Επιτρέπεται να βγαίνω με άλλον, όσο είμαι σε διάσταση;

0

«Μπορώ να βγαίνω ραντεβού όσο βρίσκομαι σε διάσταση;» . Πόσες φορές έχω ακούσει αυτή την ερώτηση και πόσες φορές έχω δώσει τη σκληρή απάντηση; «Αν δεν είσαι ελεύθερος/η να παντρευτείς, δεν είσαι ελεύθερος/η και να βγεις».

Μετά από αρκετά χρόνια συμβουλευτικής σε χωρισμένους και εν διαστάσει ανθρώπους, είμαι πιο πεπεισμένος από ποτέ πως όταν ξεκινάτε να βγαίνετε ραντεβού με ένα άλλο άτομο όσο βρίσκεστε σε διάσταση, κάνετε την επανασύνδεση ακόμη πιο δύσκολη. Όσο πιο πολύ βγαίνετε ραντεβού, τόσο πιο πολύ θολώνετε τα νερά.

Το ξέρω ότι έχετε ανάγκες. Αισθάνεστε μοναξιά. Μερικές φορές το φορτίο μοιάζει ασήκωτο. Το ξέρω ότι τα ραντεβού όσο βρίσκεστε σε διάσταση είναι αποδεκτά, ίσως και τα κοινωνικά στερεότυπα να σας ενθαρρύνουν να προχωρήσετε προς αυτή τη κατεύθυνση. Οι περισσότεροι από αυτούς που βγαίνουν ραντεβού, δεν πρόκειται ποτέ να τα ξαναβρούν και θα πάρουν διαζύγιο.

Τα ραντεβού είναι ο προάγγελος ενός δεύτερου γάμου και όχι θεραπεία για επανασύνδεση με τον πρώτο. Σίγουρα έχετε ανάγκη από φίλους. Έχετε ανάγκη από έναν άνθρωπο να σας ακούσει. Χρειάζεστε ανθρώπους που νοιάζονται και θα σας βοηθήσουν να σηκώσετε το φορτίο, όμως βγαίνοντας με άλλους, δεν πρόκειται να βρείτε τέτοιου είδους βοήθεια.

Είστε ιδιαίτερα ευάλωτοι αυτή την περίοδο του χωρισμού. Δυστυχώς υπάρχουν άτομα του αντίθετου φύλου που θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεστε. Αν και προσποιούνται ότι νοιάζονται για εσάς, είναι απασχολημένα με το να ικανοποιούν τις δικές τους επιθυμίες!

Έχω δει πολλούς άντρες και γυναίκες να καταστρέφονται από μια τέτοια εμπειρία. Η συναισθηματική σας κατάσταση είναι ασταθής και θα ήταν εύκολο για εσάς να ξετρελαθείτε με κάποιον/α που σας συμπεριφέρεται με αξιοπρέπεια, σεβασμό και ζεστασιά.

Έχετε προσέξει τον αριθμό των ανθρώπων που παντρεύονται αμέσως μόλις πάρουν διαζύγιο; Προφανώς έβγαιναν ραντεβού όσο καιρό βρίσκονταν σε διάσταση. Αν η περίοδος αυτή είναι η ευκαιρία να αναζητήσετε τον τρόπο με τον οποίο θα τα ξαναβρείτε, γιατί να ξοδέψετε την ενέργειά σας σε μια δραστηριότητα που μπερδεύει τα πράγματα και οδηγεί στο διαζύγιο και σε έναν επόμενο γάμο; Η περίοδος της διάστασης δεν ισοδυναμεί με το διαζύγιο. Όταν είμαστε σε διάσταση είμαστε ακόμη παντρεμένοι και θα πρέπει να ζούμε με αυτό τον τρόπο, είτε συμμορφώνεται ο/η σύζυγός μας, είτε όχι.

Εάν πιστεύετε στη δύναμη της ανθρώπινης επιλογής, θα πρέπει να παραδεχτείτε ότι ο/η εν διαστάσει σύζυγος μπορεί να βγεί από τη διάσταση και να αναζητήσει την επανασύνδεση. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για εκείνη τη μέρα, αν έρθει ποτέ και το να βγαίνετε ραντεβού με κάποιο άλλο άτομο δεν είναι ο τρόπος για να προετοιμαστείτε. Κάντε νέους φίλους, αλλά αρνηθείτε κάθε συναισθηματικό μπλέξιμο μέχρι να ορίσετε τη μοίρα του γάμου σας.

Dr Gary Chapman
Πηγή: http://marriagemissions.com
Μετάφραση – Επιμέλεια: Τσιτσιπά Κλεοπάτρα