για ανακούφιση
  • Οικογένεια και φίλοι που δείχνουν έντονη ανησυχία για εσάς, τότε μπορεί να βιώνετε τις αρνητικές επιδράσεις της κατάχρησης ουσιών.

Η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση, η υποστήριξη από το περιβάλλον και η διαχείριση του άγχους είναι καλύτερες εναλλακτικές και η βοήθεια ενός ειδικού επιβάλλεται. Μπείτε στους καταλόγους βοήθειας και αναζητήστε όλα τα κέντρα στήριξης που θα σας βοηθήσουν να απεξαρτηθείτε και να ζήσετε μια «χωρισμένη» αλλά καλύτερη ζωή!

Πηγή: divorcedmoms.com