Αλκοολισμός και διαζύγιο

0

Οι στατιστικές δείχνουν ότι στη χώρα μας, το 42% είναι συχνοί πότες, με την κατανάλωση να κυμαίνεται από 2 με 3 φορές την εβδομάδα έως καθημερινά ενώ στις Η.Π.Α., το αλκοόλ είναι το νούμερο ένα πρόβλημα εθισμού το οποίο επίσης τείνει να αποτελεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα σε περιπτώσεις διαζυγίου.

Αρκετοί πελάτες που έρχονται στο γραφείο μου και κάνουμε συνεδρίες μαζί, ισχυρίζονται ότι  ο/η σύζυγός, είναι αλκοολικός/ή. Μιας και δεν απέχω τελείως από τα οινοπνευματώδη ποτά, ποτέ δεν δέχομαι απλά ονομαστικά τον ισχυρισμό. Αντιθέτως, πάντα αναζητώ τις λεπτομέρειες στις οποίες βασίζονται οι ισχυρισμοί. Το ότι κάποιος μπορεί να πίνει ένα ποτό καθημερινά, δεν σημαίνει ότι είναι και αλκοολικός. Ωστόσο, όταν η εξάρτηση κάποιου από το αλκοόλ έχει ως αποτέλεσμα τα προβλήματα στις διαπροσωπικές του σχέσεις, την ανικανότητα να ελέγξει το αλκοόλ που καταναλώνει και την αμέλεια της ζημιάς που προκαλεί αυτή του η εξάρτηση στον/στην σύζυγο και την υπόλοιπη οικογένεια, τότε πράγματι μπορούμε να μιλάμε για εξάρτηση.

Ο αλκοολισμός είναι το μυστικό που βρίσκεται καλά κρυμμένο στο βάθος της ντουλάπας. Είναι εκείνο το «θέμα» για το οποίο οι σύζυγοι και τα παιδιά δημιουργούν δικαιολογίες ώστε να το κρατήσουν για πάντα κρυμμένο εκεί. Συχνά, το πιο δύσκολο κομμάτι του διαζυγίου για τον/την σύζυγο ενός αλκοολικού, είναι να ανοίξει τη ντουλάπα και να βγάλει το μυστικό από μέσα. Αυτό το “μυστικό” το οποίο ο/η σύζυγος έχει κρύψει τόσο καλά, θα πρέπει τώρα να αποκαλυφθεί και να αποδειχθεί στο δικαστήριο προκειμένου να προστατευθούν τα παιδιά. Ο αλκοολισμός του ενός συζύγου, είναι πολύ σημαντικό θέμα οταν στο διαζύγιο εμπλέκονται παιδιά και μάλιστα ανήλικα.

Όταν ο/η σύζυγος ενός αλκοολικού σκέφτεται σοβαρά το διαζύγιο, ειδικά όταν αυτό που πραγματικά θέλει για τον άλλον είναι να αναζητήσει βοήθεια, το πρώτο πράγμα που αισθάνεται έντονα είναι ενοχές. Είτε ο/η σύζυγος είναι αλκοολικός είτε όχι, πρέπει να καταλάβετε ότι το μοναδικό άτομο που μπορείτε να ελέγξετε είναι ο εαυτός σας και ότι αν ένα αλκοολικό άτομο αρνείται να βοηθήσει τον εαυτό του/της, έχετε καθήκον να προστατεύσετε εσάς και τα παιδιά σας.

Εάν σκέφτεστε να πάρετε διαζύγιο και είστε παντρεμένοι με κάποιον/α που είναι αλκοολικός/ή, πρέπει να σταματήσετε να το καλύπτετε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να περάσετε στο άλλο άκρο, δηλαδή να αρχίσετε να δηλώνετε ανοιχτά τα προβλήματα που έχει με το αλκοόλ ο/η σύζυγός σας, αλλά θα ήταν προτιμότερο να μην το κρύβετε. Αν η κατάχρηση του αλκοόλ από εκείνον/η, αποτελεί σοβαρό ή κεντρικό θέμα στην υπόθεση του διαζυγίου σας, θα πρέπει να είστε σε θέση να το αποδείξετε.

Είναι επίσης σημαντικό να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός συμβούλου ψυχικής υγείας για εσάς και τα παιδιά σας. Το πιο πιθανό είναι ότι ο αλκοολικός/ή σύζυγος θα σας επιρρίψει ευθύνες, συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας ότι εσείς είστε η αιτία της ανάγκης του για αλκοόλ. Η δύναμη που θα λάβετε από τον σύμβουλο ψυχικής υγείας θα σας επιτρέψει να επεξεργαστείτε τα γεγονότα χωρίς να αφήσετε τις ενοχές να ελέγξουν τις αντιδράσεις σας. Επίσης, θα δώσει την ευκαιρία στα παιδιά σας να εκφραστούν ελεύθερα χωρίς να νιώθουν ότι είναι «άπιστοι» απέναντι στον άλλο γονέα.

Ένα άλλο ζήτημα, είναι η ανησυχία του ενός γονέα σχετικά με την ανατροφή των παιδιών και τις συναντήσεις τους με τον άλλον, αλκοολικό, γονέα. Τα δικαστήρια υποτίθεται ότι λαμβάνουν αποφάσεις με βάση το συμφέρον των παιδιών, το οποίο περιλαμβάνει την ασφάλεια και τη συνολική ευζωία τους. Αν έχετε αποδείξεις κατάχρησης αλκοόλ ή ανησυχείτε ότι η εξάρτηση του/της πρώην συζύγου, θα μπορούσε να διακυβεύσει την ασφάλεια των παιδιών σας, πιθανόν να υπάρξουν περιορισμοί στον τρόπο ή στη διάρκεια αυτών των συναντήσεων. Σε γενικές γραμμές, εάν ανησυχείτε για τα παιδιά σας εξαιτίας του αλκοολισμού, καλό θα ήταν να το συζητήσετε με τον δικηγόρο σας ο οποίος θα σας κατευθύνει ανάλογα.

Η πιο σημαντική συνιστώσα εδώ, είναι να αποκαλύψετε το «μυστικό» και να είστε σε θέση να αποδείξετε ότι η εξάρτηση του/της συζύγου από το αλκοόλ θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών σας. Μπορώ επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι ένας/μια σύζυγος εξαρτημένος/η από το αλκοόλ και απρόθυμος/η να δεχτεί βοήθεια, είτε θα αρνηθεί, είτε θα υποβιβάσει την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνει. Ακόμη κι αν ο/η σύζυγος συλληφθεί μεθυσμένος/η, θα ισχυριστεί ότι τα παιδιά δεν ήταν μαζί του/της και έτσι δεν διέτρεχαν κίνδυνο. Σε τέτοιου είδους καταστάσεις, χρειάζεται να είστε σε θέση να αποδείξετε ότι το συγκεκριμένο γεγονός είναι μόνο ένα παράδειγμα της μειωμένης ικανότητάς του/της να λαμβάνει αποφάσεις, παραθέτοντας επιπλέον στοιχεία σχετικά με όλες τις περιπτώσεις που τα παιδιά σας βρίσκονταν σε κίνδυνο.

Η απόφαση να διαλύσετε τον γάμο σας με κάποιον/α που πάντα προστατεύατε κρατώντας κρυφή την εξάρτησή του με την ελπίδα πως θα την ξεπεράσει, είναι απίστευτα δύσκολη. Ωστόσο, ο φόβος για το άγνωστο, δηλαδή το τί πρόκειται να συμβεί αν αποκαλύψετε το πρόβλημα,  δεν θα πρέπει να  σας εμποδίζει από το να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τα παιδιά.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Κλεοπάτρα Τσιτσιπά / Κυριακή Χαριτάκη
Πηγή: www.huffingtonpost.com